Pozdravček pikaa!
Upam, da ti bom lahko pomagala. Pa greva po vrsti.
V bilanco stanja ne vpišeš teh 185.000 za nakup drobnega inventarja pod opredmetena osn. sredstva.
V izkazu poslovnega izida nakupno vrednost DI vpišeš pod 5 oz. 5a (pravzaprav oboje, seveda zraven prišteješ še druge stroške materiala in pa storitev(5b), ki jih imaš v KPO). Ne vpisuj drobnega inventarja pod 7, razen seveda, če bi ga skupinsko amortizirala. Ampak, če sem te prav razumela, si si fotoaparat in dlančnik knjižila pod drobni inventar. Torej v IPI gre DI pod 5.
Upam, da ti nisem preveč zakomplicirala. Aja, o katerem popisnem listu pa govoriš, ko praviš, da imaš neodpisano vrednost na popisnem listu 0?
Pa veliko sreče in uspeha!:)
DAVEK IZ DEJAVNOSTI
Moderator: Mirko Zbačnik
Zdravo pikaa. Moje mnenje je, da je velika neumnost, če daš to v drobni inventar in kar odpišeš. Tudi pravilno ni tako, saj gre tu za tipično OS, saj je uporabna vrednost več kot 1 leto pa še zneski so taki. Jaz ti predlagam, da lepo knjižiš med OS, obračunaš amortizacijo, pa še 40% olajšavo od vlaganja v OS boš lahko izkoristila. Malo premisli! Sicer pa zadnji trenutek tako delat...
Hvala, Taši!
Govorila sem o "Popisni list osnovnih sredstev", ki se nahaja v kompletu obrazcev za odmero davka. So mi rekli, da moram drobni inventar tja vpisati in da ga ne prikažem v KPO (tako kot osnovna sredstva). Joj, zdaj sem pa čisto zmedena...
------------------------
Pomagala sem si z zadnjim Obrtnikom, kjer piše:
OPREDMETENA OSNOVNA SREDSTVA
....da se lahko opredmeteno osnovno sredstvo, katerega posamična nabavna vrednost ne presega po dobaviteljevem obračunu tolarske protivrednosti 500 evrov, izkazuje skupinsko kot drobni inventar. Pri tem naj opozorimo, da je na podlagi... priznana le amortizacija, ki se obračunava posamično. Stvari drobnega inventarja, katerih posamična nabavna vrednost ne presega 100 evrov, pa se lahko razporedijo med material.
------------------------
Drugih osnovnih sredstev nimam in to z drobnim inventarjem mi ni čisto nič jasno. Ali nakup DI vpišem v KPO ali samo v register OS in v popisni list, ali prikažem 100% amortizacijo, kam vpisati v bilanco stanja in IPI?????
Verjetno je tako enostavno, jaz pa nimam pojma:sad:
Ne se mi smejati, prosim - sem samo popoldanc in si ne morem privoščiti računovodskega servisa (čeprav sem že tako živčna, da bom verjetno vse papirje popokala do prvega servisa). Hvala vsem!!!
Govorila sem o "Popisni list osnovnih sredstev", ki se nahaja v kompletu obrazcev za odmero davka. So mi rekli, da moram drobni inventar tja vpisati in da ga ne prikažem v KPO (tako kot osnovna sredstva). Joj, zdaj sem pa čisto zmedena...
------------------------
Pomagala sem si z zadnjim Obrtnikom, kjer piše:
OPREDMETENA OSNOVNA SREDSTVA
....da se lahko opredmeteno osnovno sredstvo, katerega posamična nabavna vrednost ne presega po dobaviteljevem obračunu tolarske protivrednosti 500 evrov, izkazuje skupinsko kot drobni inventar. Pri tem naj opozorimo, da je na podlagi... priznana le amortizacija, ki se obračunava posamično. Stvari drobnega inventarja, katerih posamična nabavna vrednost ne presega 100 evrov, pa se lahko razporedijo med material.
------------------------
Drugih osnovnih sredstev nimam in to z drobnim inventarjem mi ni čisto nič jasno. Ali nakup DI vpišem v KPO ali samo v register OS in v popisni list, ali prikažem 100% amortizacijo, kam vpisati v bilanco stanja in IPI?????
Verjetno je tako enostavno, jaz pa nimam pojma:sad:
Ne se mi smejati, prosim - sem samo popoldanc in si ne morem privoščiti računovodskega servisa (čeprav sem že tako živčna, da bom verjetno vse papirje popokala do prvega servisa). Hvala vsem!!!
Glede na vrednosti dlančnika in fotoaparata predlagam vpis obeh v register osnovnih sredstev in vrednost obeh prenašate med stroške preko amortizacije, poleg tega pa lahko uveljavljate tudi olajšavo za nakup OS.
Davčna napoved:
1. Izračun amortizacije naredite na prilogi Obračun vrednosti amortizacije v obdobju...., amortizacijska skupina za dlančnik je 2.2 računalniška oprema, letna stopnja am. 50%, če je fotoaparat digitalni enako, če pa je navadni pa je am. skupina 2 oprema in letna stopnja am. 25%
2. V popisni list osnovnih sredstev vpišete nabavne, odpisane, neodpisane vrednosti.
3. V bilanco stanja vpišete neodpisane vrednosti pod zap. št. 2 Opredmetena osnovna sredstva
4. V izkaz poslovnega izida vpišete obračunano amortizacijo pod zap. št. 7a in v Napoved pod zap. št. 18
5. V Knjigo prihodkov in odhodkov osnovnih sredstev ne vpisujete.
6. Kot drobni material sicer lahko obračunavate am. skupinsko, vendar se vam ne splača. Prenos direktno med odhodke ni mogoč saj je vrednost nad 100EUR.
7. Če boste obračunala 100% amortizacijo v enem letu vam bo davčna priznala le 50%, kar je priznan strošek, ostalo gre v nič.
8. Olajšavo 40% uveljavljate na 3. strani, zap.št.41
Upam da je bolj jasno.
Lp
Nataša
Davčna napoved:
1. Izračun amortizacije naredite na prilogi Obračun vrednosti amortizacije v obdobju...., amortizacijska skupina za dlančnik je 2.2 računalniška oprema, letna stopnja am. 50%, če je fotoaparat digitalni enako, če pa je navadni pa je am. skupina 2 oprema in letna stopnja am. 25%
2. V popisni list osnovnih sredstev vpišete nabavne, odpisane, neodpisane vrednosti.
3. V bilanco stanja vpišete neodpisane vrednosti pod zap. št. 2 Opredmetena osnovna sredstva
4. V izkaz poslovnega izida vpišete obračunano amortizacijo pod zap. št. 7a in v Napoved pod zap. št. 18
5. V Knjigo prihodkov in odhodkov osnovnih sredstev ne vpisujete.
6. Kot drobni material sicer lahko obračunavate am. skupinsko, vendar se vam ne splača. Prenos direktno med odhodke ni mogoč saj je vrednost nad 100EUR.
7. Če boste obračunala 100% amortizacijo v enem letu vam bo davčna priznala le 50%, kar je priznan strošek, ostalo gre v nič.
8. Olajšavo 40% uveljavljate na 3. strani, zap.št.41
Upam da je bolj jasno.
Lp
Nataša
<font color="blue">Res je, da se drobni inventar <u>lahko</u> 100% odpiše takoj ob prenosu v uporabo, vendar morate vedno upoštevati vrednost in življensko dobo oz. predvsem ugotoviti, ali gre res za drobni inventar. Kadar ste v dvomih, in če je doba uporabnosti praviloma
več kot 1 leto in vrednost večja od 100 Eur, ga tretirajte kot osnovno
sredstvo, in ne bo nič narobe. Lepe snežne pozdrave, G.</font id="blue">
več kot 1 leto in vrednost večja od 100 Eur, ga tretirajte kot osnovno
sredstvo, in ne bo nič narobe. Lepe snežne pozdrave, G.</font id="blue">