Letos smo kupili nepremičnino, ki jo bomo uporabljali za opravljanje registrirane in obdavčene (z DDV-jem) dejavnosti. Kupec in prodajalec sta zavezanca za DDV in sta skladno s 27. členom ZDDV podala ustrezni izjavi vsak svojemu DU - - na računu sta namreč obračunala 20 %-ni DDV. V pogodbi je bilo izrecno zapisano, da lastninska in posestna pravica preide na kupca z dnem podpisa pogodbe. Kot kupec smo si obračunani DDV kot vstopni DDV upoštevali v mesecu, ko smo prejeli račun. Prodajlec je pristojnemu sodišču (zemljiški knjigi) podal predlog za vpis (prenos) lastninske pravice. Kot kupec smo zahtevali vračilo vstopnega DDV.
Najavila se je davčna inšpekcija, ki je detaljno pregledala vso dokumentacijo v zvezi z opisano poslovno transakcijo. Pripomb ni bilo - RAZEN da je inpšektorica zahtevala dejanski (torej že opravljen) vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo - šele nato naj bi si kot kupec smeli upoštevati vstopni DDV iz tega naslova. DU oz. inšpektorica ne navaja, na osnovi katerega določila - člena ZDDV oz. PZDDV to zahteva ampak kot izgovor navaja bojazen DURS-a, da kaj pa če bomo odstopili od pogodbe in to potem, ko bomo dobili vrnjen DDV.
Poraja se nam več vprašanj:
- kakšna je pravna osnova za opisano zahtevo DU,
- kaj pa v primeru, ko bi bila nepremičnina kupljena na leasing, kjer bi lastninska pravica prešla na kupca šele po plačilu zadnjega obroka (ali pa mogoče sploh nikoli, če leasingojemalec ne bi plačeval obrokov), kolikor mi je poznano, si ima leasingojemalec pravico obračunati vstopni DDV, ko od leasingojemalca pridobi račun - ne glede na prenos lastninske pravice,
- glede na različen časovni odziv slovenskih sodišč (zemljiških knjig), ki za vpis potrebujejo različno dolgo časa... tudi do nekaj let...bi to pomenilo, da bi konkretno meseca decembra 2006 izgubili pravico do odbitka vstopnega DDV.
V zvezi s to zadevo smo postavili pisno vprašanje svetovalni hiši SIMIČ & partnerji, ki v (obrazloženem in agrumentiranem) odgovoru povsem potrjujejo naše razmišljanje oz. pravico do odbitka vstopnega DDV na ančin, kot smo ga upoštevali mi.
ZANIMA me predvsem to, ali ima kdo tovrstne izkušnje in kako je davkarija ravnala v vašem primeru.
Za mnenja oz. vaše izkušnje vam bom zelo hvaležna, v petek me namreč čaka zaključni razgovor na DU glede opravljenega inšpekcijskega pregleda.
Se opravičujem, če sem malo daljša.Menim pa, da bo tema zagotovo koga zanimala oziroma je mogoče kdo imel že podobne izkušnje.
Lep pozdrav in hvala!
DDV in nakup nepremičnine
Moderator: Mirko Zbačnik
Izkušenj sicer nimam, ampak zelo sem prepričana, da imate prav. Iz mnenja davčne svetovalke: Veljavnost pravnega posla določa obligacijski zakonik, ki določa le zahtevo po veljavnem pravnem poslu - pravi in resnični volji strank. Zakon o temeljih lastninsko pravnih razmerij je pogojeval pridobitev lastninske pravice z vpisom v zemljiško knjigo, vendar je nehal veljati 31.12.2002.
Davkar se bo gotovo obesil na to, ali navedeni objekt že uporabljate za dejavnost ali ne. Vendar se po moje lahko na to sklicuje pri uveljavitvi stroškov (amortizacija, vzdrževanje), pri DDV pa ne. Tu je govora o le o datumu prejema računa (110. člen pravilnika - popravljen). Če ni računa, pravi ZDDV, se upošteva vsak drug dokument, ki ima vse elemente računa.
Kar pogumno, pravim jaz! Mnenje davčne svetovalne hiše boste seveda nesli s seboj.
Davkar se bo gotovo obesil na to, ali navedeni objekt že uporabljate za dejavnost ali ne. Vendar se po moje lahko na to sklicuje pri uveljavitvi stroškov (amortizacija, vzdrževanje), pri DDV pa ne. Tu je govora o le o datumu prejema računa (110. člen pravilnika - popravljen). Če ni računa, pravi ZDDV, se upošteva vsak drug dokument, ki ima vse elemente računa.
Kar pogumno, pravim jaz! Mnenje davčne svetovalne hiše boste seveda nesli s seboj.