KNJIŽENJE RAČUNA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rosita
Začetnik
Začetnik

KNJIŽENJE RAČUNA

Odgovor Napisal/-a rosita »

ZANIMA ME, KAJ NAREDITI, KO JE DATUM IZSTAVITVE RAČUNA 6.1.2006, SAM RAČUN PA SE NANAŠA NA STORITVE ZA MESEC DECEMBER 2005 (TELEKOM).
HVALA LP
ROSITA :twisted:
igor
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Na računu imate storitve za december in naročnino za januar.

Kako boste knjižili, je odvisno od tega, kako vam dela program. lahko vam "pobere" vse račune, pri katerih je nastanek dogodka (datum opravljene storitve) 31. 12. V tem primeru bo račun knjižen na 220 v dobro, v breme pa 160 (davek), 411 (telefon december) in 190 (naročnina - časovne razmejitve).

Če pa knjižite račun po datumu prejema, pomeni, da ga boste poknjižili v januarju. V tem primeru boste znesek, ki vrednoti porabljene impulze v decembru, poknjižili 411 (telefon) / 224 (neprejeti računi).

Po mojih izkušnjah je prvi način boljši, pri drugem je večja možnost zmešnjave in napak.

Lep pozdrav!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Upoštevati moramo temeljne računovodske predpostavke in ena izmed teh je tudi upoštevanje nastanka poslovnih dogodkov. Če upoštevamo to, vas ne zanima kdaj je bil izstavljen dokument, pač pa kdaj je nastal dogodek, ki ga navaja. Seveda pa moramo tu upoštevati tudi DDV, ki se obračuna na dan prejema računa.

Upam, da program deluje tudi pravilno tudi v tem primeru in imate možnost prenosa DDV-ja v obračun v naslednje leto.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pink
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a pink »

Jaz knjižim takšen račun v leto 2005 saj se storitev nanaša na lansko leto, naročnina pa knjižim na časovne razmejitve kto 19. POd ddv vnesem datum opravljene storitve kar je 1. mesec in mi ga pri obračunu avtomatsko veče kar se nanapa na dec.leta 2005 in jan. 2006.
Odgovori