zopet donacije

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

zopet donacije

Odgovor Napisal/-a gbranka »

Pozdravljeni

Vem da je bilo o donacijah že ogromno napisanega.
Brskala sem po prispevkih, toda žal nisem našla odgovora. Prosim č mi lahko pomagate. In sicer m zanima sledeče.
Radi bi nakazali denar svetu staršev nekega vrtca. Ustanovili so t.i. Dobrodelni sklad Božiček. Gre za enkratno pridobivanj sredstev za obdaritev otrok v vrtcu za Božič. Za enkrat mi ni povsem znano, ali so registrirani kot kakšno društvo ali ne, toda mislim da ne. Kaj to pomeni za donatorja. Ali lahko damo darovana sredstva v davčne olajšave ali ne. Naj pa še povem, da je v tem skladu angažiranih 5 ljudi. Gre pa za povsem neprfitno dejavnost. Torej se bodo vsa sredstva porabila le z nakup daril.
Ali je za knjiženje dovolj le prošnja za donatorstvo in dokazilo o nakazilu, ali je potrebna tudi kakšna pogodba?
Lepo prosim za odgovore.

Branka
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Donirate seveda lahko.
Mislim, da vam davčna oljašava ne pripada, če ta svet staršev ni registrana organizacija, ki jo zahteva ZDDPO-1 za pripoznavanje olajšave (čl.52 je dokaj jasen glede tega). Donatorska pogodba bi rešila vse dileme. Kdo pa je lastnik računa, ki so ga odprli v ta namen? Če je to eden od staršev, boste v bistvu donirali tistemu staršu (fizični osebi), zato bo verjetno potrebno obračunati in plačati še dohodnino.
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a gbranka »

pamps hvala za odgovor. Mislim da ni lastnik en sam. Da so pri odprtju računa pazili na to zaradi dohodnine. Vendar se moram še pozanimati, na kakšen način so odprli račun. če so mogoče kako registrirani, da bi lahko napisali pogodbo o donatorstvu.
Mislim da so 4 osebe, katere so pooblaščene. Noben ne more sam razpolagati z denarjem. Toda kaj več sedaj ne vem.
Ko kaj več izvem se zopet oglasim.
Odgovori