splošna olajšava, nevzdrževan študent

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
laibach
Novinec
Novinec

splošna olajšava, nevzdrževan študent

Odgovor Napisal/-a laibach »

Pozdravljeni!

A je kdo pri volji, da mi razjasni kakšno olajšavo lahko uvejavljam kot študent, ki sem presegel 1.6 mio in me doma ne bi prijavili kot vzdrževanega družinskega člana. 10% normiranih stroškov, 2% olajšavo, zanima me pa kako je s splošno olajšavo 564000 sit. Ali jo pod temi pogoji lahko uveljavljam ali ne!

lp Zdravko
vesnaj
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vesnaj »

V Zakonu o Dohodnini piše, (107 čl) piše, da se posebna davčna olajšava prizna le tistemu, ki izponjuje pogoje naveden v tem členu. Znesek prejemkov ne sme presega 1.600.000,00. Če skupni študentovski prejemki presegajo 1,6 mio se posebna osebna olajšava ne prizna.
Davčna osnova od teh dohodkov je določena kot vsak posamezni dohodek, zmanjnšan za normirne stroške v višini 10% dohodka. Uveljavljate pa lahko tudi splošno davčno olajšavo v višini 264.000 tolarjev pod pogojem, da drug ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana.
Pripada pa vam tudi osebna olajšava v višini 2% od dohodkov (bruto minus normirni stroški minus splošna olajšava = osnova za 2% posebno olajšavo).
:szardi:
2xt
laibach
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a laibach »

hvala za odgovor!

samo še malenkost, olajšava, ki se vam je zapisala je 564000 in ne 264000...upam :|
vesnaj
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vesnaj »

Tipkovna napaka. Sorry
:szardi:
2xt
Odgovori