Vem da ta tema nekako ne sodi v ta forum pa vendar..
Zanima me kako se izračuna pokojnina.Ali se bruto zneski plač doseženi v posameznem letu pomnožijo z določenimi količniki in se dobi neto,ta neto se pa pomnoži z določenim % (npr 84%) in seštevek določenih let teh zmnožkov podeljenih določenim z številom let da neto pokojnino.Namreč nemogoče se mi zdi da če želimo priti do 100 procentne osnove za leto 2003 neto plačo pomnožiti z količnikom 0,816(ta je določen za to leto),če pa množimo bruto znesek se mi pa zdi previsok.
Prosim če kdo zna kako se to izračuna naj ni pomaga.
Za odgovore se zahvaljujem.
izračun pokojnine
Moderator: Mirko Zbačnik
izračun pokojnine
klelija
Ja pa tam je tudi za čas samo za starostno pokojnino.A se lahko samo starostno upokojiš, ne moreš se s polno del.dobo, če še nisi star dovolj?To se potem verjetno ne imenuje starostna pokojnina?Smo na žalost še daleč do penzije, pa bi jo očitno v teh negotovih časih radi kar vsi.Zanima me pa res vseeno.Hvala, če kdo ve.
S 40 let oz. 38 let(za ženske) se lahko upokojiš, ko dosežeš 61 oz. 58 let (ženske) starosti (pri tem lahko uveljavljaš otroke, vendar se starostna meja ne more znižati pod 56 let). Tako pravi zakon - ko bo veljal brez prehodnega obdobja, tam okrog leta 2012, sedaj pa je v veljavi še prehodno obdobje, ko se po lestvici zahtevana starost za upokojitev vsako leto spreminja. Kdor pa nima zahtevane delovne dobe, ima pa več kot 20 let, se lahko upokoji pri 63 oz. 61 let (ženske)...