posojila lastnikov pred 01.01.05

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
majdab
Novinec
Novinec

posojila lastnikov pred 01.01.05

Odgovor Napisal/-a majdab »

Živjo,

zanima me, kako boste obračunavali obresti od posojil, ki jih je lastnik dal d.o.o. pred 01.01.05. Jasno mi je, da je obrestna mera v skladu z Pravilnikom o priznani obrestni meri - vzamemo januar 05 3,62%). Pri obračunu obresti za leto 2005 vzamemo čisto glavnico ali glavniso s pripisanimi obrestmi na dan 31.12.04.
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Samo glavnico,ker drugače bi obračunavali obresti na obresti,kar pa ni dovoljeno.
hm
Računovodja
Računovodja
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a hm »

Mi smo napisali anekse k pogodbam in obrestujemo glavnico brez obresti po OM, veljavni za januar 2005.
Prosim pa še za druga mnenja.
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.
tessa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tessa »

Tudi mene zanima še kakšno mnenje o tem. Pri nas imamo pogodbe sklenjene v letu 2004, v katerih je obrestna mera predpisna ponderirana medbančna OM. Ali moramo za letos narediti anekse, ali se lahko obresti obračunavaju še naprej po ponderirani OM?
LP
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Načeloma lahko še zmeraj uporabljate ponderirano OM. Vendar pa nastopi problem pri ugotavljanju davčno priznanih obrestih. Če bi bile pogodbe sklenjene letos, bi bilo enostavneje. Izračunali bi obresti po ponderirani OM za potrebe poslovne bilance in obresti v skladu s Pravilnikom o priznani obrestni meri za potrebe davčne bilance.
Ker so pogobe sklenjene lani, imate problem določitve obresti v skladu s Pravilnikom - noben namreč še ni pojasnil ali morate vzeti za vsak mesec drugo obrestno mero, ali je merodajna tista, objavljena za januar. Zato je res boljše, da naredite anekse, čeprav tudi za te s strani Dursa nisem zasledil še nič.
LP,
Sven Slika
Glory
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Glory »

Mene pa zanima če je obvezno podpisat pogodbo ko lastniki dajo posojilo d.o.o.-ju. Sami imamo d.o.o. in smo nakazali na TRR kot posojilo, vendar o tem nismo napisali nobene pogodbe. Hvala.
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Pa bi morali. Že zaradi obrestne mere.
LP,
Sven Slika
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Durs je že dal pojasnilo in sicer se vzame obrestna mera,ki je bila po pravilniku prvič objavljena,torej januarja 2005.
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Imate mogoče link?
LP,
Sven Slika
Odgovori