pobot-iztržki

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

pobot-iztržki

Odgovor Napisal/-a diana »

Zanima me, kako vi opravljate pobot med iztržki in gotovinskimi računi, in sicer: /blagajna se ne vodi-s.p. dvostavno/
ali naredite dva obračunska naloga za pobot-seštejete mesečno vse iztržke, vsa nakazila iztržkov na TRR, razlika kar ni položeno je en obračunski nalog kot izkupički-obračun pobota,šifra A 89 29,knjiženje 9201/1090, nadalje seštejete vse gotovinsko plačane račune in za ta znesek naredite še en obračunski nalog kot gotovinski izdatki-obračun pobota,šifra A 89 29, knjiženje 1090/9201, izpustila sem 1100/1100.

Ali od izkupičkov odštejete gotovinsko plačane račune in naredite za razliko obračunski nalog za pobot /kakor je navedeno tudi v knjigi blagajniško poslovanje/, kar pa me je sedaj nekoliko zmedlo, zato vas tudi sprašujem? :svprasaj:

Najepša hvala za odgovor!
diana
UP
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a UP »

Samostojni podjetnik lahko, na podlagi ugotovljenega stanja opravlja pobot na koncu meseca.

Lahko si pomaga s tabelo, na katero si dnevno zapisuje, koliko gotovine je prejel v blagajno, ter koliko gotovine je iz tega naslova porabil za stroške, ki jih potrebuje za svoje poslovanje ter koliko za lastno porabo gotovine v gospodinjstvu. Poboti lahko izvajajo samo v primeru, da do dnevnih iztržkov dejansko tudi prihaja.

Vas verjetno zanima, ali pri samostojnem podjetniku, ki vodi knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva lahko vodimo samo evidenco o pretoku in opravljamo mesečne pobote.

Vodenje blagajne, pri samostojnem podjetniku posamezniku po SRS ni obvezno, če se podatki zagotavljajo na drug način (to je pa pobot), je pa priporočljivo.
diana
Računovodja
Računovodja

pobot-iztržki

Ne ne up, vse lepo in prav! Vodim to evidenco-zanima me samo pobot, kot sem opisala
-ali izkupički manj gotov.plačani računi-pobot
-ali posebej nepoloženi izkupički-pobot
-posebej gotov.plačani računi-pobot.
LP
diana
Janika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Janika »

Jaz konec meseca naredim na poslovnem računu kompenzacijo za vso prejeto gotovino v mesecu. Tako, knjižim polog gotovine in dvig gotovine (110/110, 920/120). Vse dejanske pologe gotovine pa knjižim 110/920 oziroma dvige 920/110. Na 920 je potem viden ves pretok gotovine.
Janika
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Jaz seštejem vse prihodke v gotovini in odbijem vse pologe gotovine v mesecu.

Imam pa vprašanje: ali se tak pobot pri d.o.o. sprovede tudi preko blagajne (prejemek in izdatek)?

Mirjana
diana
Računovodja
Računovodja

Pri d.o.o. se takšni poboti ne delajo, je potrebno dvigniti gotovino s čekom za gotovinske izdatke. Poboti se delajo samo pri s.p., ki prostovoljno razpolagajo z gotovino.
diana
Odgovori