R28
Moderator: Mirko Zbačnik
R28
Pozdravljeni,
novi delodajalec želi, da mu dostavim obrazec R28 od prejšnjega delodajalca. Koliko sem jaz seznanjen s tem; so na njem podatki o plačah. Zakaj ga potrebuje? Kaj želi iz njega razbrat? Sem mu dolžan to dostavi?
Pomagajte,.. ker sem v temi kar se tiče znanja o tem
Hvala
Mišo
novi delodajalec želi, da mu dostavim obrazec R28 od prejšnjega delodajalca. Koliko sem jaz seznanjen s tem; so na njem podatki o plačah. Zakaj ga potrebuje? Kaj želi iz njega razbrat? Sem mu dolžan to dostavi?
Pomagajte,.. ker sem v temi kar se tiče znanja o tem
Hvala
Mišo
Obrazec ER28 potrebuje delodajalec oziroma oddelek za obračun plač v primeru, da imate refundirano boleznino zaradi določanja osnove oz.višine refundacije, ki bo ob nastanku ustrezno valorizirana.
Mislim, da to ne potrebujejo zato, da gledajo, kakšno višino plače ste imeli pri prejšnjem delodajalcu. Res pa je, da se vsakdo, ki posreduje te podatke, o tem tudi sprašuje.
Lp
Mislim, da to ne potrebujejo zato, da gledajo, kakšno višino plače ste imeli pri prejšnjem delodajalcu. Res pa je, da se vsakdo, ki posreduje te podatke, o tem tudi sprašuje.
Lp
Po domače povedano: Če bi šel na bolniško, ki bi trajala več kod 30 delovnih dni se le ta obračuna od osnove preteklega leta po matematični formuli
letni bruto / letne ure * faktor povečanja ( ohranjanja vrednosti ) = urna postavka za bolniško nad 30 dni.
Zato da dobijo letni bruto in vaše letne ure za preteklo leto rabijo ta podatek od prejšnjega delodajalca. Hkrati pa rabijo podatek za tekoče leto : koliko ste porabili dopusta on koliko ste dobili regresa. Če niste porabili celega dopusta, ki vam pripada za to leto, vam ga mora dati novi delodajalec in če niste dobili celega regresa vam mora razliko ( sorazmerni delež ) izplačati novi delodajalec.
preprosto zato rabijo podatke bivšega delodajalca ozorma po starem obrazec ER28.
Pozdrav vsem,
MG
letni bruto / letne ure * faktor povečanja ( ohranjanja vrednosti ) = urna postavka za bolniško nad 30 dni.
Zato da dobijo letni bruto in vaše letne ure za preteklo leto rabijo ta podatek od prejšnjega delodajalca. Hkrati pa rabijo podatek za tekoče leto : koliko ste porabili dopusta on koliko ste dobili regresa. Če niste porabili celega dopusta, ki vam pripada za to leto, vam ga mora dati novi delodajalec in če niste dobili celega regresa vam mora razliko ( sorazmerni delež ) izplačati novi delodajalec.
preprosto zato rabijo podatke bivšega delodajalca ozorma po starem obrazec ER28.
Pozdrav vsem,
MG
v primeru da greste na bolniško, ki je v breme zzzs (in ne firme) (npr. bolniška >30 del. dni, nega otroka, itd...), se vzame kot osnovo povprečje iz preteklega leta (torej dohodki 2004), ki se z ustreznim faktorjem revalorizira.
ali je zakonsko predpisano, da ga MORATE dostaviti, pa ne vem... mislim, jasno je, da ga morate predložiti v primeru, ko bi vam morali obračunati nadomestilo v breme zzzs... vprašanje pa je, če ga morate tudi sicer dostaviti - v kolikor ne boste dobili nobenega nadomestila v breme zzzs.
v kolikor sedanjemu delodajalcu ne želite razkriti podatkov o prejšnji plači, lahko morda vseeno uredite obrazec pri prejšnjem delodajalcu in ga spravite doma, ter v primeru, da greste na daljšo bolniško oz. krvodajalsko akcijo oz. karkoli drugega, kar krije zzzs... predložite delodajalcu.
ne vem pa, če v praksi to zdrži... samo predlog...
ali je zakonsko predpisano, da ga MORATE dostaviti, pa ne vem... mislim, jasno je, da ga morate predložiti v primeru, ko bi vam morali obračunati nadomestilo v breme zzzs... vprašanje pa je, če ga morate tudi sicer dostaviti - v kolikor ne boste dobili nobenega nadomestila v breme zzzs.
v kolikor sedanjemu delodajalcu ne želite razkriti podatkov o prejšnji plači, lahko morda vseeno uredite obrazec pri prejšnjem delodajalcu in ga spravite doma, ter v primeru, da greste na daljšo bolniško oz. krvodajalsko akcijo oz. karkoli drugega, kar krije zzzs... predložite delodajalcu.
ne vem pa, če v praksi to zdrži... samo predlog...
Pred eno urco sem govorila z referentko na zavodu za zdravstveno zavarovanje glede R28 in sem dobila podatek, da se obrazec ne izpolnjuje več, so pa od maja tudi novi obrazci za refundacijo, ki pa jih lahko natisnete in obračunate na strani ZZZS (pravice), ter tudi ta obrazec natisnete in pošljete na ZZZS.
LP, Bana
LP, Bana
Obrazci za refundacijo so res novi, ampak te obrazce posreduje delodajalec za povračilo. Poleg tega so ti obrazci, ki jih omenjate "Bana" prejšnji in zdajšnji, zahtevki za refundacijo delodajalca, to kar pa omenja "k.p." so pa podatki za novega delodajalca, da te refundacije sploh lahko obračuna.
Lp
Lp
Lejte, če nočete, pač nočete - rečite jim, da prejšnji delodajalec le-tega ne izdaja. Če pa bodo potrebovali, jim boste dostavili dohodninski podatek oziroma, lahko v najslabšem primeru tudi sama ZZZS ugotovi vašo osnovo - saj imajo podatke.
Nič se ne sekirajte - v končni fazi pa ste se pri zdejšnjem delodajalcu tako ali tako že dogovorili za višino plače - in prejšnja plača ni nobeno merilo.
Lp
Nič se ne sekirajte - v končni fazi pa ste se pri zdejšnjem delodajalcu tako ali tako že dogovorili za višino plače - in prejšnja plača ni nobeno merilo.
Lp