Finančni leasing - kako knjižim polog

Moderator: Mirko Zbačnik

Nikson
Novinec
Novinec
Kraj: Celje

Finančni leasing - kako knjižim polog

Odgovor Napisal/-a Nikson »

Pozdravljeni.

Pa sem se tudi jaz znašla na tem forumu. Upam, da mi boste lahko pomagali, kot ste že mnogim. Naše podjetje je najelo avtomobil, gre za finančni leasing, brez odkupa torej zgolj za najem. Kot polg je služil prejšnji avto, ki smo ga imeli. Kako to poknjižim?? Račun za prodan avto sem izdala na avto hišo... Nekaj so mi rekli, da moram znesek računa razmejit na 48 obrokov kot traja leasing... Ni mi jasno kako to spravit v računalnik. Za avto, ki je v najemu mi je jasno, da knjižim vsakomesečni račun za najemnino, sam kako pa je z izdanim računom za stari avto? Upam, da ste razumeli vprašanje.

Hvala za odgovore.
Lep pozdrav. Blažka.
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Na koncu lizinga avto ne preide v vašo last, torej gre za operativni lizing?
Nikson
Novinec
Novinec

Ne, avto na koncu ne bo nša last. Gre za goli najem... Zato pa pojma nimam kako s tem... Prosim pomagajte!!!
Lep pozdrav. Blažka.
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Torej gre za operativni leasing ali po domače povedano, najem. Knjižite pač kot najem, na 413.
LP,
Sven Slika
Nikson
Novinec
Novinec

Men je jasno da prejeti račun knjižim kot najem na 413, kot sem povedala ne vem kako poknjižim račun za naše staro vozilo... Račun zanj sem izdala na avtohišo, služil pa je kot polog pri najemu avtomobila... Po moje to ni prihodek od prodaje OS... Še enkrat res lepo prosim za nasvet.
Lep pozdrav. Blažka.
tankra
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Če vas pravilno razumen ste avo prodali in to je prihodek,
plačila niste dobili, ker je bila prodajna vrednost avtomobila enaka prvemu pologu za najem.
Od leasing hiše morate dobiti račun za "polog" in pa kompenzacijo, da boste lahko zapirali oba računa.

Lp
Tanja
tankra
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Če vas pravilno razumen ste avo prodali in to je prihodek,
plačila niste dobili, ker je bila prodajna vrednost avtomobila enaka prvemu pologu za najem.
Od leasing hiše morate dobiti račun za "polog" in pa kompenzacijo, da boste lahko zapirali oba računa.

Lp
Tanja
Nikson
Novinec
Novinec

Ampak jaz od leasing hiše nisem dobila računa za dani polog, od njih dobivam samo redne račune za najemnino... čist sem že obupana, ker ne vem kak izdan račun spravit v knjige. Imam pa obračun kompenzacije med nami, avto hišo in leasing hišo.

Še enkrat prosim za nasvet...
Lep pozdrav. Blažka.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Blažka, brez panike. Raje pojdite na kavico!

Če prav razumem, gre za poslovni in ne za finančni najem. Vi ste prodali avto, v najem pa vzeli njihovega in ni prenosa lastništva na vas.

Od avtomobila ste prejeli račun za prodajo, razknjižili to kot prodajo OS, nadalje pa dobivate račun za najemnino, ki ga knjižite na 413. Vi pa potem skompenzirate njihova plačila vašega avtomobila, ki ste ga razmejili na 48 brokov(oni vam bodo odplačali avto v 48 obrokih), z računi za najemnino. Ker so obroki plačil za avto enaki računom z najemnino, napravite medsebojno kompenzacijo.

Gre za čisto preprosti stvari. Za prodajo avtomobila imate izdan račun.

Bo sedaj bolj razumljivo? :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Nikson
Novinec
Novinec

Potemtakem izdan račun za avto ne knjižim na prihodke od prodaje OS ampak med odložene prihodke? Ne vem kako naj izvedem kompenzacijo če jaz nimam proti računa za ta znesek. Jaz sem izdala račun za prodan avto na avto hišo, avto hiša je izdala račun za novi avto na leasing hišo, jaz pa dobivam samo račun za mesečni najem. Jaz imam samo pogodbo o komisijski prodaji starega avtomobila ter obračun komisijske prodaje ter nato še pogodbo o odstopu terjatev, ter pogodbo o poslovnem najemu. Kako to sploh spravim v knjige. Za nameček sem pa še nekaj sto tisoč tolarjev dobila nazaj od avto hiše (kar je bilo preplačilo za polog)...

Upam da sem razumljivo napisala. Še vedno mi torej ni jasno kako naj to spravim pravilno v knjige?
Lep pozdrav. Blažka.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zakaj na odložene prijodke? Kar normalno poknjižite prodajo! Le plačila pustite odprta. Kompenzirali jih boste z računi za najemnino. Plačila za prodan oavto bodo pač "obročna".

Odprt boste imeli konto 120, ki ga boste postopoma zapirali z računi za najemnino.

120/1. obrok + 2. obrok + ... + 48. obrok, ter

1. plačilo računa za najemnino/220,
2. plačilo računa za najemnino/220,
..
48. olačilo računa za najemnino/220.

Plačilo za prodan avto, ki ste ga prodali letos, prihodki za izdani račun zanj v celoti je prihodek tega obdobja!

To je ravno tako, ko bi vi avto prodali obročno in bi vam kupec nakazoval 48. mesecev po obrokih, les to razliko, da sedaj skompenzirate prejete račune za najemnino. Protiračun za znesek prodanega avtomobila so vsi računi za najemnino, izvedli boste pač 48. kompenzacij.
Slika
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Nikson
Novinec
Novinec

Pozdravljeni.

Samo jaz redne račune za najemnino moram plačat, jaz jih ne skompenziram z izdanim računom... Jaz dobivam račune za najemnino za razliko od pologa. Jaz bom 48x dobila račun za najem, ampak te račune moram redno mesečno poravnati... Zdaj mi je jasno, izdan račun bom knjižila normalno kot prodajo OS, imela bom odprto terjatev do avto hiše (ustrezno zmanjšano za tistih nekaj sto tisoč preplačila ki so nam ga vrnili). Ampak s čim bom pa zaprla preostanek terjetve?... :(

Sva že bližje rešitvi... Če mi tole uspete razvozlat mate res dolgo kavo v dobrem, če boste kaj po Celju hodli. :)
Lep pozdrav. Blažka.
Odgovori