vpisovanje plac v glavno knjigo?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
place
Nov član
Nov član

vpisovanje plac v glavno knjigo?

Odgovor Napisal/-a place »

Zdravo! Nekaj me zanima. Za maturo sem naredil seminarsko nalogo na temo place zaposlenih...na zagovoru bom vprasan tudi dodatno stvar, in sicer vpisovanje plac v glavno knjigo. Upam, da sem si prav zapomnil to glede glavne knjige in plac, ker zapiske sem namrec izgubil :oops: . Saj obstaja glavna knjiga, v katero se vpisujejo place? Kje bi lahko potem izvedel kaksne uporabne podatke o tem, kako se plače vpisuje noter v to knjigo?

Hvala!
Zgaga
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Zgaga »

V glavno knjigo se vsak mesec knjiži skupni strošek plač, pa znesek obveznosti do delavcev, obveznosti za prispevke...
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Vpisovanju plač v glavno knjigo na kratko rečemo knjiženje. Podlaga in usmeritev za knjiženje obračunov in izplačil plač, nadomestil plač in drugih prejemkov oziroma zaslužkov zaposlenih je v SRS 15. Plače, nadomestila plač in druge prejemke zaposlenih knjižimo na podlagi obračunov. Obračuni plač zaposlenih in izplačilne liste so knjigovodske listine. Stroške dela (plače, nadomestila plač, nagrade, darila, bonitete) knjižimo na konte skupine 47-stroški dela.

Zgled knjiženja:

bruto plača 470 / 250
nadomestilo plače v breme podjetja 471 / 250
nadom.za čas boln.odsotn.nad 30 del dni (refundacija) 161 / 250

neto plače in nadomestila 250 / 251
prispevki iz plač 250 / 253
davek iz plač 250 / 254
odtegljaji 250 / 282

dajatve delodjalca:
prispevki na plače v breme podjetja 474 / 26
prispevki na plače - refundacija 161 / 26
davek na izplačane plače 475 / 263

izplačilo zaposlenim 251 / 110
plačilo prisp.iz plač 253 / 110
plačilo davka iz plač 254 / 110
plačilo odtegljajev 282 / 110
plačilo prisp.na plače 26 / 110
plačilo davka na plače 263 / 110

prejeta refundacija (veza boln.nad 30 del.dni) 110 / 161

konti skupine 47 = stroški dela
konti skupine 25 = kratkoročne obveznosti do zaposlencev
konti skupine 26 = obveznosti do državnih in drugih institucij
konti skupine 28 = druge kratkoročne obveznosti
konti skupine 16 = druge kratkoročne terjatve
konti skupine 11 = dobroimetje pri bankah

Bo kaj pomagalo?
place
Nov član
Nov član

Hvala za nazoren prikaz! Torej si v ta prikaz knjizenja zajel/a vse stvari, ki se knjizijo pri posamezni placi v glavno knjigo? Da vem, ali se moram samo tole malo nauciti, ali pa moram malo pobrskati se po internetu/knjiznici, da dobim celotno knjizbo place v glavno knjigo. Zanima me se, kaj je to refundacija?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Mislim, da sem v zgledu zajela vse bistvene elemente.
Običajno pri plači obračunamo tudi prevoz na delo in z njega ter prehrano med delom; če sta do višine uredbe, sta neobdavčena in jih knjižimo na 473 / 255. Če delavcu obračunamo in izplačamo več, kot znaša uredba, pa je potrebno razliko obdavčiti.

Refundacija:
V določenih primerih (nega družinskega člana, bolniška nad 30 del. dni,...) ima delodajalec pravico do refundacije plače. Delavcu obračuna nadomestilo, izplačano nadomestilo plače pa ni strošek podjetja, ker dobi znesek bruto plač + prispevkov v breme delodajalca, povrnjenih.

Med prejemke zaposlenih spadajo tudi:
- regres za letni dopust
- jubilejne nagrade
- odpravnine ob upokojitvi
- solidarnostne pomoči
- bonitete
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Ti "place" si pa res malkec "na muhte", bi rekli na Dolenjskem. Ali se v štirih letih nisi nič učil?
place
Nov član
Nov član

vita11: racunovodstvo smo imeli samo 2 leti in ne 4, delam pa izredno, tako da sem imel vsega skupaj v obeh letih 15-20 predavanj. V tem casu pa nismo delali teh stvareh, o katerih sprasujem. Vecinoma smo delali naloge, ki se nanasajo na konte, ampak ne pa, kako se place knjizijo v glavno knjigo.
Bistvo seminarske pa je, da razisces neko novo podrocje, o katerem se nisi ocil v soli. Ok?

pamps se enkrat hvala za informacije! :wink:
Odgovori