Akontacija davka & s.p. - pomoč

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
GATA
Začetnik
Začetnik

Akontacija davka & s.p. - pomoč

Odgovor Napisal/-a GATA »

Vsem en lep pozdrav.

Ker je že konec septembra iz davčne pa ne duha ne sluha o kakšni odločbi o akontaciji davka me zanima ali ima kdo podoben problem?

Oziroma ali je slučajno kakšna novost ki je meni ušla :| :?:

Sicer sem klicala avgusta na davčno in po mučnem pošiljanju od enega do drugega sem uspela dobiti nekoga, ki je rekel, da me bodo povabili na davčno :roll: v začetku septembra.

Ker sem malo brskala za če je kakšna novost sem naletela na neke medletne-predhodne akontacije dohodnine.

Ali mi lahko kdo pomaga? :cry: :cry:
sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sipi »

Koliko časa pa že imaste odprt s.p.?
*Sandra*
GATA
Začetnik
Začetnik

Sp sem odprla marca 03. Takrat smo določili višino za leto 03. Lansko leto so me spet povabili in smo določili višino akontacije za 04. Letos pa tema. :?
sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sipi »

Res še nisem slišala za takšen primer, pa ste imeli dobiček konec 2004? Pa čeprav bi imeli izgubo, bi odločbo vseeno morali prejeti. Pokličite še enkrat pa zahtevajte, naj vam podajo konkreten odgovor. Res pa je, da so še pred mescem dni prihajale odločbe. Mogoče pa jo še dobite.
*Sandra*
karo
Začetnik
Začetnik
Kraj: štajerska

Odgovor Napisal/-a karo »

pa ste že dobili odločbo o odmeri dohodkov iz dejavnosti. najprej je ta, nato pa akontacija, če še odločbe ni...
Lep dan!
GATA
Začetnik
Začetnik

Mogoče se nisem dobro napisala in vprašala. Se opravičujem.
Odločbo o odmeri davka od dohodkov sem prejela konec junija. Potem sem v začetku septembra prejela odločbo - dohodnina.

Mene pa muči to, da še vedno ne vem koliko akontacije moram za letos plačati. Ponavadi je bilo to rečeno bolj na začetku leta, tako da sem maja že imela odločbo v roki. Letos pa še nič.

Saj človek ne ve sploh o katerih odločbah se govori ko pa jih je toliko :oops: . Upam da je kaj bolj jasno :?
karo
Začetnik
Začetnik
Kraj: štajerska

Odgovor Napisal/-a karo »

načeloma je tako, da če je izguba, davčna ne določi akontacije, lahko pa vložiš sam oceno poslovanja, če predvidevaš, da je akontacija premajhna ali da bi bilo dobro, če bi bila. Torej, če je bil izkazan dobiček, bi bilo dobro, če ne drugega, dvigniti knjigovodsko kartico, na kateri so tako ali tako obremenitve - če jih ni, davčna ni določila akontacije.... Drugače se je pa kaj zaštrikalo in res ne vem več...

:nevem:
Lep dan!
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

V letu 2005 se odmeri akontacija davka iz dejavnosti na podlagi dosežene davčne odnove - dobička v letu 2003( beri bilance za leto 2003 ), usklajene z rastjo cen življenskih potrebščin. Odmerna odločba prispe na začetku leta, neglede na poslovni rezultat v 2004. Ker v letu 2003 niste poslovali 12 mesecev, se dobiček 9ih mesecev preračuna na nivo 12ih in odmeri akontacija.
Če pa ste v letu 2003 izkazali izgubo (in vam jo je DURS z odločbo tudi ugotovil), potem nimate osnove za akontacijo v letu 2005. Verjetno bo to držalo, ker bi vas v nasprotnem primeru davčni organ že terjal z opominom.

Svetujem vam, da se glede na trenutni poslovni rezultat odločite, ali boste povprašali DURS ali ne. Če izkazujete dober poslovni rezultat in ne plačujete akontacij, potem bo doplačilo boleče.

Zakon o davčnem postopku vam omogoča, da se prostovoljno zglasite pri referentu in določite akontacijo, glede na pričakovano davčno osnovo v tekočem letu.

Lp
A
GATA
Začetnik
Začetnik

V letu 2003 sem imela 0. Niti izgube niti dobička.
:?
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Potem ne iščite odločbe, ker jo davčna ni izdala.
Odgovori