Zaposlitev v redno delovno razmerje za 8 ur na teden?!?!?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Hisanatravniku

Zaposlitev v redno delovno razmerje za 8 ur na teden?!?!?

Odgovor Napisal/-a Hisanatravniku »

Zanima me, ali lahko delodajalec po obstoječi delovni zakondaji zaposli delavca za 8 ur na teden na podlagi rednega delovnega razmerja s skrajšanim delovnim časom? Gre za osebo, ki ji je prenehal veljati status študenta. Delodajalec je pravna oseba, ki se ukvarja z gostinsko dejavnostjo. Po mojem mnenju se redno delovno razmerje s skrajšanim delovnim časom ne more skleniti (ali pač?) za 8 ur na teden. Kako je z minimalnimi prispevki v tem primeru? Ali se lahko v tem primeru sklene podjemna pogodba (verjetno ne, ker gre za zaposlitev natakarja – in so podani elementi delovnega razmerja). Ali ima kdo izkušnje s tega področja? Kako je s pravno veljavnostjo take zaposlitve (ali delavcu »teče« zavarovalna doba)? Kako je z obračunom prispevkov in davkov?

Hvala za odgovor!
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Vodim knjige gostincu, ki ima zaposlena 2 delavca po 10 ur/ teden in enega 36 ur/ teden. Vsi so rednem delovnem razmerju. Plače jim obračunam v razmerju, glede na število ur. Glede na to da imajo vsi trije minimalno plačo in da so vsi trije dali izjavo, da jim je ta gostinec prvi delodajalec, jim obračunam plačo na naslednji način:

delavec - 10ur na teden

117500/4=29375
Odštejem prispevke 22,1%, upoštevam mesečno splošno olajšavo 47.033, tako da davka zaradi negativne osnove niti ne obračunam.

Upam, da sem kaj pomagala.
ERIKA1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a ERIKA1 »

Najbolj ti bodo pomagali kar M1 obrazci. Jaz bi jih izpolna in poslala na zavod, pol pa ti bodo že odgovorili.
sasiti
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sasiti »

Pa če je delavec zaposlen le 10 ur na teden in so sorazmerno temu plačani tudi prispevki, ali je polno zavarovan ali kako?
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a tajrin »

Pozdravljeni!

Delavec je v tem primeru polno zdravstveno zavarovan, ne glede na zaposlitev s skrajšanim delovnim časom. Delovna doba mu teče v sorazmernem delu, v vašem primeru je to 8/40 ur. Podatki M4 se na ZPIZ dostavljajo v dejanskih opravljenih delovnih urah, ob prenehanju delovnega razmerja se skupno število opravljenih ur preračuna v polne dneve, v delovni knjižici pa pod opombe napišite delovni čas 8 ur tedensko.

Upam, da nisem še kaj pozabila.

Lep pozdrav.

Tajrin
epcmile
Novinec
Novinec

Re: Zaposlitev v redno delovno razmerje za 8 ur na teden?!?!?

Odgovor Napisal/-a epcmile »

Pozdrav

mi pa imamo obraten primer

Radi bi zaposlili delavca ki že ima zaposlitev za polni delovni čas.

Delavec je strokovnjak, in ne najdemo drugega, sam je pripravljen oddelati še 40 ur tedensko za nas (neka ob popoldnevih nekaj pa za vikend

Zanima me ali je to sploh možno, in kam se naj obrnemo po nasvet?

lp
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

ni možno. Poglejte ZDR;

Lahkop preko AH, ali pa če odpre dopolnilno dejavnost in vam izda račun.

146. člen

(dopolnilno delo)

(1) Delavec, ki dela polni delovni čas, sme izjemoma skleniti pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom z drugim delodajalcem, vendar največ za osem ur na teden, po poprejšnjem soglasju delodajalcev, pri katerih je zaposlen s polnim delovnim časom, če gre za opravljanje deficitarnih poklicev po podatkih zavoda za zaposlovanje ali za opravljanje vzgojno-izobraževalnih, kulturno umetniških in raziskovalnih del.

(2) Določitev načina uresničevanja pravic in obveznosti iz tega delovnega razmerja glede na pravice in obveznosti delavca pri delodajalcih, pri katerih je zaposlen s polnim delovnim časom, je obvezna sestavina pogodbe o zaposlitvi po prejšnjem odstavku.

(3) Delavcu, ki sklene pogodbo o zaposlitvi po prvem odstavku tega člena, ta pogodba preneha veljati v skladu s tem zakonom, po poteku dogovorjenega časa, ali če so umaknjena soglasja delodajalcev, kjer je delavec v delovnem razmerju s polnim delovnim časom.
epcmile
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a epcmile »

Problem je da mi rabimo strokovnjaka sedaj, ne čez leto (recimo da bi ga lahko v tem času sami izobrazili)

Tudi sicer v Sloveniji ni strokovnjakov z področja katerega želimo zaposlovati.

So pa "strokovnjaki" splošne izobrazbe (gre za inženirja strojništva.

Za možnost popoldanskega dela vem, tako delamo sedaj, delodajalce delavca se z še eno zaposlitvijo strinja

problem je kako narediti da bo v skladu z zakonom

In pa vprašanje: če delavec dela pri dveh zakaj nebi imel npr priznane večje plače (in večje osnove za pokojnino

lp
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Živjo,

zopet ena izkušnja, ki pa ne vem, če zakonsko še stoji, zato svetujem, da se posvetujete na ZZZS.

Za deficitarne poklice, strokovnjake, ki jih ni na pretek, je obstajala možnost, da je poleg službe, tedensko zaposlen še v drugi službi za 10ur/na teden. Obravala se je plača normalno in obrazec M4 smo tudi oddajali, se pravi se mu je povečala pokojninska osnova.

Glede na to, da tega delavca nimamo več zaposlenega na ta način, ne spremljam zakonodaje na tem področju, da bi zatrdila, da je to še možno. Pozanimajte se na zzzs ali na zavodu za zaposlovanje in poudarite. da je to deficitarni poklic.

Upam, da sem bila v pomoč.

Lepe praznike in uspešno 2011.
Odgovori