Reprezentanca

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Reprezentanca

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Kaj lahko knjižim pod stroške reprezentance?

Ali lahko pod reprezentanco knjižim razna manjše pozornosti ob Novem letu kot so npr. buteljke, keksi, čokolade, bonboniere...?
Pogostitve?
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Te stvari jaz knjižim pod reprezentanco. Tudi pogostitev.
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

jaz knjižim pod reklamo, saj so to običajne stvari v prodaji oz v stikih s strankami
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To bi bila bolj reklama, pa naj bo na nih viden kak vaš logotip (saj imate v mislih obdarovanje poslovnih partnerjev)?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Partnerje bi obdarila z božičnim kaktusom ali zvezdo ter morda čajno lučko in vse skupaj zložila v darilno vrečko. Obdarila bi pravne osebe, ne Janeza, Anico ali Franceljna, temveč Firmo 1 doo, Firmo 2 doo, .... Ali moram kljub temu od predstvnikov firm, ki jim bom izročila svoja skromna darilca pridobiti davčne številke?

http://www.*****.si/?section=3&layer ... from=ENMUP
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Enkrat so nam na nekem seminarju dali pojasnilo po katerem lahko ločiš reklamo od reprezentance: reklama je tisto, kaj je dostopno vsem: n.pr.v trgovini vsem kupcem delijo kulice, piščalke ipd z logotipom. Kar pa je namenjeno samo nekaterim strankam (tudi če je gor logotip) pa je reprezentanca. Božična zvezda, čajna lučka ipd pa je reprezentanca v vsakem primeru.
slava
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

To so zelo različna mnenja. Jaz se bolj nagibam k mnenju, da so ti stroški reprezentanca kot reklama. Če bi jih obravnavala kot reklamo, bi pomenilo, da lahko odbijam DDV, pri reprezentanci pa ga ne morem.

Strinjam se da so izdelki kot so kemični svinčniki, koledarji, vžigalniki..., ki so potiskani z logotipi reklama. Buteljke, bonboniere... pa nimajo logotipa in so bolj kot reklami namenjene krepitvi poslovnih odnosov oz. so majhna pozornost ob zaključku poslovnega leta.

Kaj mislite?
ravno
Začetnik
Začetnik

reprezentanca

Odgovor Napisal/-a ravno »

Pozdravljeni

Se bom kar pridrušla z vprašanjem oz. dvomom ki se mi je porajal ob vaši debati.

Sem s.p., svojim delavcem pokrivam malico (717) SIT/dan, poleg tega pa jim nudim še malico, za katero prejmem račun. Ta račun knjižim pod reprezentanco(4172) DDV-ja si ne odbijam.
A delam prav???

Hvala za odgovore.
Mojca
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Če napištete, da je to malica je narobe, saj bi morali knjižiti na stroške malice in za znesek, ki je večji od 1300,00 sit (717,00 + tisto kar dobite po računu) obračunati boniteto. DDV se ne odbija. Nobeni stroški,ki nastanejo v zvezi z delavci ne morejo biti reprezentanca.
slava
ravno
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ravno »

ok, bom poknjižila kot strošek povračila za prehrano, ddv si pa ne bom odbijala.
Hvala.

LP
Mojca
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Pazite samo, da skupni znesek ne bo presegal tistega po odredbi!
slava
Odgovori