Kdo je lahko s.p.?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
merkur
Nov član
Nov član

Kdo je lahko s.p.?

Odgovor Napisal/-a merkur »

Zanima me, če lahko nekdo, ki je zaposlen za nedoločen čas pri neki pravni osebi odpre s.p. (ne popoldanskega, temveč "čisto ta pravega")?

Hvala in lp
taši
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a taši »

Ne. Če si zaposlen, lahko odpreš samo popoldanski s.p., pa mislim, da rabiš za to soglasje delodajalca, ampak pomoje samo v primeru, da bi se ukvarjal z isto dejavnostjo kot v rednem delovnem razmerju (konkurenčna klavzula ali podobne zadeve). Okrog tega soglasja naj pove še kdo drug, ki bolje ve, kako je s tem.

LP:)
merkur
Nov član
Nov član

Hvala za info. Nekje sem zasledila, da sme imeti popoldanski s.p. samo de neke mere prihodkov oz. prometa, ali to drži in če ja, kakšna je ta meja?

LP
taši
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a taši »

Kolikor vem, ne obstaja nobena meja. Glede na skupen zaslužek (redna služba plus dopolnilna dejavnost) te pač razvrstijo v dohodninsko lestvico in obdavčijo.
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Običajen s.p. je popolnoma enak popoldanskemu, seveda z nekaj izjemami, na primer:
- plačevanje prispevkov (te plačuje popldanski le v pavšalnem znesku),
- članarina OZS, GZS- enako za oba,
- zaposlovanje delavcev- enako za oba
- neomejeni prihodki- enako za oba
- ipd.

Razlik skorajda ni.

Gorazd
merkur
Nov član
Nov član

Odlično; najlepša hvala za informacije.

Lep dan
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a pikaa »

Jaz sem zaposlena za nedoločen čas na podjetju in sem poleg tega tudi registrirana kot s.p. (nimam nobenega zaposlenega).

Imam enake pravice in dolžnosti kot "navadni" s.p., le da si ne plačujem prispevkov (razen pavšala 4.910 + 610 SIT), ker gredo iz moje redne plače pri d.o.o., kjer sem zaposlena.

Nikoli nisem zasledila, da bi bile kakršnekoli omejitve prihodkov. Saj je vse v knjigah, ravno tako oddam napoved za odmero davkov od dohodkov in plačam davek od dobička.
čaba
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a čaba »

Se pravi da pri popoldanskem s.p. vodiš dvostavno knjigovodstvo za svojo dejavnost(npr.računovodstvo), konec leta oz. februarja in marca pa se oddajo vse bilance na DURS in Ajpes?
Ali potem v dohodnino normalno vpišeš prihodke od "redne službe" in prihodke od dejavnosti(no te ti potem Durs sama vpiše), nato pa presežek verjetno plačaš pri odmeri dohodnine? Ali imam prav?
Ali se ti pavšalni prispevek potem lahko poveča?

Če se komu ljubi in ve kaj o popoldanskem s.p. ga lepo prosim, da mi pove kaj koristnih nasvetov, saj razmišljam o odprtju le-tega.

nataša
mjt
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mjt »

Živjo!
Še ena razlika je med "običajnim" in "popoldanskim"s.p., ki pa ni neposredno povezana z računovodstvom:

Popoldanski s.p., ki ne zaposluje delavcev, se ne šteje za pravega delodajalca in ni potrebno izdelati ocene tveganja in izjave o varnosti.

lp:wink:

maja
Odgovori