Reprezentanca ali ...
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Reprezentanca ali ...
Vzemimo lahko kar realen primer. Podjetnik na račun firme nabavi cigarete, pijačo in včasih kak priboljšek za delavce in zase. Izplačuje si malico v največjem neobdavčenem znesku. Včasih so te stroške zavedli kot reprezentanco, kar pa seveda ni. Tudi strošek prehrane ne. Nekje sem zasledil, da se to knjiži kot "terenski dodatek". Po mišlenju podjetnika je to potreben strošek, ker brez cigarete pač ne gre. Po mojem mnenju, pa je to davčno nepriznan odhodek. Kaj menite, ali imate podobne primere in kako to rešite na optimalen način.
LP, Mirko [xx(]
LP, Mirko [xx(]
No, ja, tudi pri nas nabavljamo kavo, pijačo, plastične krožnike,..., kar porabimo večinoma delavci. To poknjižim kot reprezentančne stroške, čeprav vem da ni prav - moja predhodnica se mi zdi da je to knjižila celo pod druge stroške materiala, kar se mi pa zdi čisto napačno. Kavo in pijačo bi še nekako lahko upravičili kot dejanske stroške reprezentance, če hodijo k vam na obisk poslovni partnerji; za cigarete pa nisem čisto prepričana. Gotovo pa ni nujno potreben strošek, ne glede na to da je lastnik nikotinski odvisnik. Kaj pa vem, se mi zdi da je to precej odvisno od tega, kako se stvari definira... seveda v mejah tega, kar predpisujejo zakoni in predpisi.
Lp,
Lp,
zanimiva in aktualna tema, ki ste se je lotili zato sem se odločil, da dam svoj skromen prispevek.
moje gledanje je sledeče:
hrana, nealkoholna pijača in kava so prehrana in jih knjižim na prehrano. pri nas se to kupuje zares izjemoma in v zanemarljivih količinah. ZATO MISLIM, DA TO NI DAVČNO NEPRIZNAN ODHODEK.
Tobak, alkohol in vse ostalo je reprezentanca.
Lep pozdrav vsem, ki prebirate forum
Vesel bom, če bo še kdo napisal svoje mnenje8-)
jozeluk
moje gledanje je sledeče:
hrana, nealkoholna pijača in kava so prehrana in jih knjižim na prehrano. pri nas se to kupuje zares izjemoma in v zanemarljivih količinah. ZATO MISLIM, DA TO NI DAVČNO NEPRIZNAN ODHODEK.
Tobak, alkohol in vse ostalo je reprezentanca.
Lep pozdrav vsem, ki prebirate forum
Vesel bom, če bo še kdo napisal svoje mnenje8-)
jozeluk
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
<font color="black"></font id="black"><font color="black"></font id="black"><font color="black"></font id="black">
<u><font color="blue">Kam pa knjižite poslovna darila? Npr. razne vaze, slike, ...
DDV je neodbiti? Treba bi bilo obračunati tudi dohodnino od
drugih prejemkov in prijaviti v letni obračun dohodnine? Ali se
motim?? Kako to drugi izvedete, da je pravilno?? </font id="blue"></u>
<u><font color="blue">Kam pa knjižite poslovna darila? Npr. razne vaze, slike, ...
DDV je neodbiti? Treba bi bilo obračunati tudi dohodnino od
drugih prejemkov in prijaviti v letni obračun dohodnine? Ali se
motim?? Kako to drugi izvedete, da je pravilno?? </font id="blue"></u>
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt: