prenehanje kolektivne gradbene pogodbe

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MOSANCIKA
Novinec
Novinec

prenehanje kolektivne gradbene pogodbe

Odgovor Napisal/-a MOSANCIKA »

pozdravljeni,

29.12.2005 mi je potekla kolektivna pogodba. Delodajlec mi je obljubil, da mi jo bova podpisala pogodbo za nedoločen čas. Pogodbo bo pripravil v podpis šele 4.1.2006. Jaz pa sem v teh dneh dobil ponudbo za bolje plačano delo.

Zdaj me pa zanima naslednje:
1. ali je v primeru pogodbe za določen čas, ki je medtem že potekla, odpovedni rok, v pogodbi ga ni napisanega

2. kaj se bo zgodilo z mojimi dnevi od 30.12. do 4.1.2005 (čas v katerem me prejšnji delodajalec odjavi in novi prijavi) zgodi, ali se da prijaviti za dneve za nazaj in koliko dni je to? Moj problem oz. smola je namreč, da so vmes ravno prazniki.

3. v kolikšnem času mi lahko uredi dokumente prejšnji delodajalec, je dovolj en dan? Meni se namreč mudi, ker takšna priložnost se ne ponudi vsak dan.

Najlepša hvala za odgovor.

Lepo, predvsem pa mirno praznovanje in vsega polno v novem letu

mosancika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

1.) V pogodbi za določen čas ni odpovednega roka. Ker že v pogodbi določite datum odpovedi, razen v primeru, če odpovedujete pred potekom. Vendar, ker je pogodba za določen čas navadno kratka, to ni smiselno. Če bi odpovedali pogodbo, bi bilo smiselno, če je do poteka pogodbe več kot tri mesece. Toliko časa nekako traja postopek odpovedi.

2.) Vam je s 29. 12. 2005 potekla pogodba. Če vi nastopite delo s 3. 1. 2006 in vam delodajalec da delo, se vam pogodba avtomatsko prekvalificira v pogodbo za nedoločen čas. Namreč pogodba mora biti podpisana najkasneje prvi dan, ko nastopite delo. Če vam ponudi pogodbo 4. 1. kakršnokoli pogodbo, tudi za določen čas, je ta v bistvu nična. Vi le v pogodbi popravite (ker bo verjetno datum sklenitve že vnaprej napisan) datum.

3.) Pravilo je, da vam delavec zaključi delovno razmerje v nedeljo in ne v petek. Smola pa je, da so vmes prazniki. Skušajte se dogovoriti z bodočim delodajalcem, da vas prijavi s 1. Sicer pa se mi zdi, da vas hoče sedanji delodajalec »prinesti okrog« za praznike, in skleniti novo pogodbo šele po praznikih. To pogodbo vam bi moral ponuditi že sedaj, preden sklenete novo.

V kolikor podpišete novo pogodbo in želite iti stran, morate spoštovati odpovedne roke po pogodbi, ali se držati splošne kolektivne pogodbe (velja še do 30. 06.). Rok za prijavo in odjavo je 8 dni. Če vam delodajalec po pravilno izpeljani odpovedi ne da knjižice, vi lahko sklenete razmerje brez nje. V prekršku je delodajalec, ker vam jo mora izročiti na zadnji dan zaposlitve pri njem.

Če je bodoča zaposlitev resna, bi se šel raje pogovorit k novemu delodajalcu. Lahko, da vam stari delodajalec otežuje odhod, oziroma izrabi legitimno pravico do odpovednega roka. Tudi delodajalec se mora na vaš odhod pripraviti, ker mora poiskati novega delavca. Upam, da ste izrabili dopust pri prejšnjem delodajalcu, sicer zakon napotuje k sporazumu med delodajalcema.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori