Porodniska

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mavrica
Nov član
Nov član

Porodniska

Odgovor Napisal/-a mavrica »

Imam vprasanje za eno prijateljico, ki se je pred enim mesecem zaposlila v manjsem podjetju, sedaj je pa noseca.
Kako je z obracunom porodniske? Na podlagi koliksnega mesecnega izracuna se obracuna povprecna placa? In ali ona dobi potem 100% nadomestilo place, ali se odstevajo stran prispevki?

Hvala in lep pozdrav!
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Porodniška se računa od povprečja 12 mesecev od zneska od katerega so bili plačani prispevki do datuma vložitve vloge na CSD, ker je najkasneje 60 dni pred rokom. Ona dobi poprečni bruto od katerega se odštejejo prispevki in dohodnina.

Da bo malo bolj razumljivo:

Če bi imela rok konec novembra 2005
bi morala dati vlogo na CSD konec septembra 2005
Upoštevajo se plače izplačane od oktobra 2004 do septembra 2005

In sicer bruto osnova od katere so bili plačani prispevki za starševsko varstvo.

100 % plača če je delala
bruto bolniška če je bila v bolniški ( zmanjšani bruto 80 ali 90 ali 100 % odvisno od bolniške )

Regres in ostali dodatki se ne upoštevajo.

Naj gre na internetno stran od CSD Lj - Šiška kjer bo našla ogromno informacij in tudi informativni izračun porodniške.
link: http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/prejemki.asp

Pozdrav vsem,

MG
mavrica
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mavrica »

Hvala za odgovor!

Kaj pa ce je zaposlena manj kot 12 mesecev? Oz. je bila prej zaposlena drugje?
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Če je zaposlena manj kot 12 mesecev se ji za manjkajoče mesece prizna minimalni znesek in sicer 55 % minimalne plače v mesecu ko je bila vloga vložena.
Ta znesek seveda znižuje celotno povprečje.

Pozdrav vsem,

MG
rnrnrn
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a rnrnrn »

samo majhen popravek:

vlogo se odda ne več kot 60 dni pred rokom, in najkasneje 1 dan pred nastopom porodniškega dopusta (ki je pa 28 ali 42 dni pred PDP - po izbiri nosečnice), čeprav so podatki glede tega različni - odvisno od posameznega centra za socialno delo - nekateri želijo, da se papirje odda prej, kot en dan pred nastopom.

gleda se 12 plač, ki so bile izplačane PRED ODDAJO VLOGE zato se v primeru, ko nosečnica ni bila zaposlena, ponavadi splača malce zavlačevati, oz. kakšno plačo tudi nakazati nekaj dni prej - odvisno pač od tega, kdaj je treba vlogo vložiti). v kolikor ni bilo 12 izplačanih plač, se šteje, kot je napisala MG, če je bil v tem obdobju tudi drug delodajalec, je potrebno pridobiti tudi njegovo potrdilo in se upoštevajo tudi plače pri njem.

da pokažem na primeru:
če bi imela rok recimo konec novembra 2005 (npr. 30.11.), bi morala vlogo oddati na CSD najkasneje 1 dan pred nastopom porodniške, ki je 2.11.2005. vlogo bi morala oddati torej 1.11., ker pa je bil praznik, torej toliko prej - 28.10.2005...

sicer pa na strani csd šiška res piše, da je predviden dan oddaje vloge 60 dni pred pdp, ampak to je dejansko prvi dan, ko vlogo lahko oddaš - pred tem je ne moreš...

svetujem, da se prijateljica obrne na csd, kjer ima stalno prebivališče in povpraša, kakšna je politika glede zadnjega roka za oddajo vloge.
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

rnrnrn ta je pa nova ne več kot 60 dni in ne manj kot 1 dan pred natopom porodniške. Ko sem šla jaz na porodniško (ni tako daleč nazaj ) je bilo še tako kot sem napisala. Mavrica predlagam, da se pozanimate na centru za siocilano delo ali pa pogledate na stranCSD Lj- Šiška , ki sem jo navedla.

Pozdrav vsem,

MG
rnrnrn
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a rnrnrn »

mi je ravno zaposlena prinesla vso dokumentacijo, ki jo je dobila na csd in na obrazcem priloženem papirju je "Nekaj splošnih informacij pri uveljavljanju pravic starševskega zavarovanja", kjer piše:

Rok uveljavljanja PD: 60 dni pred terminom poroda;
Zadnji rok za oddajo ali dopolnitev vloge: vsaj dan pred nastopom.

Sem pa sama klicala na Csd, ker me je zanimalo, ali bom lahko upoštevala še novembersko plačo (dopust nastopi decembra), kjer so mi rekli, da vloge več kot 60 dni pred pdp ne more vložiti, in da če bo novemberska plača do oddaje vloge obračunana, se jo da zraven.

je pa res, na strani od csd šiška piše tako, kot ste napisali sami - 60 dni prej in posledično tudi zadnja plačana plača pred nastopom ne more biti obračunana, kar se pri nosečnicah, ki nimajo dohodkov 12 mesecev zna precej poznati...

ampak, kot sem že rekla, interpretacia je različna od centra do centra, zato se je najbolje informirati na tistem centru, ki nosečnico zadeva. moram dodati tudi ,da ko sem malo listala po raznih pravilnikih, nisem nikjer zasledila tega roka "1 dan pred nastopom", sem pa opazila na drugem forumu, da je v praksi marsikje pač tako.
Odgovori