Boniteta službeni avto

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ROZINA
Nov član
Nov član

Boniteta službeni avto

Odgovor Napisal/-a ROZINA »

Dobila sem deset let star službeni avto v uporabo tudi v privatne namene. Zanima me ali si moram voditi kilometre, ki jih prevozim v službene namene in posebej za privatne namene? Kako pa je s cestninami za prevoz na delo?
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Vodite si evidenco tako za prevozene kilometre v sluzbene kot tudi za privat namene (skupaj) - v opombi si oznacujte ali je sluzba ali privat. Boniteta se Vam bo v sluzbi pri placi upostevala - ce boste prevozili manj kot 500 km v privat namene se zmanjsa nabavna vrednost avta za 50%, ki je seveda osnova za izracun Vase bonitete. Kar se pa cestnine tiče - če je za sluzbene namene, vam jo seveda delodajalec vrne.
bolhica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bolhica »

kaj pa je potem s tem- boniteta se obračunava za avtomobile do 7 let. potem pa jemlješ kakšno osnovo?(po 7 letu?).
/sem kje kaj spregledala/.
naj ti sije sonček.
ROZINA
Nov član
Nov član

Ali je pot v službo privatna ali službena pot? Če že moram pisati število porabljenih kilometrov v privat namene ali moram navesti tudi lokacijo?To me namreč moti, saj ne rabijo vsi vedeti kje z družino preživljamo proste dneve. Je mogoče dovolj da napišem lokacije in km porabljene v službene namene na koncu meseca popišem števec razliko pa označim za privatne poti.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Privat KM in lokacij NI POTREBNO pisati. Dovolj je, da evidentirate službene km in vsak mesec 1. ali zadnjega v mesecu popišete števec. Iz tega se potem izračuna, koliko je bilo prevoženih km v privatne namene. Da, prevoz od doma do službe in nazaj je tudi privat vožnja.
LP :)
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Boniteta se obračuna 8 let od takrat, ko nabaviš avto-pa ni važno, koliko je bil avto star ob nakupu (vsaj tako so rekli zadnjič na seminarju)! :D
ROZINA
Nov član
Nov član

Če ju pot v službo in nazaj privatna pot in moram tudi sama plačevati cestnino vozim se namreč v Ljubljano potem pa mislim, da se mi službeni avto sploh ne splača imeti. Ali mi mogoče :sneodobren: pripadajo tudi prevozni stroški ?
klemens
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a klemens »

ROZINA napisal/-a:Če ju pot v službo in nazaj privatna pot in moram tudi sama plačevati cestnino vozim se namreč v Ljubljano potem pa mislim, da se mi službeni avto sploh ne splača imeti. Ali mi mogoče :sneodobren: pripadajo tudi prevozni stroški ?
V veliki večini se službeni avto res ne splača in mislim, da tudi povračilo za prevoz na delo odpade v tem primeru.
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Pri odločitvi ali boste avto imeli ali ne, pa ne pozabite na predlog spremembe Zdoh-1, ki pravi,da se bo po novem boniteta za uporabo službenega vozila v privat namene v devetem in vseh naslednjih letih ugotavljala od vrednosti, ki je enaka 10% nabavne vrednosti avtomobila. Po starem oz. sedaj bonitete v devetem in vseh naslednjih letih ni več.
LP,
Sven Slika
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Jaz imam pa eno trapasto vprašanje, katero osnovo vzameš prvo leto za izračun bonitete? Nabavno vrednost avta z DDV ali nabavno vrednost z DDV zmanjšano za xx procent?

Hvala za odgovore.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Vzame se nabavna vrednost z DDVjem.
LP :)
Odgovori