Pomoč za začetek

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

ajam
Novinec
Novinec

Pomoč za začetek

Odgovor Napisal/-a ajam »

Ker sem čisto "frišna" bom kar tukaj vprašala. Pregledala sem že skoraj cel forum in mislim, da mi boste znali pomagat.

Torej razmišljam o odprtju d.o.o.

Na lokaciji, kjer živijo moji starši (več stanovnjska hiša (4 stanovanja), od tega sta dve naši). Firmo bi registrirala na tem naslovu. Ali rabim kakšna soglasja ostalih lastnikov?

Dejavnosti firme bi bile vse storitvene, nobenih izdelkov ali česa podobnega.
Sem še študentka (od oktobra naprej absolventka)

Zanima me sledeče situacija: Bila bi samo lastnik podjetja, v podjetju ne bi bil zaposlen nihče (vsaj na začetku, kako leto ali dve). Pričakujem tudi, da nekaj časa ne bo nobenih prihodkov (bodo pa jasno stroški... :( ). Koliko imam fiksnih stroškov s poslovanjem?

Prispevki zbornicam (gzs, ker ne gre za obrtne dejavnosti). Ali je to obvezno?

Kakšne so še druge dajatve. Poudarjam, da imam še status študentke (verjetno še dve leti, lahko tudi več :wink: ). Honorarno sodelujem z več drugimi podjetji, tako da mi ni problem, da si daljše obdobje iz lastne firme ne bi izplačala niti tolarja.

Ali obstaja kakšna taka finta, da je firma formalno v mirovanju... ?

Najlepša vsem hvala za odgovore.
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

No nekako vam bom probala odgovoriti na vaša vprašanja.

1. Glede sedeža firme ni potrebno več nobeno soglasje ostalih lastnikov stanovanja

Ugotavljam, da boste na vsa naslednja vprašanja dobili odgovore
na http://www.pcmg.si/, še posebej pa poglejte "pogosta vprašanja in odgovori http://www.pcmg.si/index.php?id=1122
ajam
Novinec
Novinec

Aha. Kako pa je s plačevanjem s prispevkom, če firma nima prihodkov. Samo na to bi rada odgovor. Tisto solato bom brala kasneje popoldne.

Hvala
tisdno
Računovodja
Računovodja

Katere prispevke mislite? Če ne boste zaposleni na začetku, potem ni prispevkov. Akontacije davka ni,
tisdno
Računovodja
Računovodja

Se opravičujem, .. akontacije davka ni prvo leto, če ne boste imeli dobička, potem tudi drugo leto ne.
ajam
Novinec
Novinec

Ok. Super. Zelo ste mi pomagali. Torej v primeru, da ni nobenega prometa moram plačevati samo članarino GZS.

Še eno vprašanje, za vas ki ste mački in mačke:

Glede osnovnega kapitala. Ali moram vložiti vse 2.100.000 v denarju ali je lahko manj?

Nekaj sem slišala da imaš določen delež lahko v materialu. Kako se to dokaže vrednost? Ali lahko kupiš eno radirko in rečeš, da je vredna 500.000 ?

Skratka, saj veste kam taco molim, kolikšen je najmanjši znesek, ki ga je potrebno vplačati v denarju, in kako je z ostalo razliko do 2.100.000?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Mislim, da je potrebno v gotovini zagotoviti 1,100.000,00 SIT ustanovnega kapitala, 1,000.000,00 pa je lahko v stvarnem vložku; mislim, da boste ta podatek našli v "tisti solati", ki ste si jo pustili za popoldne.

Kar se tiče stvarnega vložka, morate zagotoviti račune ali pa cenitev (radirka odpade).

Med stroški bo zanesljivo vsakomesečni račun banke za vodenje transakcijskega računa.
Kar se tiče članarine GZS-ju nisem prepričana, da drži, slišala sem, da tistim, ki nimajo prometa, ne pošiljajo računov za članarino, a to ni preverjeno.
ajam
Novinec
Novinec

a ni tako, da je treba 1/3 v denarju, ostalo pa je lahko v stvarnem vložku.

malo sem že preletela tiste ogromne dokumente in sem zasledila, da je cenilec potreben le v primeru, da gre za stvarni vložek nad 10-imi milijoni tolarjev.

Kako pa zagotoviš račun, če je stvarni vložek intelektualna lastnina (kar s seboj potegne avtorske in sorodne pravice)... skratka neko avtorsko delo. ?
Tega tudi noben sodni cenilec ne zna ocenit. Gre se le za to, da bi se podjetje kasneje ukvarjalo s trženjem tega avtorskega dela, ki mu bodo seveda sledila še druga in tako naprej.

LP.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Hotela sem samo pomagati s primeri, ki sem jih doživljala v praksi, saj se z ustanavljanjem podjetij ne ukvarjam, ker imamo zato odvetnike in notarje, sprožila pa sem pravi val ogorčenja.

Pri stvarnem vložku ste govorili o eni radirki in ne o intelektualni lastnini.
Vse, kar se tiče intelektualne lastnine, tudi o ovrednotenju, je zapisano tule:
http://www.pcmg.si/upload/files/Prirocn ... stnina.pdf

Ne vem, kaj ste brali, pred sabo imam cenitev vrednosti predmetov stvarnega vložka družbe.... d.o.o. v višini 1,034.870,00 SIT, ki ga je sestavil, podpisal in žigosal sodni izvedenec in cenilec .....stroke. Brez tega dokumenta ni bilo moč uveljavljati stvarnih vložkov. Če drži vaša trditev, je mojo novo stranko nekdo grdo ogoljufal.
tisdno
Računovodja
Računovodja

V zakonu o gospodarskih družbah najdete v členih od 410 - 413 je vse o stvarnih vložkih pri novo ustanovljenih družbah. Zakon boste našli na http://www.racunovodja.com/default.asp?rubrika=9
ajam
Novinec
Novinec

Hmm... še vedno nikjer ne piše, kako se ugotovi oziroma določi vrednost stvarnega vložka.

Če gre čisto za konkreten primer avtorskega dela (intelektualna lastnina), ki je po naši oceni vreden 5 milijonov SIT. Kako je z amortizacijo tega osnovnega sredstva - stvarnega vložka. Koliko časa, oziroma a se avtorska dela sploh amortizirajo?

@pamps: Brez zamere, ni bilo mišljeno tako kot si sprejela, še vedno pa sem mnenja, da je cenilec potreben pri vrednostih stvarnih vložkov nad 14 milijoni (ZGD, člen 413, zadnji odstavek).
dulem
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj

Višina vložka

Odgovor Napisal/-a dulem »

Osnovni kapital mora znašati vsaj 2.100.000 SIT, vsak osnovni vložek pa najmanj 14.000 SIT. Najmanj tretjina osnovnega kapitala mora biti zagotovljena v denarju. Pred prijavo v register mora vsak družbenik vplačati vsaj eno četrtino zneska osnovnega vložka, vsota vseh vplačanih vložkov mora znašati najmanj 1.100.000 SIT.

LP, DB
Odgovori