Datum odpošiljatve blaga/opravljanja storitve
Moderator: Mirko Zbačnik
Datum odpošiljatve blaga/opravljanja storitve
Ali je še potrebno, da je na računu po 34.čl-ZZDV navedeno "datum odpošiljatve blaga " ali je dovolj, da piše" dobavnica št. ...z dne ..."Saj večina ima ž na obrazcu datum odpošiljatve, po dolgem času sem pa spet prejela račun brez te navedbe, p ne bi rada po nepotrebnem komplicirala in zavračala računa.
Brez datuma na računu
Na računu je datum opravljene storitve obvezen element. Kaj pa če ga ni izpisanega? S tem mislim, da je izpisan datum npr. 4.5.2005??
IN še to ali mora biti izpisano vrednost brez ddv skupaj ali je lahko po posameznih postavkah?
NPR:
- xx blago - skupaj brez ddv - 4.000 sit
- xx blago - skupaj brez ddv - 5.000 sit
Ali to zadostuje ali mora na računu napisano tudi 9.000?????
Hvala za vaše odgovore in brez zamere
IN še to ali mora biti izpisano vrednost brez ddv skupaj ali je lahko po posameznih postavkah?
NPR:
- xx blago - skupaj brez ddv - 4.000 sit
- xx blago - skupaj brez ddv - 5.000 sit
Ali to zadostuje ali mora na računu napisano tudi 9.000?????
Hvala za vaše odgovore in brez zamere
Jaz mislim, da "datum opravljene storitve" kar mora biti napisano, da lahko dokažeš, kaj tisti datum predstavlja.
Glede navajanja davčne osnove pa v zakonu piše, da je treba navesti davčno osnovo po posameznih stopnjah. Jaz to razumem tako, da je tudi seštevek potreben, in večina računov, ki jih prejemamo, je takšnih. LP!
Glede navajanja davčne osnove pa v zakonu piše, da je treba navesti davčno osnovo po posameznih stopnjah. Jaz to razumem tako, da je tudi seštevek potreben, in večina računov, ki jih prejemamo, je takšnih. LP!
V zakonu piše, da mora račun vsebovati davčno osnovo, od katere se obračunava DDV po posamezni stopnji.
Primer:
-material A 1.000 sit (osnova), 200 sit (ddv)
-material B 2.000 sit (osnova), 400 sit (ddv)
Kljub temu, da ni seštete osnove, za moje kmečke pojme ta račun po zakonu vsebuje davčno osnovo, od katere se obračunava ddv. Kaj je pa mislil tisti, ki je pisal zakon, pa pitaj boga
Primer:
-material A 1.000 sit (osnova), 200 sit (ddv)
-material B 2.000 sit (osnova), 400 sit (ddv)
Kljub temu, da ni seštete osnove, za moje kmečke pojme ta račun po zakonu vsebuje davčno osnovo, od katere se obračunava ddv. Kaj je pa mislil tisti, ki je pisal zakon, pa pitaj boga

V skladu s 7.točko prvega odstavka 34.člena ZDDV mora biti na računu tudi datum opravljene DOBAVE blaga (oziroma opravljene storitve), če se ta datum lahko določi in če je RAZLIČEN od datuma izdaje računa.
Kot je poudaril eden od predavateljev na seminarju, je datum dobave blaga oz. opravljene storitve POMEMBEN zaradi nastanka obveznosti za DDV. Če je račun izstavljen na isti dan, je obveznost za obračun DDV pravilno izkazana in to je to.

Kot je poudaril eden od predavateljev na seminarju, je datum dobave blaga oz. opravljene storitve POMEMBEN zaradi nastanka obveznosti za DDV. Če je račun izstavljen na isti dan, je obveznost za obračun DDV pravilno izkazana in to je to.