prihod na delo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rrman
Novinec
Novinec

prihod na delo

Odgovor Napisal/-a rrman »

Sem v pogovoru za sluzbo in me zanima koliko mi pripada za pot v sluzbo. Stanujem v Ljubljani sluzba je v Velenju, kar znese skupaj dnevno 160km . Če seštejem stroške bencina in cestnin sem na cca 100.000 stroškov mesečno.

Hvala za pomoč
miro30
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a miro30 »

Za prevoz na delo ti delodajalec povrne stroške v višini javnega prevoza (mesečne vozovnice) - ekonomski razred, vendar je tudi odvisno od kolektivne pogodbe. V nekaterih se lahko izplača le 60% mesečne vozovnice. Če pri svojem delu iz "objektivnih" (tako piše v zakonu) razlogov potrebuješ privat avto, si opravičen do 31 SIT (davčno priznanih) za 1 km. :drinkers:
rrman
Novinec
Novinec

Delodajalec se v tem primeru sklicuje na politiko podjetja, ki povrne samo do 26km stroškov, kar na mesec znese cca 30.000. Ali imajo osnovo za takšno politiko, oz. se lahko na kaj sklicujem da zahtevam, kar mi pripada?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Osnovo za svojo "politiko" imajo verjetno opredeljeno v internih aktih, ki pa morajo biti v skladu z zakoni in predpisi. Spomnite jih, da vam omogočijo vpogled v svoje interne akte, v "pravila igre", še pred podpisom pogodbe. Pred pogovorom se lahko opremite z ZDR, uredbo o povračilih ter kolektivno pogodbo, vendar morate vedeti, katero kolektivno pogodbo uporabljajo. V teh aktih boste našli vse svoje pravice in dolžnosti.
vikak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vikak »

Kar se tiče vpogleda v interne akte, je malo čudno, če za to zatežiš na samem razgovoru za službo. Se mi pa zdi, da je najprimernejši trenutek takrat,ko beseda nanese na bruto plačo. Je pa te stvari sigurno treba prej doreči.Očitno gre za privat sektor, v javnem se ne moreš "cenkat".
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Glede na informacijo, ki jo je rrman že pridobil o višini povrnjenih stroškov prevoza na delo, sklepam, da sta že prešla prvo fazo dogovora o zaposlitvi in se že dogovarjata o plači ter dodatkih, zato sem predlagala vpogled v interne akte.
7.točka 26.člena ZDR: "Delodajalec mora pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen ali za določen čas seznaniti kandidata z delom, pogoji dela ter pravicami in obveznostmi delavca in delodajalca, ki so povezane z opravljanjem dela na delovnem mestu, za katerega se sklepa pogodba o zaposlitvi."
rrman
Novinec
Novinec

Točno, prva faza je za nama, sedaj so na vrsti plača ter ostali dodatki. Plača je že dogovorjena, problem so že omenjeni potni stroški, ki mi v primeru, da ostanejo na 30k SIT poberejo od plače razliko.

pamps, miro30: Torej je zakonsko, da v kolektivni pogodbi potne stroške omejijo na zgolj 26km in daljše poti prihoda v šlužbo ne krijejo, ali se lahko sklicujem na omenjene povrnitve stroškov (vozovnica, 60%...) v mojo korist?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Kolektivne pogodbe so že definirane in jih delodajalec ne more omejevati. Zvedeti morate, katero kolektivno pogodbo podjetje, s katerim želite skleniti delovno razmerje, uporablja in nato boste ugotovili, kaj vam pripada.

Primer:
V splošni kolektivni pogodbi za gospodarske dejavnosti je prevoz na delo opredeljen sledeče:
"Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela. Višina se določi s kolektivno pogodbo ali splošnim aktom podjetja oziroma delodajalca, vendar ne more biti manjša od 60% stroškov javnega prevoza."

V kolektivni pogodbi za dejavnosti zdravstva in socialnega varstva je zapisano:
"Delavcu se povrnejo stroški prevoza na delo in z dela v višini stroškov javnega prevoznega sredstva. Do povračila so upravičeni vsi delavci, katerih bivališče je oddaljeno od delovnega mesta najmanj 1 km po najkrajši poti. Delavci so upravičeni do tega povračila tudi v primeru, če na poti ni organiziranega javnega prevoza, pri čemer se povračilo določi na osnovi 15% cene motornega bencina - 98 oktanov za 1 km oddaljenosti bivališča delavca."
klemens
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a klemens »

V takih primerih je po mojem edino smiselno vprašanje koliko lahko delodajalec maksimalno povrne stroškov prevoza na delovno mesto in ne obratno.
Odgovori