Informativni izračun dohodnine
Moderator: Mirko Zbačnik
Vidim, da je kar malo nejasnosti okrog olajšav za otroke. Nina je verjetno vpisala lestvico olajšav, ki jo uporablja pri izračunu program za obračun plač in tam ta lestvica dela pravilno, tako kot je podana na strani davčne uprave (Nina bo verjetno že vedela v katerem programu). Pri tem programu pa očitno izračun ne dela po istem principu, zato izgleda, da bo lestvico potrebno popraviti.
Lep dan še naprej,
Mirko
Lep dan še naprej,
Mirko
Podobna fora je pri isti vrstici stolpec 9, osnova za dohodnino se zmanjša samo za 10% vpisanega zneska:
stolpec 8: 5,000.000
stolpec 9: 500.000
osnova za dohodnino: 4,950.000 ??
Tu se mi zdi, da bi se moral odšteti celoten znesek, nisem pa prepričan, ker pri računanju svoje dohodnine nikoli nisem uporabljal dohodka iz dejavnosti. Ker tudi če bi nekdo imel 10% normirane stroške bi verjetno vpisoval že izračunani znesek??
stolpec 8: 5,000.000
stolpec 9: 500.000
osnova za dohodnino: 4,950.000 ??
Tu se mi zdi, da bi se moral odšteti celoten znesek, nisem pa prepričan, ker pri računanju svoje dohodnine nikoli nisem uporabljal dohodka iz dejavnosti. Ker tudi če bi nekdo imel 10% normirane stroške bi verjetno vpisoval že izračunani znesek??
-
freakolowsky
- Novinec

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
-
freakolowsky
- Novinec

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Ok popravki so sledeči ... bom rekel Nini, naj vas obvesti, ko bodo popravki tudi aktivni na portalu.
Spremenil sem lestvico olajšav pri otrocih.
Dodal izračun za dohodke iz osnovne kmetijske dejavnosti in dohodek iz kapitala
Popravil izračun osnove. Od osnove se sedaj odšteje celotni znesek polja 9 in polja 11.
Sem pa v navodilih za izdelavo tega obrazca dobil napisano da se pri dohodkih iz dejavnosti in dohodkih iz premoženja odšteje 10% normiranih stroškov?! Jaz sem sklepal da je to mišljeno: osnova = dohodek - ("polje 9" * 0.1). Od tu tudi napaka pri premajhnem odštevanju stroškov. Ali mi lahko torej kdo razloži kako je bilo to mišljeno. Mogoče: osnova = dohodek - "polje 9" - (dohodek * 0,1)??
Obenem bi iz lastnih interesov rad dodal še izračun za dohodeke prek študentskih servisov. Po mojih informacijah je zgornja omejitev neobdavčenega študentskega dohodka 1.36mio. Vsek kar je nad tem zneskom bo obdavčeno. Torej predvidevam, da je mišljeno tako, da od študentskega dohodka(mišljeno je izplačane dohodek + vse že avtomatsko plačane akontacije dohodnine) odšteješ zgornji znesek, ostalo pa prišteješ osnovi za obračun dohodnine. Ali sklepam pravilno?
Za vaše konstruktivno sodelovanje se že v naprej zahvaljujem ...
Live long ... and prospher!
Spremenil sem lestvico olajšav pri otrocih.
Dodal izračun za dohodke iz osnovne kmetijske dejavnosti in dohodek iz kapitala
Popravil izračun osnove. Od osnove se sedaj odšteje celotni znesek polja 9 in polja 11.
Sem pa v navodilih za izdelavo tega obrazca dobil napisano da se pri dohodkih iz dejavnosti in dohodkih iz premoženja odšteje 10% normiranih stroškov?! Jaz sem sklepal da je to mišljeno: osnova = dohodek - ("polje 9" * 0.1). Od tu tudi napaka pri premajhnem odštevanju stroškov. Ali mi lahko torej kdo razloži kako je bilo to mišljeno. Mogoče: osnova = dohodek - "polje 9" - (dohodek * 0,1)??
Obenem bi iz lastnih interesov rad dodal še izračun za dohodeke prek študentskih servisov. Po mojih informacijah je zgornja omejitev neobdavčenega študentskega dohodka 1.36mio. Vsek kar je nad tem zneskom bo obdavčeno. Torej predvidevam, da je mišljeno tako, da od študentskega dohodka(mišljeno je izplačane dohodek + vse že avtomatsko plačane akontacije dohodnine) odšteješ zgornji znesek, ostalo pa prišteješ osnovi za obračun dohodnine. Ali sklepam pravilno?
Za vaše konstruktivno sodelovanje se že v naprej zahvaljujem ...
Live long ... and prospher!
Who said i'm dumb .... i'm just mentally challenged
Popravljena verzija že na strani: http://www.racunovodja.com/izracuni/id_2005.asp
Pripombe zaželene, jasno
Pripombe zaželene, jasno
Po običajni, vsekakor. 25% je samo akontacija dohodnine za najrazličnejša izplačila, na koncu leta pa se prejemki tako ali tako poračunajo z upoštevanjem lestvice. Če se je z akontacijo odvedlo preveč, ti milostno (seveda z dolgo časovno komponento) dohodnino vrnejo, v nasprotnem primeru pa udarijo po žepu.