Moje podjetje mi noče izplačevati vseh potnih stroškov ( namesto cca 38sit/km mi izplačuje le cca 30 sit/km) , na vprašanje zakaj tako je bilo odgovorjeno da če bi mi toliko izplačevali potem bi moralo podjetje plačevati nekakšne davke zato tega ne bodo izplačevali!!
prosim za nasvet,..ali sploh lahko podjetje kaj takšnega naredi??
hvala!
pomankljivo izplačani potni stroški
Moderator: Mirko Zbačnik
Podjetje vam lahko izplača potne stroške v višini 31SIT/km in še to če lahko upravičite prihajanje na delo z osebnim avtom (ni javnega prevoza, potrebujete svoj avto za delo...). Če bi vam delodajalec izplačeval več pa bi dejansko moral za ta znesek plačati davke in prispevke.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Uredba, ki predpisuje 31,00 sit kilometrino za prevoz na delo, če ni mogoč
z javnim prevoznim sredstvom je samo predpis, do katerega je ta znesek
davčno priznan odhodek.
Kolektivna pogodba pa je tisti izvršilni predpis, po katerem se mora ravnati delodajalec pri obračunu nadomestil. Poglejte v svojo kolektivno pogodbo, kako so nadomestila opredeljena.
Seveda se pa večina podjetij izogiba obračunavanju prispevkov in davkov za zneske nad uredbo. Naj povem, da tudi mi plačujemo 31,00 sit dokler se ne bo nekdo pritožil. Pravice zaposlenih še vedno izhajajo iz kolektivne pogodbe in ne iz uredbe. Večina kolektivnih pogodb ima določeno
nadomestilo 15 % cene bencina kot tudi stara uredba, kar pa je precej več kot 31.00 sit
z javnim prevoznim sredstvom je samo predpis, do katerega je ta znesek
davčno priznan odhodek.
Kolektivna pogodba pa je tisti izvršilni predpis, po katerem se mora ravnati delodajalec pri obračunu nadomestil. Poglejte v svojo kolektivno pogodbo, kako so nadomestila opredeljena.
Seveda se pa večina podjetij izogiba obračunavanju prispevkov in davkov za zneske nad uredbo. Naj povem, da tudi mi plačujemo 31,00 sit dokler se ne bo nekdo pritožil. Pravice zaposlenih še vedno izhajajo iz kolektivne pogodbe in ne iz uredbe. Večina kolektivnih pogodb ima določeno
nadomestilo 15 % cene bencina kot tudi stara uredba, kar pa je precej več kot 31.00 sit