Plačilo nadur

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
buba
Novinec
Novinec

Plačilo nadur

Odgovor Napisal/-a buba »

Situacija je sledeča :

Dnevno opravljam delo v oddaljenem kraju izven sedeža podjetja. Tja se peljem z lastnim vozilom in za prevoz porabim skupaj skoraj štiri ure v obe smeri. Tam nato delam osem ali več ur.
Ali mi je delodajalec dolžan plačati nadure, kajti moje delo s prevozom na delo vred traja več kot 12 ur dnevno. Plačano dobim polno dnevnico, kar pomeni da sem izven matičnega podjetja več kot 12 ur.

hvala za odgovor
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Ja, to bi morale biti nadure, ker je tudi prevoz opravljanje dela za službo.
buba
Novinec
Novinec

Hvala za odgovor.

Zanima pa me še kako lahko to uredim za nazaj.
Imam vse potne naloge s katerih je razvidno trajanje dela in obračunane dnevnice ni pa plačanih nadur na plačilnem listu.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Najlažje bi bilo, da se dogovorita za nekakšno stimulacijo ali kakšen podoben dodatek na plačo. Če bi popravljali za nazaj bi to pomenilo spremembo REK obrazcov, obračunov...
buba
Novinec
Novinec

Malo provokacije !

Kako lahko delodajalec izplaca polno dnevnico in kilometrino, nadur za isti dan pa ne?
Namrec, polna dnevnica pomeni vec kot 12 ur dela izven sedeza podjetja.To pomeni 8
normalnih ur + 4 nadure. Kje se v tej racunici izgubijo te 4 ure (nadure)?
Kaj tega inspektorji pri pregledu poslovanja ne opazijo?
Mozno, da pa se nadure obracunajo le placane dobi nekdo drug! (Denar tako na racun zaposlenih nekdo pridno spravlja v napacen zep) .
Kako je s tem ?
buba
Novinec
Novinec

Spostovani racunovodje in podobni, pricakoval sem vsaj en odgovor na moje vprasanje, pa zgleda ni junaka, ki bi dregnil v osje gnezdo.
Sklicevanje na 143 cl. ZDR je slaba tolazba za krsitelje, ki jih je zgleda kar precej. Po mojem mnenju placila polne dnevnice po potnem nalogu za delo na terenu ne more biti brez naloga za nadurno delo, kajti ce tega ni in je dnevnica izplacana v celoti je to zame prekrsek, ki se sankcionira!
Upam, da bo se kaksen odgovor na to temo.
am
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a am »

Število opravljenih ur se ne gleda dnevno. Tako da je možno, da se en dan odpeljete na teren in delate 12 ur. Plačano dobite dnevnico, nadur pa ne, ker v naslednjih dneh delate "le" 7 ur in ima tako tedensko vsoto ur 40 - to pomeni, da niste imeli nadur.
Domnevam, da v vašem primeru ni tako, je pa takšna situacija mogoča. V tem primeru ne potrebujete naloga za nadurno delo, le razporeditev delovnega časa mora to omogočati.
yanna1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a yanna1 »

buba napisal/-a:Malo provokacije !

Kako lahko delodajalec izplaca polno dnevnico in kilometrino, nadur za isti dan pa ne?
Namrec, polna dnevnica pomeni vec kot 12 ur dela izven sedeza podjetja.To pomeni 8
normalnih ur + 4 nadure. Kje se v tej racunici izgubijo te 4 ure (nadure)?
Kaj tega inspektorji pri pregledu poslovanja ne opazijo?
Mozno, da pa se nadure obracunajo le placane dobi nekdo drug! (Denar tako na racun zaposlenih nekdo pridno spravlja v napacen zep) .
Kako je s tem ?
Ustaljena praksa v Sloveniji (kot je pri podobni temi povedal že nekdo) je: službena pot se po "defaultu" šteje kot 8 ur dela, ne glede na dejansko število ur, ki ga delavec na službeni poti zapravi. Torej tiste
4 ure delavec dobesedno podari podjetju. Ni zakonske osnove, ki bi delodajalcu dovoljevala takšno početje, kot tudi ni jasne zakonske podlage, da takšno početje ni pravilno. Seveda, delavcu potem za dokazovanje upravičenosti preostane le tožba (če delodajalec vztraja pri svojem), vendar za takšno sodno prakso še nisem slišala. Nekdo bi pač moral biti prvi :)) In takšnega junaka očitno ni, ker je tveganje za izgubo službe (v najslabšem primeru) ali takojšnjem drastičnem poslapšanju delovnih razmer zaradi tistih nekaj šoldov ali prostih dni preveliko.
Tako nekako je to. Inšpektorji pa tudi ravno zaradi ohlapnosti zakona tukaj nimajo kaj dosti ukrepati in so verjetno podobnega mnenja kot delodajalci. Zadovoljni z odgovorom?

In še na drug vaš prispevek: potni nalog je alias "nalog za nadurno delo" - ker pa službena pot znaša 8 ur (po neki čudni matematiki) ni potrebe po dovoljenju za nadurno delo. Kot dokument (s vsemi prilogami: cestnine, ipd) je potni nalog verodostojna listina za izplačilo dnevnice.

Povsem realno, kako pa lahko izplačaš nadure npr. za udeležbo na seminarju, ki se je zavlekel do večernih ur? Lahko pa bi dobil priznane ure za kompenzacijo - vendar....

:wink:
Zadnjič spremenil yanna1, dne 21 Sep 2005, 21:56, skupaj popravljeno 2 krat.
yanna1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a yanna1 »

am napisal/-a:Število opravljenih ur se ne gleda dnevno. Tako da je možno, da se en dan odpeljete na teren in delate 12 ur. Plačano dobite dnevnico, nadur pa ne, ker v naslednjih dneh delate "le" 7 ur in ima tako tedensko vsoto ur 40 - to pomeni, da niste imeli nadur.
Domnevam, da v vašem primeru ni tako, je pa takšna situacija mogoča. V tem primeru ne potrebujete naloga za nadurno delo, le razporeditev delovnega časa mora to omogočati.
Hja, načeloma že, vendar pri nas to tako ne funkcionira. Službena pot je priznanih 8 ur in konec. Četudi sem jst dejansko službeno odsotna 12 ur, je to 8 ur. To je višja matematika lol. Druga zgodba pa je, če jst na sedežu firme ali pa nekje drugje (in se to ne šteje kot službena pot) delam en dan 12 ur, drugi dan pa primerno manj....takrat pa velja vaša teza.

Lep pozdrav.
Odgovori