Pologi gotovine, kot pritok iz gospodinjstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ravno
Začetnik
Začetnik

Pologi gotovine, kot pritok iz gospodinjstva

Odgovor Napisal/-a ravno »

Pozdravljeni.

Ker se bliža konneec leta me malo skrbi ker sem imela kar nekaj pologov gotovine na TRR , kot pritok iz gospodinjstva(sicer pologov za 2mio in dvigov za 820000)kako se mi bo to odražalo v bilanci stanja in kako bo to vplivalo na plačilo davka od dobička?
Ker sem čisto nova pri pripravi zaključnih računov bi prosila za kakršnkoli nasvet.

Pa že nekaj: Koliko je meja za prehod iz tromesečnega v mesečnega davčnega zavezanca?

Hvala za odgovore
LP
Mojca
talijam
Začetnik
Začetnik
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a talijam »

Na bilanco stanja in na davek na dobiček pologi iz gospodinjstva nimajo nobenega vpliva, saj nimajo veze z opravljanjem dejavnosti. Treba je le voditi evidenco pritokov in odtokov iz gospodinstva v podjetje in obratno.
Slika
ravno
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ravno »

Hvala za odgovor, jaz sem si pa razlagala da se mogoče za toliko zviša podjetnikov kapital, kot bo razlika med pritoki in odtoki iz/v gospodinjstvo (Konto 9200).
Kje se pa potem to odraža?

Hvala za vsako pojasnilo.
Lep dan.
Mojca
vesnaj
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vesnaj »

Polog gotovine na Tr in dvig vplivata na bilanco stanja v postavki podjetnikov kapital, kot razlika med debetom in kreditom konta 920, ki pa da informacijo o tem, ali vaš s.p. financira gospodinjstvo ali pa obratno. Vpliva na sam uspeh pa nima, ker tak je pomembna samo razlika med prihodki in odhodki.
Sicer pa je pri s.p. pretok denarnih sredstev iz gospodinjstva in v gospodinjstvo dovoljen, venda se je potrebno "kontrolirati", kajti, če na TR nimate tekočih sredstev za plačevanje obveznosti pa potem položite 2 mio sredstev, bi si kakšna inšpekcija lahko razlagala, da delate mimo s.p (na črno).
:szardi:
2xt
Odgovori