Po novem zakonu o dohodnini me zanima kako se obračuna akontacija dohodnine od posebnih prejemkov v primeru domače obrti.
Imam prejet račun od izvajalca domače obrti in sicer:
vrednost izdelkov domače obrti 24.000,00 + 20% DDV (4.800,00) je vrednost za plačilo 28.800,00. Zraven mi je priložil dopis, da moram obračunati in odvesti akontacijo dohodnine na obrazcu Rek 2a. Jasno mi je da upoštevam 25%normiranih odhodkov vendar ne Vem od katere osnove. Ali od zneska računa odštejem akontacijo dohodnine in toliko manj nakažem izvajalcu.
Predvidevam, da je vaš izvajalec umetne obrti zavezanec, kateremu se davčna osnova ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov ( za potrditev moje teze, vas prosim, da mi posredujete na katere člene in zakone se dotični sklicuje, ko vas obvešča da ste dolžni akontirati dohodnino v njegovem imenu ).
Obračun davčnega odtegljaja opravite na sledeči način:
Osnova oz. (bruto) prihodek = 24.000,00
- (normirani) odhodki = 6.000,00 (=25% x 24.000,00)
Najlepša hvala za odgovor. Tudi sama sem predvidevala, da bo tako potrebno storiti. Zmedlo me je dejstvo, ker doslej tega primera še nismo imeli. Po našem posredovanju nam je dobavitelj dostavil odločbo oz. potrdilo da je po 45. členu Zdoh zavezanec, ki se mu pri ugotavljanju davčne osnove upoštevajo normirani odhodi v višini 25%.