Dan po poteku pogodbe o delovnem razmerju
Moderator: Mirko Zbačnik
Dan po poteku pogodbe o delovnem razmerju
Pozdravljeni! Imam eno vprašanje. Zanima me če kdo pozna pravno podlago (kje in v katerem zakonu) za eno zanko pri zaposlitvi. Če to sploh drži. Kolegi pravijo da če si zaposlen za določen čas in ti npr. pogodba poteče 30.09. in prideš v službo 01.10., cel dan opravljaš svoje delo in te nihše ne spodi iz službe ti morajo avtomatsko podaljšati delovno razmerje za nedoločen čas! lepo prosim za hiter odgovor! LP Polona! 
Lep in krasen dan še naprej!
Drži! Na točno to vprašanje mi je delovni inšpektor pred nekaj meseci dal takle odgovor: v kolikor vam ni izdan sklep o prenehanju delovnega razmerja in na zadnji dan pogodbe izročena zaključena delovna knjižica, lahko mirno nadaljujete delo, saj je očitno, da se delovno razmerje podaljušuje oz. je podaljšano. Praviloma bi se moralo spremeniti v razmerje za nedoločen čas.
Tako zakon, v praksi pa je lahko tudi drugače, na vsak način pa je delodajalec dolžan izplačati plačo in ostale prejemke za delo, ki ga opraviš v času po preteku pogodbe...
Tako zakon, v praksi pa je lahko tudi drugače, na vsak način pa je delodajalec dolžan izplačati plačo in ostale prejemke za delo, ki ga opraviš v času po preteku pogodbe...
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Mislim, da v ZDR, vendar ne ravno "naravnost". Mislim, da to izhaja iz tega, da mora biti pogodba o zaposlitvi podpisana pred nastopom delovnega razmerja ali pa vsaj na dan nasopa dela, in pa to, da (vsaj mislim), ter to, da mu mora proti potrdilu izdati delovno knižico ob prenehanju pogodbe.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Zakon o delovnih razmerjih:
54. člen (posledice nezakonito sklenjene pogodbe o zaposlitvi za določen čas)
Če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom ali kolektivno pogodbo ali če ostane delavec na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, se šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.
Znanki lahko čestitate, ker je dobila službo za nedoločen čas!
54. člen (posledice nezakonito sklenjene pogodbe o zaposlitvi za določen čas)
Če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom ali kolektivno pogodbo ali če ostane delavec na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, se šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.
Znanki lahko čestitate, ker je dobila službo za nedoločen čas!
drži, sem tožila našo največjo banko in tožbo dobila, delala sem namreč 9 let za določen čas in tu nisem mogla kaj dosti, ker pač to sicer ni dovoljeno, je pa normalno, pol so pa padli, ker sem delala po poteku pogodbe, s tem, da sem na novo pogodbo, ki sem jo podpisala prepozno, poleg podpisa napisala še datum in uro prejema.

Lep dan!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Iskrena hvala za hitre in natančne odgovore. Vsi ste super! Zdaj samo držimo pesti da bom delala en dan dlje - je prava nesramnost ker sem pripravnica na enem od ministrstev in verjetno do zadnjega dneva ne bom vedela pri čem sem. Šefi mi govorijo da seveda me bodo zaposlili, je pa vse odvisno od kadrovske službe. Ne zdi se mi pošteno da mi ne povejo vsaj dva tedna prej kako stojijo zadeve, saj bi lahko začela aktivno iskat novo službo. Še enkrat hvala in LP Polona! 
Lep in krasen dan še naprej!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt: