Neto plača in stimulacija
Moderator: Mirko Zbačnik
Neto plača in stimulacija
Pozdravljeni,
Imam dogovorjeno neto plačo (brez prevoza in prehrane) na katero imam
vezano stimulacijo, to je glede na promet. Dogaja se mi, da ko prejmem provizijo glede na promet je potem na plačilni listi moja osnovna plača nižja od prvotno dogovorjene (npr namesto 200.000 le 170.000), to naj bi bilo menda, ker pridem v višji davčni razred. Vendar pa jaz potem prejmem tudi nižjo provizijo, saj se ta računa procentualno na neto plačo. Mesečno je razlika tudi do 50.000. Je res, da mi država potem ta znesek povrne? Kako bi se zadevo dalo dogovoriti z delodajalcem? Zanima me še kakšna je davčna lestvica za osebne dohodke?
Hvala in lp
Imam dogovorjeno neto plačo (brez prevoza in prehrane) na katero imam
vezano stimulacijo, to je glede na promet. Dogaja se mi, da ko prejmem provizijo glede na promet je potem na plačilni listi moja osnovna plača nižja od prvotno dogovorjene (npr namesto 200.000 le 170.000), to naj bi bilo menda, ker pridem v višji davčni razred. Vendar pa jaz potem prejmem tudi nižjo provizijo, saj se ta računa procentualno na neto plačo. Mesečno je razlika tudi do 50.000. Je res, da mi država potem ta znesek povrne? Kako bi se zadevo dalo dogovoriti z delodajalcem? Zanima me še kakšna je davčna lestvica za osebne dohodke?
Hvala in lp
To se mi pa zdi nekoliko narobe. Že v osnovi bi morali imeti določeno bruto plačo.
Kar se tiče dohodnine pa bi pomenilo vstopanje v višji razred le zmanjšanje dodatka.
V nadaljevanju bom napisal le okvirni izračunan primer:
1. Neto 200.000 -> Bruto 320.000
2. Neto 250.000 -> Bruto 420.000
Iz zgoraj prikazanega lahko vidimo, če povečamo bruto za 100.000 se je neto povečal le za 50.000. Kar pomeni, da je od tega država uzela polovico. To pa nikakor ne more zmanjšati osnovnega zneska 200.000. Kar se tiče lestvice pobrskajte malo po tej strani, verjamem da je nekje objavljena. Upam, da sem pomagal.
Kar se tiče dohodnine pa bi pomenilo vstopanje v višji razred le zmanjšanje dodatka.
V nadaljevanju bom napisal le okvirni izračunan primer:
1. Neto 200.000 -> Bruto 320.000
2. Neto 250.000 -> Bruto 420.000
Iz zgoraj prikazanega lahko vidimo, če povečamo bruto za 100.000 se je neto povečal le za 50.000. Kar pomeni, da je od tega država uzela polovico. To pa nikakor ne more zmanjšati osnovnega zneska 200.000. Kar se tiče lestvice pobrskajte malo po tej strani, verjamem da je nekje objavljena. Upam, da sem pomagal.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Jambolaja tukaj pa nimate prav.
To, da mora biti dogovorjen bruto znesek je kot pribito. V Sloveniji imamo bruto sistem.
Izračun pa je takšen:
Če je neto 200.00 se obruti z upoštevanje pravilne stopnje dohodnine
Bruto = 318.169,74
prispevki = 70.315,51
dohodnina= 47.854,23 (23,83 % povprečja od osnove 200.820,89 bruto-prispevki-splošna olajšava )
neto = 200.000,00
Če na to osnovno plačo obračunamo še 100.000 bruto provizije je izračun nasledenj:
bruto prispevek dohodn neto
redno 318.169,74 70.315,51 58.520,95 189.333,28
stimu. 100.000,00 22.100,00 18.393,00 59.507,00
SKUPAJ 418.169,74 92.415,51 76.913,94 248.840,29
dohodnina = 27,60 % od osnove 278.790,90
Iz tega je razvidno, da ima simonca prav in, da je edini sprejemljivi način obračunavanja bruto način. Res pa je, da neto znesek ni nikoli v sorazmerju z brutom v nobenem primeru. Tako, da če dobimo recimo 30 % stimulacije to ne pomeni 30 % več neto izplačila. Imamp pač progresivno lestvico za dohodnino.
Pozdrav vsem,
MG
To, da mora biti dogovorjen bruto znesek je kot pribito. V Sloveniji imamo bruto sistem.
Izračun pa je takšen:
Če je neto 200.00 se obruti z upoštevanje pravilne stopnje dohodnine
Bruto = 318.169,74
prispevki = 70.315,51
dohodnina= 47.854,23 (23,83 % povprečja od osnove 200.820,89 bruto-prispevki-splošna olajšava )
neto = 200.000,00
Če na to osnovno plačo obračunamo še 100.000 bruto provizije je izračun nasledenj:
bruto prispevek dohodn neto
redno 318.169,74 70.315,51 58.520,95 189.333,28
stimu. 100.000,00 22.100,00 18.393,00 59.507,00
SKUPAJ 418.169,74 92.415,51 76.913,94 248.840,29
dohodnina = 27,60 % od osnove 278.790,90
Iz tega je razvidno, da ima simonca prav in, da je edini sprejemljivi način obračunavanja bruto način. Res pa je, da neto znesek ni nikoli v sorazmerju z brutom v nobenem primeru. Tako, da če dobimo recimo 30 % stimulacije to ne pomeni 30 % več neto izplačila. Imamp pač progresivno lestvico za dohodnino.
Pozdrav vsem,
MG
MG vaši izračuni so enaki kot moji (moji so le približni). Mogoče jaz nisem potem pravilno razumel vprašanja simonce. Kar sem hotel pokazati s primerom, da povečanje bruto plače ne poveča proporcionalno neta. Mislim, da sem to tudi uspel. Ne razumem kaj je bilo narobe??
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Že , že, jambolaja ampak povečanje bruta zmanjšuje neto iz POSAMEZNE postavke.
Pomeni, da neto iz osnovne plače NE ostane isti ampak se zmanjša glede na povečano dohodnino. Tako ima verjetno simonca prikazano tudi na plačilni listi ( kar je prav ) in ugotavlja, da pri povečani stimulacji dobi manjši osnovni NETO kar je res.
Pozdrav vsem,
MG
Pomeni, da neto iz osnovne plače NE ostane isti ampak se zmanjša glede na povečano dohodnino. Tako ima verjetno simonca prikazano tudi na plačilni listi ( kar je prav ) in ugotavlja, da pri povečani stimulacji dobi manjši osnovni NETO kar je res.
Pozdrav vsem,
MG
Ja to je res, če gledamo plačilno listo. Vendar sem jaz šel iz tega, da samo znesek, ki pade v višji razred (dodatek, stimulacija) se obračuna po višji stopnji in posledično on vpliva na povišanje povprečne stopnje dohopdnine. Pač manjši nesporazum.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
simonca. V Sloveniji imamo bruto sistem in tako morajo biti vsi zneski v pogodbah bruto.
Če imate dogovorjen neto pa naj delodajalec to tudi striktno upošteva. V tem primeru mislim, da je prav, da breme povečanja davkov prevzame on.
Se pravi 200.000 neto + stimulacija neto. Koliko je to bruto pa je njegova stvar.
Če pa hoče breme dohodnine prenesti na vas pa naj se drži pravil in se z vami dogovrarja v bruto zneskih.
Glede na vprapšanje iz prvega sestavka. Ne država vam tega zneska ne povrne
Pozdrav vsem,
MG
Če imate dogovorjen neto pa naj delodajalec to tudi striktno upošteva. V tem primeru mislim, da je prav, da breme povečanja davkov prevzame on.
Se pravi 200.000 neto + stimulacija neto. Koliko je to bruto pa je njegova stvar.
Če pa hoče breme dohodnine prenesti na vas pa naj se drži pravil in se z vami dogovrarja v bruto zneskih.
Glede na vprapšanje iz prvega sestavka. Ne država vam tega zneska ne povrne
Pozdrav vsem,
MG
Hvala vsem za pomoč! 
Jaz sem sedaj pred dogovorom nove formulacije plače. Mislim, da bo predlagan bruto sistem na katerega bo vezana provizija.
Če jaz prav razumem potem, ko pridem v višji davčni razred v bistvu prejmem manj in kar država vzame ne vrne več?
Prosila bi vas za pomoč?! Lepo prosim, kaj mi svetujete!? Seveda cvikam, da se bom uspela dogovoriti za v bistvu slabše pogoje. Zdej bom morala namrečjaz nositi breme davkov....kako se jaz lahko postavimmmmm da temu ne bo tako oz. v kakšnih zneskih se moram pogovarjat?
Moj točen neto je 195.000 SIT.
Prosim z apomoč
Hvala.
Lp,
Simona
Jaz sem sedaj pred dogovorom nove formulacije plače. Mislim, da bo predlagan bruto sistem na katerega bo vezana provizija.
Če jaz prav razumem potem, ko pridem v višji davčni razred v bistvu prejmem manj in kar država vzame ne vrne več?
Prosila bi vas za pomoč?! Lepo prosim, kaj mi svetujete!? Seveda cvikam, da se bom uspela dogovoriti za v bistvu slabše pogoje. Zdej bom morala namrečjaz nositi breme davkov....kako se jaz lahko postavimmmmm da temu ne bo tako oz. v kakšnih zneskih se moram pogovarjat?
Moj točen neto je 195.000 SIT.
Prosim z apomoč
Lp,
Simona