Zdravo
zanima me, ali mi v porodniško štejejo tudi regres, ki sem ga prejela v bivši službi in subvencijo, ki sem jo kasneje kot brezposelna oseba prejela za odprtje s.p-ja preko Zavoda za zaposlovanje?
Hvala in lep dan
VIŠINA PORODNIŠKE
Moderator: Mirko Zbačnik
Ne regres, izplačila stroškov, bonitete, subvencije, nadomestila za brezposelnost... se ne šteje v porodniško. V porodniško se štejejo samo zneski od katerih je bil plačan prispevek za starševko varstvo.
Če pogledate svoje plačilne liste preteklih 12 mesecev pred vložitvijo papirjev na CSD si seštejte bruto plačein delite z 12. To je osnova za izračun porodniške. Na CSD- ju vzemaejo povprečno bruto plačo 12. mesecev in odštejejo 21 % za prispevke in dohodnino po lestvici. Za Prve 3 mesece lahko uveljavljate olajšavo za morebitne prejšnje otroke ( isto kot pri plači ) Po 3. mesecih morate vložiti novo zahtevo za starševski dopust. Takrat lahko uveljavljate olajšavo tudi za novorojenega otroka.
Pozdrav vsem,
MG
Če pogledate svoje plačilne liste preteklih 12 mesecev pred vložitvijo papirjev na CSD si seštejte bruto plačein delite z 12. To je osnova za izračun porodniške. Na CSD- ju vzemaejo povprečno bruto plačo 12. mesecev in odštejejo 21 % za prispevke in dohodnino po lestvici. Za Prve 3 mesece lahko uveljavljate olajšavo za morebitne prejšnje otroke ( isto kot pri plači ) Po 3. mesecih morate vložiti novo zahtevo za starševski dopust. Takrat lahko uveljavljate olajšavo tudi za novorojenega otroka.
Pozdrav vsem,
MG