rezerve iz dobička

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Debby
Začetnik
Začetnik

rezerve iz dobička

Odgovor Napisal/-a Debby »

V bistvu je odgovor na moje vprašanje zelo logičen, ampak so mi dobljene nasprotujoče si informacije povzročile popolno zmedo.

Prosim, če mi lahko kdo potrdi če razmišljam prav.

Podjetje je oblikovalo, iz čistega dobička tekočega leta in iz prenešenega dobička prejšnjih let, rezerve za lastne deleže. V bilanci stanja imam pod AOP 057 znesek oblikovanih rezerv npr, 1000.

V obrazec "podatki iz izkaza bilančnega dobička/izgube..." vpišem pod postavko "povečanje rezerv za lastne deleže (AOP 192) znesek 1000.

A bo tako prav? Nekdo mi je namreč rekel, da moram znesek oblikovanih rezerv vpisad pod zmanjšanje rezerv (AOP187). Meni pa to ne gre v račun.

Lepo prosim, če mi lahko kdo pove kako je prav.
Še to mi manjka pol pa oddam.

Hvala.

LP DEbby
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Jaz imam isto kot vi in sem skoraj 110 % prepričana, da je prav.
Zmanjšali bi jih, če bi ta lastni delež odtujili.

Tudi jaz rabim pomoč, pa zgleda, da ni več interesa ali moči za pomoč glede pojasnil:
ali veste, če so res dovolj pojasnila za Ajpes na njihovem predloženem obrazcu, brez prevrednotenja kapitala in ostalih podatkov
(za male družbe) in ali tudi po vaše za DURS ni treba pojasnil?
Jaz sem dobila informaciji o tem na Ajpesu oz.Dursu, sam ne vem če 100% drži.Prosim za pomoč, če veste.
Debby
Začetnik
Začetnik

Uf uf.. po vseh mukah, sem mislim, da končno ugotovila kaj je prav.

Rezerve za lastne deleže oblikovane iz čistega dobička poslovnega leta in iz prenesenega dobička se vpiše sigurno pod povčanje rezerv.

Obrazec se izpolni tako:
Recimo da je čisti dobiček 500 in preneseni 1000. Iz vsega tega oblikujemo rezerve v znesku 1500.

AOP180....500
AOP182...1000

AOP190...1500
AOP192...1500

Bilančni dobiček AOP195....je enako nič(0)

V izkazih poslovnega izida:
AOP164....500

v Bilanci stanja:
AOP057....1500
AOP060.......0
AOP062.......0

Tko. Sem prevrila tudi po IKSU 4/03 in je narejeno enako.

Jaz bom oddala razkritja na obrazcu Ajpesa. Meni so rekli da je dovolj tako kot je prštimano.

Dursu ne pošiljam razkritij, tudi lani jih nisem.

Lep pozdrav in fajn zaključte. Pol pa na zaslužen dopust (meni zal ne bo uspelo na dopust).

Debby
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Debby:
Mislim, da mora biti v Izkazu poslovnega izida 500 v AOP 167,
AOP 164 pa je večji za davek od dobička.
Če bi bil pa AOP 164 500, se pa ne sme vse dati v rezerve za lastne deleže, ker je treba najprej odštet še davek.Ali razmišljam narobe?
A prevrednotenja kapitala pa potem sploh ne računate in ne razkrivate nikjer?Saj jaz tud tako nemeravam.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Debby,
daj no še en odgovor, pol pa na dopust. A imam prav al ne ?
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Nam so na seminarju rekli, da je razkritje po standardu 8.40 obvezno za vse družbe, tudi majhne.
Debby
Začetnik
Začetnik

1. Tako je prav. Tudi AOP167 je 500. Jaz sem dala vse v rezerve saj imamo dovolj olajšav, tko da je osnova za obračun davka od dobička enaka nič.

2. V iksu 1-2/04 piše takole: " Po SRS 8.28 pa se splošno prevrednotenje kapitala ne opravi, če se v prejšnjem koledarskem letu tečaj evra do tolarja poveča za manj kot 5,5%. Ker je bila v letu 2002 rast tečaja evra manjša od 5,5%, po SRS 8.28 splošnega prevrednotevanja kapitala za leto 2003 ni." Na podlagi tega jaz splošnega prevrednotenja kapitala nisem opravila.

Misty:V IKSu 1-2/04 sem našla tudi tole: "Za pravne osebe so v 65. čelnu ZGD določena obvezna razkritja. Pravne osebe, katerih računovodski izkazi morajo biti revidirani, pa morajo poleg obveznih razkritij iz ZGD upoštevati tudi standarde ter razkriti še veliko več podatkov in informacij." Kot jaz razumem to morajo razkritja po standartih oddati podjetja, ki so zavezana redvidiranju.

Uni, glede dopusta pa tako. Sem upala, ja, da bo kaj. Pa sem ugotovila, da si nikakor ne morem privoščit. Me čaka še toliko druzga dela, da bom še kar tukaj in seveda veselo prebirala forum. Pa upam, da bo še kdo tukaj,da mi bo v primeru sile lahko dal kak nasvet.

Vsem drugim, ki pa si dopust lahko privoščijo želim veliko uživanja.

LP Debby
magdalena
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Pojasnila so obvezna tudi za majhne družbe, ki niso zavezane reviziji (glejte IKS 4/04 str. 44 sestavek 3.4.2.).
Splošnega prevrednotenja kapitala za leto 2003 ni treba opraviti, v pojasnilih pa gre za predpostavke, kakšen bi bil poslovni izid glede na prevrednotenje s stopnjo rasti cen življenjskih potrebščin ali stopnjo rasti evra.

lp

Magda
Debby
Začetnik
Začetnik

Saj to pravim. Razkritja so obvezna za vse. Tista podjetja, ki pa so zavezana reviziji, morajo vpisati tudi dodatne podatke.

LPDebby
magdalena
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Se opravičujem, sem očitno površno prebrala. Bilanco sem že oddala, pa mi je že padla koncentracija:D

Magda
Debby
Začetnik
Začetnik

Sploh nič narobe.:DSaj vemo vsi kako je. Jaz sem že vse prštimala, pa še vedno zavlačujem z oddajo, da slučajno še kaj ne zvem prepozno.

Lep dan želim.

LPDebby
Odgovori