Pozdravljeni, pregledal sem že skoraj vsa stara sporočila na temo avtorskega honorarja, vendar bi prosil za potrditev spodnjega postopka in izračuna, ter odgovore na vprašanja.
Izhodišča:
- Sem redno zaposlen na podjetju A
- Za podjetje B, kjer sem tudi direktor sem opravil avtorsko delo (oblikovanje).
Kaj je potrebno narediti za pravilno izplačilo honorarja in izpeljavo postopka:
1. sklenitev Pogodbe o avtorskem delu
- ali jo lahko podpišem sam s seboj?
- ali mora že vsebovati točen znesek?
2. Izpolnjen obrazec OBV-S, ki ga pošljem na zavod za zaposl. v 15. dneh po sklenitvi pogodbe
3. po opravljenem delu
- na DURS pošljem izpolnjen obrazec REK 1d
- na DURS nakažem akontacijo dohodnine
- na moj osebne TRR nakažem neto znesek
Izračun:
=============================================
100.000 : bruto znesek
10.000 : normirani odhodki
90.000 : davčna osnova
22.500 : akontacija dohodnine - > nakazilo na DURS
77.500 : neto znesek - > nakazilo na moj osebni TRR
Sem pri postopku izpustil kakšen korak?
Vprašanje imam glede izplačila. Kdaj lahko dam to pogodbo v stroške. Iz stališča podjetja B bi rad, da gre ta pogodba v stroške letos, izplačal pa jo bom lahko šele v prihodnjem letu. Ali so s tem kakšne težave?
Najlepša hvala za odgovore in lp
Matej
izplačilo avtorskega honorarja
Moderator: Mirko Zbačnik
Hvala za mnenje. Močno upam, da temu ni tako. Jaz sem namreč zaposlen na podjetju "A" s polnim delovnim časom za nedoločen čas. Direktor pri podjetju "B" sem bolj "ljubiteljsko" oz. podjetje "B", od kjer bi si izplačal avtorski honorar je v bistvu "zasebni zavod". Avtorsko delo, ki sem ga opravil za podjetje "B" nima veze s tem, da sem jaz direktor pri istem podjetju.
silva11 napisal/-a:Glede na to, da ste v tistem podjetju direktor bi jaz rekla, da je vaša avtorska pogodba dohodek iz zaposlitve, kar pomeni, da morate obračunati tudi prispevke za socialno varnost.
Vendar počakajva na še kako mnenje.....