problemček

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

problemček

Odgovor Napisal/-a komar66 »

dobil sem eno lepo stranko
je državljan republike slovenije in republike nemčije
v potnem listu ima napisano stalno prebivališče v r hrvaški kot državljan r slovenije
on stalno živi in dela v republiki nemčiji
priglasil je s.p. v Republiki Sloveniji s sedežem v xy kraju z dejavnostjo računalniškega programiranja in izdelovanja spletnih strani je zavezanec za ddv

sedaj me pa zanima
on opravi storitev izdelave spletnih strani v Republiki Nemčiji na svojem računalniku v naslonjaču, server je v ZDA, naročnik je Srbsko podjetje, plačnik nizozemsko podjetje - delata v kooperaciji

kaj naj mu svetujem pri izdelavi računa, krajevno davčnega inšpektorja sem klical pa mi je rekel naj naredim kakor hočem, ker on nima ideje kako bi se to rešilo, samo da naj imam argumente za to
kje naj piše kraj izdaje računa
ali je to izvozna storitev ali storitev opravljena v EU
v kateri valuti naj piše račun

naj mi še kdo reče da nismo globalni
hera
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a hera »

pa poskusimo najbolj logično brez vmesnikov:

sp je sedež v sloveniji
storitev dejansko opravljena v nemčiji (saj se je takrat res nahajal tam)
naročnik - srbija
račun naslovljen na nizozemsko

račun napisat v EUR - glede na sedež podjetja je to izdani račun za tujino

argumentirat:
računalničar opravlja storitve večinoma izven sedeža registriranega podjetja, saj je narava dela takšna, zato za izdelavo računa ni nobenega problema.

drugi stroški povezani z delom pa so že težje obrazložljivi- državljanstvo, prebivališče...
:ssram:
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Če je registriran v Sloveniji kot s.p. potem bi jaz napisala kraj opravljene storitve Slovenija ( na sedežu s.p. ). Kje on to dela pa nima veze. Davke bo plačal v Sloveniji, ker je vir v Sloveniji- račune izdaja iz s.p.-ja, ki je registriran v Sloveniji. Potem bo pa moral ta dohodek prijaviti še tam kjer je rezident v Nemčiji ali na Hrvaškem ( kjer dela in živi več kot 180 dni na leto).

Pozdrav vsem,

MG
komar66
Računovodja
Računovodja

mene bolj spravlja v dvom, da je delal na serverju v ZDA
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Ali niso storitve računalištva obdavčene po kraju, kjer ima naročnik sedež ali stalno poslovno enoto, za katero je storitev opravljena?
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a taglavni »

Na prvi pogled tukaj niso čisti posli. Kakšno delo na serverju v ZDA. Vsak dela na svojem računalniku, ki se nato lahko poveže na tuj računalnik. Po tej logiki bi lahko bil vsak obisk internetne strani, kjer koli po svetu delo na tujem računalniku.

V kolikor ima sedež v SLO potem je tudi kraj izdaje računa v SLO. Če pa on dela v naslonjaču, kjer koli po svetu, pa to nima nobene veze.
komar66
Računovodja
Računovodja

ja to mi je jasno, samo tu gre za to, da je samo tipkovnica in ekran v nemčiji, ostale operacije se izvajajo na ameriškem serverju
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Pa kaj komar66. Tudi jaz delam preko terminala na tujih računalnikih. Kako so rešene tehnične rešitve mislim, da nima veze. Delo na tujem serverju ni nič drugega kot tehnična rešitev.

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori