izplačilo avtorskega honorarja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matejmm
Novinec
Novinec

izplačilo avtorskega honorarja

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Pozdravljeni, pregledal sem že skoraj vsa stara sporočila na temo avtorskega honorarja, vendar bi prosil za potrditev spodnjega postopka in izračuna, ter odgovore na vprašanja.

Izhodišča:
- Sem redno zaposlen na podjetju A
- Za podjetje B, kjer sem tudi direktor sem opravil avtorsko delo (oblikovanje).

Kaj je potrebno narediti za pravilno izplačilo honorarja in izpeljavo postopka:

1. sklenitev Pogodbe o avtorskem delu
- ali jo lahko podpišem sam s seboj?
- ali mora že vsebovati točen znesek?
2. Izpolnjen obrazec OBV-S, ki ga pošljem na zavod za zaposl. v 15. dneh po sklenitvi pogodbe
3. po opravljenem delu
- na DURS pošljem izpolnjen obrazec REK 1d
- na DURS nakažem akontacijo dohodnine
- na moj osebne TRR nakažem neto znesek

Izračun:
=============================================
100.000 : bruto znesek
10.000 : normirani odhodki
90.000 : davčna osnova
22.500 : akontacija dohodnine - > nakazilo na DURS
77.500 : neto znesek - > nakazilo na moj osebni TRR

Sem pri postopku izpustil kakšen korak?

Vprašanje imam glede izplačila. Kdaj lahko dam to pogodbo v stroške. Iz stališča podjetja B bi rad, da gre ta pogodba v stroške letos, izplačal pa jo bom lahko šele v prihodnjem letu. Ali so s tem kakšne težave?

Najlepša hvala za odgovore in lp
Matej
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Glede na to, da ste v tistem podjetju direktor bi jaz rekla, da je vaša avtorska pogodba dohodek iz zaposlitve, kar pomeni, da morate obračunati tudi prispevke za socialno varnost.

Vendar počakajva na še kako mnenje.....
matejmm
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Hvala za mnenje. Močno upam, da temu ni tako. Jaz sem namreč zaposlen na podjetju "A" s polnim delovnim časom za nedoločen čas. Direktor pri podjetju "B" sem bolj "ljubiteljsko" oz. podjetje "B", od kjer bi si izplačal avtorski honorar je v bistvu "zasebni zavod". Avtorsko delo, ki sem ga opravil za podjetje "B" nima veze s tem, da sem jaz direktor pri istem podjetju.
silva11 napisal/-a:Glede na to, da ste v tistem podjetju direktor bi jaz rekla, da je vaša avtorska pogodba dohodek iz zaposlitve, kar pomeni, da morate obračunati tudi prispevke za socialno varnost.

Vendar počakajva na še kako mnenje.....
Odgovori