regres

Moderator: Mirko Zbačnik

marikka
Nov član
Nov član
Kraj: nova gorica

regres

Odgovor Napisal/-a marikka »

zanima me ali si sp lahko (sam sebi) izplača letni regres in to šteje v odhodke?

hvala za event. odgovor,
mara
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

ne ne moreš
ker nisi v delovnem razmerju
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Torej po tej logiki s.p. ne sme na dopust? Regres je vendar vezan na pravico do koriščenja dopusta.
komar66
Računovodja
Računovodja

od kdaj pa je s.p. v delovnem razmerju
a lahko jaz kot direktor in lastnik samega sebe vržem iz službe, ker mam pet t.i. plavih pa še dva dni sem bil pijan
če maš kakšen pameten odgovor mi ga daj, ker nimam namena več plačevat prispevkov
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Saj ne trdim da je s.p. v delovnem razmerju, saj sam s seboj težko sklene pogodbo. Kljub temu pa mislim da je znesek regresa davčno priznan odhodek.
komar66
Računovodja
Računovodja

na kateri konto pa ga knjižiš pri enostavnem knjigovodstvu
in še katere obrazce oddaš na davčno
da ne bom mojih strank zavajal
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Po moje na konto drugi stroški. Razlika pa je ali je s.p. kot samostojna dejavnost ali kot dopolnilna. Pri dopolnilni prejme regres pri delodajalcu. Saj ne gre za izplačilo regresa, ampak za zmanjšanje davčne osnove. Da pa vas jaz ne bom zavajala, pa vprašajte referentko na DURS-u, ali je to 100% res ali ne. Ampak če si lahko obračuna prevoz na delo, potne stroške in prehrano, ne vidim nobene ovire da bi si obračunal tudi regres. Ali ima morda kdo še kakšen komentar na to temo?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Po moje na konto drugi stroški (katera kolona pa ne vem, ker uporabljam dvostavno knjiovodstvo). Razlika pa je ali je s.p. kot samostojna dejavnost ali kot dopolnilna. Pri dopolnilni prejme regres pri delodajalcu. Saj ne gre za izplačilo regresa, ampak za zmanjšanje davčne osnove. Da pa vas jaz ne bom zavajala, pa vprašajte referentko na DURS-u, ali je to 100% res ali ne. Ampak če si lahko obračuna prevoz na delo, potne stroške in prehrano, ne vidim nobene ovire da bi si obračunal tudi regres. Ali ima morda kdo še kakšen komentar na to temo?
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Ah dajte no. A se malo hecate ? Če bi si lahko s.p. plačeval regres bi si lahko plačeval tudi plačo in bi mu šlo le to v dohodnino. Kaj pa ostali dobiček ??

Pravice kot so regres, odpravnina, jubiljna nagrada...... so vezane na zakon o delavnih razmerjih in kolektivne pogodbe, ki pa za samozaposlene ne veljajo.

Saj je regres pri zapslenih tudi obdavčen in tako je tudi pri s.p vsak prihodek obdavčen ne vidim razloga, da bi to šlo v stroške.

Kako bi to po vašem obračunali ?

In kakšnaje razlika če daš regres v stroške od njega obračunaš davek ali pa obračunaš davek od prihodka. Rezultat je isti.

Pozdrav vsem,

MG
komar66
Računovodja
Računovodja

bravo mg
dobiš za pir
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

[quote="katrijn"] Ampak če si lahko obračuna prevoz na delo, potne stroške in prehrano, ne vidim nobene ovire da bi si obračunal tudi regres. Ali ima morda kdo še kakšen komentar na to temo?[/quote]

Prevoz na delo, potni stroški, malica so povrnitev stroškov, ki jih je imel delavec z opravljanjem svojega dela in je tako strošek tudi za s.p. Regres je obdavčen prihodek delavca ( saj od njega plačaš dohodnino ) in je tako kot plača strošek le za podjetje. Če smatramo s.p istočasno kot pravno s.p. osebo in fizično osebo ( iz stališča davkov ) potem nam je jasno, da obdavčljiv prihodek fizične osebe ne more biti strošek za s.p. ampak je prihodek s.p = prihodek fizične osebe in je obdavčen le 1x.

Tudi če bi si s.p. izplačal plačo in reges in to dal v strošek ter kot obdavčljiv prihodke upošteval prihodek - stroški - plača - regres in obračunal davek

od plače (kot ga obračunaš pri zaposlenemu )
od regresa (kot ga obračunaš pri zaposlenemu) in
od dobička

bi bil znesek davka na koncu isti.

Pozdrav vsem,

MG
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Hvala za pojasnilo MG.
Odgovori