Z dnem 1.11.2005 imamo v podjetju zaposlenega novega delavca in sicer:
ima svoj s.p. pri nas je zaposlen samo za 8 ur na teden.
Zanima me, kako je z dohodnino glede na to, da nismo glavni delodajalec, kako je z REK-1, ali je potrebno na DURS poslati tudi obrazec za obračun posebnega davka (25%).
Hvala za odgovor!
dohodnina
Moderator: Mirko Zbačnik
katrijn - ne bo držalo. Če so ga prijavili z obrazcem M1 kot skrajšen delovni čas 8 ur na teden mu je potrebno v skladu z zakonom izplačati plačo. Ker niste glavni delodajalec mu plačo obračunate normalno le splošne in osebne olajšave ne upoštevate.
Plačate vse prispevke in dohodnino kot če bi bili glavni delodajalec.
Seveda pa bi bilo bolj enostavno če bi sklenili pogodbo o poslovnem sodelovanju in bi vam s.p. za svoje storitve izstavil račun.
Pa še opozorilo: Če ga imate prijavljenega za 8 ur in z njim preko s.p. še poslovno sodelujete je to odvisno razmerje z elementi delovnega razmerja in je potrebno tudi za računi, ki vam jih izstavlja plačati vse prispevke in davke.
Pozdrav vsem,
MG
Plačate vse prispevke in dohodnino kot če bi bili glavni delodajalec.
Seveda pa bi bilo bolj enostavno če bi sklenili pogodbo o poslovnem sodelovanju in bi vam s.p. za svoje storitve izstavil račun.
Pa še opozorilo: Če ga imate prijavljenega za 8 ur in z njim preko s.p. še poslovno sodelujete je to odvisno razmerje z elementi delovnega razmerja in je potrebno tudi za računi, ki vam jih izstavlja plačati vse prispevke in davke.
Pozdrav vsem,
MG
Ker nimam takih primerov, me zanima, kako izgleda tako (samo)obdavčevanje: ali nima v takih primerih s.p. 2x plačane dajatve: 1x jih obračuna sam, drugič pa še podjetje, s katerim poslovno sodeluje?MG napisal/-a:Pa še opozorilo: Če ga imate prijavljenega za 8 ur in z njim preko s.p. še poslovno sodelujete je to odvisno razmerje z elementi delovnega razmerja in je potrebno tudi za računi, ki vam jih izstavlja plačati vse prispevke in davke.
MG
pamp- nekateri se pokušajo izogniti nekaterim obveznostim tako, da odprejo s.p. in delajo v podjetju kot , da bi bili zaposleni. Poleg tega pa, da ne presežejo 5 mio za prag za DDV del tega izplačajo kot pogodbo o delu ali se zaposlijo pri tem podjetju za par ur.
To ni dovoljeno in takšno delo ima elemente delovnega razmerja in je zanj potrebno plačati vse prispevke in davke kot če bi bilo delovno razmerje.
Kako to v praksi izgleda ne vem natančno vem pa, da inšpektroji zaračunajo kazen in plačilo davkov in prispevkov, ker gre za povezano razmerje.
Ko bom imela malo več časa sem bom tudi sama poskusila malo bolj pogolobiti v ta problem. Če bom kaj pametnega izvedela vam sporočim.
Pozdrav vsem,
MG
To ni dovoljeno in takšno delo ima elemente delovnega razmerja in je zanj potrebno plačati vse prispevke in davke kot če bi bilo delovno razmerje.
Kako to v praksi izgleda ne vem natančno vem pa, da inšpektroji zaračunajo kazen in plačilo davkov in prispevkov, ker gre za povezano razmerje.
Ko bom imela malo več časa sem bom tudi sama poskusila malo bolj pogolobiti v ta problem. Če bom kaj pametnega izvedela vam sporočim.
Pozdrav vsem,
MG