bruto, osnovna in izhodiščna plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
loami
Nov član
Nov član

bruto, osnovna in izhodiščna plača

Odgovor Napisal/-a loami »

Naslednji teden grem k delodajalcu na razgovor glede nove službe. Pred tem bi si rad razjasnil nekaj pojmov, tako da bom vedel, o čem se pogovarjam.

Na domači strani GZS se pojavlja izraz izhodiščna plača. http://www.gzs.si/default.asp?ID=22575&IDpm=-1

V kolektivni pogodbi za gradbeništvo (projektiranje verjetno tudi spada tja) se pojavljata dva izraza: najnižja osnovna plača in najnižja izplačana plača. http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=73852

Je izhodiščna plač isto kot osnovna?
Stroški verjtno niso všteti, ampak so posebej skladno s kolektivno pogodbo.
Kaj pa najnižje izplačane plače? Je to skupaj s stroški ali brez?

Je bruto plača (v online obrazcu za izračun plač) isto kot osnovna plača?

Upam, da ne bo pretežko pojasnit. :wink:
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Tam so osnovne bruto plače. Vedeti morate, v kateri tarifni razred boste razvrščeni. Prevoz in prehrana se obračuna naknadno.
Link za izračun:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=56
Svoje delo pošteno ovrednotite. Tako, da boste res dobili vse, kar vam pripada. Osnovne plače so minimum in na razgovoru bi se najbrž bilo bolje pogovarjat o kakšni višji plači.
Lp, Irenca
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Izhodišna plača = plača za 1. tarifni razred posamezne kolektivne pogodbe
Glede na vašo izobrazbo in delovno mesto ste razvršeni v tarifni razred iz katere izhaja minimalna osnovna plača za posamezno delo.
osnovna plača = bruto osnova na kater se obračunajo še dodatki
dodatki = minulo delo, popoldansko delo, stimulacije,........

osnovna plača + dodatki so vaša bruto plača za posamezen mesec
na to se obračunajo še povračila stroškov ( malica + prevoz ), ki pa do določene višine niso obdavčeni.

Pozdrav vsem,

MG
loami
Nov član
Nov član

Svoje delo pošteno ovrednotite.
Ravno to je problem, zato pa sprašujem. Moja izobrazba in delo, ki ga bom opravljal namreč nekeko ne gresta skupaj (formalno imam trenutno še nižjo izobrazbo), pa tudi zneski v kolektivni pogodbi se mi zdijo dokaj nizki. :( Sicer bo zraven še variabilni del, firmi gre dobro, tako da upam, da se bomo zmenili tako, da bo v redu. :wink:
Hvala za odgovore.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mogoče pa uporabite že oguljen odgovor na vprašanje o višini plače. To je bilo tudi zame najtežje. Nekoč sem zinil tako nizko plačo, da sem bil deležen čudnih pogledov, kot bi slišal reči: "A se ti meša?". Ta odgovor je: Primerno plačo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
loami
Nov član
Nov član

Ampak, če bom zinil previsoko, me bodo tudi čudno gledali. :wink:
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

na razgovor se je vedno dobro pripraviti.

Poskusite poiskati čeimveč podatkov o podjetju
Poskusite posikati koga, ki je v tem podjetju zaposlen ( če je večje podjetje to gre ) povprašajte med prijatelji in znanci in se pozanimajte kakšne približno so plače v tem podjetju.
Poskusite dobiti informacijo o tem koliko so plače na primerljivem delovnem mestu.

in tako naprej....

Verjemem, da ne želite razkriti kam greste na razgovor. Če pa nam zaupate prbližno za kakšno delovno mesto gre in kakšno izobrazbo imate mislim, da ne boste povedali preveč lahko pa vam bomo pomagali z kakšnimi bolj konkretnimi številkami.

Pozdrav vsem,

MG
loami
Nov član
Nov član

Gre za projektiranje arhitekture. Na tem področju imam že nekaj let izkušenj, vendar nimam še dokončane fakultete, sploh pa nimam strokovnega izpita. Znam pa seveda veliko več kot gradbeni tehniki.
Torej formalno imam izobrazbo, ki bi spadala v V. razred (gimnazija), vendar v praksi dajem rezultate kot da bi bil v VII. razredu.
Malce komplicirano? Zame gotovo.
Pa kar na dan s predlogi, vi gotovo veliko bolje poznate te številke kot jaz. :wink:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ja, res je tvegan odgovor kar v znesku. Če smo prenizki ni prav, ker se dovolj ne cenimo, če smo previsoki, se cenimo preveč.... . Jaz bi rekel, da naj bo plača primerna mojemu delonemu mestu in primerljiva s plačami v vašem podjetju. Nikoli ne vemo, o kakšni plači nas sprašuje delodajalec in ne poznamo namena tega vprašanja. Lahko je vprašanje le informativno, da delodajalec oceni, ali poznamo njegove razmere, lahko nas le ozeni, koliko se "cenimo". Obstaja možnost, da se ocenimo prenisko in potem sklene pogodbo kar v tej višini ... nikoli ne veš. Ponekod so vpršanja zelo zavita in ne poznamo namena. Dajati moramo vtis da smo zamozavestni, odločni, kar s prenizko oceno plače zagotovo nismo, nismo pa ravno verodostojni, če se cenimo previsoko. Odvisno je tudi od naših referenc in tudi navsezadnje od oddaljenosti od delodajalca. Namreč vse skupaj prdstavlja strošek za delodajalca. Jaz bi predlagal (se ponavljam) da naj bo plača primerna danim pogojem. Naj pač oni ocenijo, koliko sem vreden, moja cena naj bi bile moje reference, izkušnje, pripravljenost za izobraževanje (tudi za dokončanje študija)... Zato se je včasih res potrebno predhodno pozanimati o delodajalcu (predhodni je to že omenil), da se na razgovor še podrobneje pripavite in potegnete ven le prave adute. Velikokrat so vprašanja precej osebna, a na ta vam ni potrebno na vsa odgovarjat, kar pa verejtno že veste. Lahko pa pokličete v kadrovsko službo, da dobite več informaciji....

Vem, da je to le terorija, ki jo lahko preberete marsikje ... . Veliko uspeha vam želim .. in bodite mirni. :wink:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Tudi jaz ne pozanam vaše branže, ampak z gotovostjo lahko zatrdim, da boste prejemali nižjo plačo kot vaši kolegi predvsem zaradi nedokončanega formalnega izobraževanja. Predlagam, da se čimprej lotite študija, ker v osnovi se sami trenutno ne morete podpisati pod projekt. Drugi pa lahko samo s podpisom potegne enak denar.
loami
Nov član
Nov član

Vem, da je zaključek študija prioriteta številka ena. :wink:
S podpisovanjem načrtov pa še nekaj časa ne bo nič, ker po diplomi sledi še vsaj dve leti dela v projektivi in šele nato strokovni izpit pri zbornici arhitektov. Potem pa bo drugače! :D
Odgovori