Izračun nadomestila plače (dopust, praznik itd.)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zorro
Nov član
Nov član

Izračun nadomestila plače (dopust, praznik itd.)

Odgovor Napisal/-a zorro »

Zanima me kako se pravilno izračuna nadomestilo plače npr. za dopust ali praznik. Naj vam razčlenim mojo bruto plačo na nekaj podatkov.
Imam osnovno plačo 144.697,20 SIT. Mesečna uskladitev znaša 9.000,00 SIT, dodatek na pogoje dela znaša 19.000,00 SIT. Delovna doba znaša 11.5% od osnovne plače, stimulacija pa je cca. 10% mesečno.
K POZ imam sklenjen tudi aneks-1 za funkcijski dodatek v višini 43.000,00 SIT, ki se doda bruto plači.
Lani pa sem sklenil še aneks-2 k POZ in sicer za dobo enega leta, ki se ravno tako doda k bruto plači.
Ta aneks je namesto povišanja v višji plačilni razred, kajti pri nas težko dobiš višji plačilni razred, ker nimamo nobenega pravilnika o nagrajevanju in napredovanju, zato je v modi individualno barantanje za plačo. V tem aneksu-2 piše, (citiram) "se pogodbeni stranki dogovorita, da delojemalec mesečno prejme k bruto plači 45.000,00 SIT za dobo enega leta zaradi povečanega obsega dela."
Torej, če sedaj potegnemo vse to skupaj dobimo bruto znesek 291.807 SIT. To je tudi moja mesečna bruto plača. Problem pa nastane, ko grem na dopust. Tedaj dobim za en dan dopusta cca. 8.144,00 SIT (to je 1.018 SIT/uro).
Teh 8 jurjev po mojem mnenju nikakor ni povprečje plače zadnjega meseca (ZDR) ali povprečje plače zadnjih treh mesecev (KP kovinske dejavnosti).
Menim, da bi mi morali 291 jurjev deliti s številom ur prejšnjega meseca in to bi bila osnova za izplačilo nadomestila.
Ali tudi vi menite, da mi napačno izračunavajo nadomestilo?
P.S.
Delam v srednje velikem podjetju v gospodarstvu in uporabljamo Kolektivno pogosbo za dejavnost kovinskih materialov in livarne ter kovinsko in elektroindustrijo Slovenije.
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Nadomestilo za praznike in dopust pomeni povprečje plače(ne osnovne)
v preteklem mesecu, vprašanje pa je kako podjetje obravnava te vaše dodatke, pri nas poračuni in nadure tudi ne grejo v povprečjke preteklega meseca,, skoraj prepričana sem da vam vzamejo samo osnovno plačo in dodatke ki vam pripadajo po kolektivni pogodbi.... :!: :!:
Odgovori