HRAMBA DOKUMENTACIJE

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

HRAMBA DOKUMENTACIJE

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Vem, na to temo smo že večkrat pisali. Vendar pa zdaj, ko imamo čistko, ker smo se preselili na novo lokacijo, nisem povsem prepričana, kaj
*za izdane račune mi je jasno, da jih je potrebno hraniti 10 let, kaj pa delovne naloge, na podlagi katerih se je fakturiralo? Ali te lahko vržemo stran (še iz leta 1999, 2000, 2001)?
* M obrazce o prijavi in odjavi iz zdravstvenega zavarovanja - je to potrebno hraniti nedoločen čas?
* Pogodbe z dobavitelji (npr. Telekom, Pošta ipd), ki so se že prekinile - ali tudi za to obstaja kak zakon, ki določa, koliko časa naj bi še hranil dokumentacijo.
* Pogodbe s strankami, ki smo jim opravljali storitve, za že dokončana in v celoti plačana dela.
Koliko je verjetnosti, da bi bil narejen inšpekcijski pregled za podjetje, ki se je že pred 3 leti pripojilo k drugemu podjetju in bilo izbrisano iz sodnega registra? Sprašujem zato, ker imamo to situacijo in imamo od pripojenega in od našega podjetja ogromno dokumentacije, za katero ni prostora na novi lokaciji. Zdaj bi recimo kakšne prevzeme materiala, oddaje materiala, pa delovne naloge ipd vrgla stran. :?
LP :) :scool:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Iz arhiva foruma sem izbrskal nekaj, prvi link je odgovor na to temo: http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... umentacije , drugi pa nas popelje na strani DURS-a: http://www.gov.si/durs/index.php?f=04,0 ... %20evidenc .
Poglejte pa še Zakon o davku na dodano vrednost 56. in 57. člen, in SRS 20.27, SRS 21.14, 22.19 in predvsem SRS 37.38 - pa še kaj, kar nisem našel.

Jaz bi za vsak slučaj, če bi mi prostor dopuščal, hranil kar vse trajno :spomezik: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Mirko, hvala za izčrpen odgovor. Problem je ravno v tem, da ni prostora - ampak se bo že moral najti!!

Me je pa zmotilo, ker ravno pišem pravilnik o računovodstvu, da je v Pravilniku o rač Zveze rač, 46.člen napisano:
Knjigovodske listine se hranijo takole:
• letni rač. izkazi in končni obračuni plač zaposlenih ter izplačilne liste za obdobja, za katera ni končnih obračunov plač, trajno;
knjigovodske listine, na podlagi katerih se knjiži, in z zakonom predpisane listine pet let, :?:
• knjigovodske listine plačilnega prometa v pooblaščenih finančnih inštitucijah tri leta,
• prodajni in kontrolni bloki, pomožni obračuni in podobne knjigovodske listine dve leti.
(Družba upošteva tudi morebitne daljše roke posameznih listin, zapisane v davčnih in drugih predpisih. Našteti roki so ostali enaki kot v pravilniku, sestavljenem po SRS 1993, druge določbe tega člena pa smo črtali oziroma nadomestili z novimi.)

Zakaj potem pišejo roke, če pa ti niso usklajeni z 'davčnimi' zakoni :svprasaj:
Sicer pa je največ izdanih in prejetih računov ter bančnih izpiskov. Ostalo je zanemarljivega obsega - v primerjavi s temi fascikli.
Lep dan želim :) :)
klausp
Novinec
Novinec

Hranjenje ob Zaprtju ?

Odgovor Napisal/-a klausp »

Imel sem firmo - d.o.o. ! Ker posel ni več šel, sem jo počasi zaprl - dve leti mirovanje, potem po notarskem sklepu zaprtje ( od tistega datuma sem 365 dni odgovarjal z vsem svojim premoženjem na morebitne terjatve ). Sedaj je zadeva mimo - vse je v redu, le tega ne vem, ali sem
dolžan hraniti gore dokumentov ( izpiski, računi, ........ )
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Če se firmo zapre, je isto. Plače in zaključni računi se hranijo trajno. Ostala dokumentacija 10 let - zaradi davčne.
LP :)
Mirko
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Mirko »

O hranjenju dokumentov oziroma dokumentacije bi opozoril na hranjenje dokumentacije o plačah. Poznam že več primerov, ko so delavci in tudi lastniki podjetji izpolnili pogoje za upokojitev. ZPIZ praviloma zahteva ne samo plačilne liste in obrazec M4, ampak tudi potrdilo, da so bili prispevki tudi plačani. Te pa najlažje dokažete z bančnimi izpiski. To se gleda za vsa leta nazaj (sam sem bil pri takem pregledu prisoten) in če teh dokumentov nimate, odločbe za upokojitev ne boste tako zlahka dobili. Mislim, da se bo to spremenilo šele ko bomo (o tem je govora že kar nekaj časa) pošiljali podatke o plačanih prispevkih za vsakega delavca posebej. Do takrat pa toplo priporočam da hranite tudi bančne izpiske, da ne boste imeli prevelikih težev ob upokojitvi.
Odgovori