AKONTACIJE

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

AKONTACIJE

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Enkrat sem že spraševala na to temo, pa vendar še zdaj nisem prepričana, kako naj ravnam, da bo prav. Vsi zaposleni imajo akontacije v znesku od 30.000,00 sit pa do 100.000,00 sit. Te akontacije so namenjene tako pokritju potnih stroškov kot nakupu materiala manjših vrednosti pri servisiranju dvigal na terenu, manjšim vzdrževanjem službenih vozil (npr. pranje) ipd. Pri obračunu plač delavcem račune, ki jih priložijo, poravnamo, prav tako potne stroške, akontacija se ne poračunava, ampak ostaja iz meseca v mesec enaka.
Ker so se zneski, ki naj bi se krili s temi akontacijami, v zadnjem letu precej zmanjšali, bomo zmanjšali tudi akontacije. Zdaj pa me zanima sledeče: ali bi bilo bolj smiselno (in bolj pravilno), da akontacije razdelim na tiste, ki krijejo potne stroške in jih poračunam vsak mesec in na akontacije, ki krijejo ostale stroške, ki pa jih pustim nespremenjene npr. celo leto oziroma toliko časa, dokler se ne spremenijo pogoji za posamezno višino akontacije.
Sem zasledila, da se lahko akontacije za potne stroške za tujino izplača le, če je natančno specificirana poraba in če zaposleni noči na službeni poti. Nič pa ne piše o akontacijah za potne stroške po Sloveniji ali ostalih akontacijah.
:? :) :szardi:
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Jaz se pri akontacijah, ne glede na to, ali so izplačane v gotovini, ali nakazane delavcem na osebne račune, že vrsto let držim sledečega:

Oseba, ki prejme akontacijo, je dolžna v sedmih dneh od dneva nakupa blaga, plačila storitev ali konca službene poti, predložiti listine, s katerimi dokaže upravičenost akontacije.

Pri potnih stroških, tako za domača, kot za potovanja v tujino, izplačamo akontacijo v višini predvidenih stroškov, ki pa morajo biti na nalogu natančno opredeljeni.

Nekaj podobnega je zapisanega tudi v IKSu 8/05, v zgledu pravilnika o blagajniškem poslovanju. Na str.18 je zapisano, pod kakšnimi pogoji se izplačujejo akontacije za službena potovanja (nič ne piše, da to velja le za potovanja v tujino, pod pogojem, da delavec tam tudi prespi). In če je dovoljeno izplačilo v gotovini, predvidevam, da enako velja tudi pri nakazilih na osebne račune.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Hvala, Pamps. :) Morda še kakšno mnenje :?: :idea: Da bom lažje utemeljila svoj predlog nadrejenim :spomezik:
Odgovori