Neodgovoren direktor - neizplačane plače

Moderator: Mirko Zbačnik

kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Aja, pa še to: Mirko, jaz ne bi dajala na izredne prihodke, če boste s tem dosegli, da bo imel človek več dobička v bilanci (če gre za pokrivanje izgube, je druga pesem). Kajti ko bo človek firmo nekoč morda zaprl, mu bo tisti dobiček narobe hodil (tako jaz zastopim 79. člen ZDoh-1). Najbolj elegantno bo prišel do svojega denarja z izplačilom obveznosti do ustanovitelja. Nevarnost je pa seveda tista šifra 40. Ampak jaz se vedno malo bojim kakšnih večjih izrednih dohodkov, posebej še, če gre za popravke bilanc za nazaj. Ponavadi hočejo za take stvari pojasnila in se lahko zgodi, da vam pošljejo nadzor in rečejo, da ste imeli napačen rezultat.
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Mirko, Kaltrzic ima prav. Kot sem že napisala sem imela podoben primer. Vendar odpis ni smel povečati prihodke v smislu povečanega rezultata. Na dursu so takrat zahtevali popis vsega odpisa tudi iz moje strani zaradi neskladij med drugim so oni imeli tudi veliko obresti. Davčno osnovo za davek iz dobočka so sami izračunali vendar kot sem že napisala jaz odpisa po njihovem priporčilu nisem upoštevala v bilanci in resnici na ljubo ne ven kam so ga oni vtaknili. . No kakorkoli že je šla ta firma takoj po zaključnem računu v stečaj po skrajšanem postopku in v pičlem mesecu dni je bilo vsega konec. Upam da se tebi to ne bo zgodilo.
L.P. Lidija
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Upam da ne, če pa se, je firma d.n.o. Ne vem, če se on zaveda, kaj ta "d.n.o." pomeni. Če se, je pa nor, kar počne.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Še nakaj. Ali si lahko sam plačaš prispevke za SPIZ za obdobje, ko si bil zaposlen in ti jih delodajalec ni plačal? Na obrazcu M4/M8 je bilo obdobje poročano z ničlnimi vrednostmi.

Hvala za vsako mnenje!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Mirko, če si gledal odajo TARČA potem si lahko slišal da možnosti, da bi si za obdobje ko si zaposlen in dobivaš plačo ne plačujejo pa se pripevki ti pa bi si prispevke plačal sam ni, ker za to ni pravne podlage. Ti si zaposlen in prispevke je dolžan plačati delodajalec. Delodajalec ti pri plači obračuna prispevke za kar se tvoja bruto plača zmanjša in jih mora tudi plačati.
L.P. Lidija
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala za potrditev teze! Nekateri delodajalci poslujejo tako, da si prijavljen na zavodu, prispevke na SPZ si pa lahko sam plačuješ, ker kot sem zvedel na Zavodu za zaposlovanje, ne sprašujejo od kje ti denar. Žal je pri nas še vedno to možno. Obstaja tudi možnost, da si v primeru, če si zaposlen za 4 ure, razliko na SPIZ plačuješ sam.

Upam, da se bo v redu izšlo!
Mirko Slika
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Vso srečo Mirko, pa miren vikend :spomezik:
L.P. Lidija
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Mirko,

zanima me, kako boste zadevo rešili na koncu. Tudi jaz imam podoben primer pri nekem malem podjetju. Plače niso izplačevali solastnici. Ker bi naj v kratkem plačali prispevke, plača pa ne bo izplačana, sem nameravala dati ta znesek na izredne prihodke. Vendar bolj kot berem, manj sem navdušena nad tem.
Nimam pa ideje kaj naj naredim. Firma še komajda dela - odprodaja samo še zaloge in nima več nobenega zaposlenega.
slava
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Če priznam, tudi mene zanima. Za razliko od mene, to irektorja nič ne zanima, ker tako ali tako penzije ne bo nihče dobil. Za razliko od vašega primera, pa ta firma ima zaposlene in še posluje (kakor že).
Mirko Slika
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Slika Zadnja novička,..... kaj mislite o tem MIrko, povezano z to vašo temo, Slika V današnjem tedniku Večer naSlika naslovni strani, "Neplačniki bolje zaščiteni kot plačniki, " To je zelo vzpodbudno za takega delodajalca oz direktorja kot je vaš.Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Sova, hvala, da ste me opozorili na članek. Vsaj nekaj sem prispeval v dobrobit delavcem, to je, da sem poročal tudi za obdobje, ko ni bilo izplačila plač.
Ne razumem pa dejstva, da kljub temu, da mi redno pošljemo podatke z vsemi potrebnimi podatki (mislim obrazce M4/M8), ne morejo sami poimensko preveriti podatkov.
Naslednja žalost pa je, da DURS preveri le, če so prispevki plačani, oziroma je bil posredovan obrazec, sama vsebine obrazca jih pa ne zanima. Po mojem mnenju bi moral biti na obrazcu še podatek koliko je vseh delavcev in koliko od teh je prejelo plačo, oziroma v kolikšnem deležu je. Ali bolje, da bi poročali poleg izplačanih tudi o obračunanih plačah. Lahko, da podjetje izplačuje plaču le enemu, dvem pa ne in tega na obrazcu dejansko ni videti, ker poročamo le o izplačanih in ne o obračunanih plačah.
Dobil sem že namig, da bi poročal o vseh obračunanih plačah. Kar bi pomenilo, da bi DURS avtomatsko pričel z izterjavo. Mogoče ta ideja glede zaščite delavcev niti ni tako slaba.
Drugače na stara leta ne bo tega: Slika
Mirko Slika
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Saj delavcem želiš dobro, ...samo kaj ko tudi nas oz računovodstvo plačuje
ta isti delodajalec in mu moraš svetovati, tako kot je pač pravilno, (kot je v zakonih, kot je v kolektivnih pogodbah itd) potem pa taisti delodajalec izve iz prve roke,(danes direktno iz medijev), da v bistvu to sploh ni tak, kak smo mu mi oz vi svetovali, ampak bi lahko naredil tudi drugače, ,. :idea: :idea: , Slika , da bi več njemu ostalo, saj tako ali tako ni sankcij, ne kazni, razen osebnih tožb, ki pa se vleeeeečejo in vleeečejo.. :smodrica: :smodrica: Slika, kaj se pa tiče pokojnjine, saj nekak že bo... :sneodobren: :sneodobren: :sjezen:
Odgovori