Problem do problema

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
maliking
Nov član
Nov član
Kraj: Croatia

Problem do problema

Odgovor Napisal/-a maliking »

Podjetje mi ni izplačevalo osebnega dohodka vse od 1.2.2005, niti ga je obračunavalo in ne izpolnjevalo ustreznih obrazcev. Na bolniškem sem vse od 03.05.2005 in mi je sedaj lečeči zdravnik predlagal preko komisije podaljšanje bolniškega staleža vse do 31.07.2005. Zanima me naslednje:

-kako in od kdaj ter kdo mi obračuna bolniški stalež, ki traja nad mesec dni? (nekateri trdijo, da mi pripada bolniška šele po preteku 35 delovnih dni, torej nad temi dnevi, da izplačuje zdravstvena skupnost);bolniškega staleža do mesec dni, kljub predložitvi bolniškega lista delodajalec ne more izplačati,ker nima od kod;

-po informacijah naj bi zdravstvena skupnost zahtevala potrdilo o plačanih davkih in prispevkih, ki pa so bili obračunani in plačani za mesec januar 2005, dalje pa se niso niti obračunavali in ne izplačevali osebni dohodki. Komu naj bi zdravstvena skupnost nakazala denar za bolniško? Meni ali podjetju? V kolikor podjetju, kako to preprečit in "prisilit", da se nakazilo izvrši meni?

-kaj ni z zakonom določeno, da se v primeru neizplačevanja plač tri in več mesecev, po uradni dolžnosti preko DURS-a obvesti sodišče, ki po uradni dolžnosti prične s stečajnim postopkom?
Zgaga
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Zgaga »

Bolniška gre v breme ZZZS od 30 delovnih dni naprej, torej res več kot koledarski mesec.

Boleznino obračuna in izplača delodajalec. Od obračunane boleznine plača davke in prispevke, na ZZZS pa pošlje zahtevek za povračilo - tako neto izplačila kot tudi davkov in prispevkov. K zahtevku je pa treba priložiti kopijo potrdila o plačilu (ponavadi se daje kopija izpiska TRR). Žal ne morete nikogar "prisiliti" v kakšen drugačen način izplačila.

Če delodajalec krši pogodbene oz. zakonske obveznosti (= izplačilo plače itd.), ga morate pisno opozoriti, naj kršitve odpravi. Opozorilo pošljite priporočeno in po možnosti s povratnico po pošti, kopijo si pa shranite. Če v 8 dneh kršitve niso odpravljene, prijavite delodajalca na delovno inšpekcijo. Priložite kopijo prej poslanega opozorila. Spet, priporočeno, povratnica, vse kopije shraniti. Delovna inšpekcija potem odredi odpravo kršitev, in če je neuspešna, smete prekiniti delovno razmerje po krivdi delodajalca. V tem primeru ste upravičeni do nadomestila za brezposelnost, pa tudi do odpravnine, ki pa je, žal, verjetno nikoli ne boste videli.

Vem, niso preveč razveseljivi podatki, ampak želim vam, da bi se čim bolj ugodno izteklo. Pa predvsem hitro ozdravitev!
maliking
Nov član
Nov član
Kraj: Croatia

Odgovor Napisal/-a maliking »

Hvala za odgovor. Iskreno, zdaj sem šele v ****! Lahko se "slikam", zdravje pa bo že mati zemlja popravila:-)))) :lol:

Še enkrat hvala, čeprav res nič spodbdno.
Odgovori