Kvote za invalide - NUJNO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Evida
Računovodja
Računovodja

Kvote za invalide - NUJNO

Odgovor Napisal/-a Evida »

Ali že kdo ve kako je s plačevanjem v Sklad RS za vspodbujanje zaposlovanja invalidov. Mi moramo plačati za 2 osebi, kernimamo nobenega invalida. Kam se plača, koliko se plača (70% minimalne plače), kdaj se plača? Ali se kam poroča.... Groza, ker imamo 5. že plačo, sprememb pa čuda. Ali je res tudi nov REK?
Prosim za pomoč, če ste kaj bolj na tekočem. 1000 x hvala.
(Pa so vsi rekli, da bo v novem letu lepše!!!!!!!!!)
Evida
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Tole je bilo v novičkah računovodja.com dne 12.12.2005 glede invalidov.

Uredba o določitvi kvote za zaposlovanje invalidov
Vlada RS je na seji 7. decembra sprejela Uredbo o določitvi kvote za zaposlovanje invalidov.
Zakon o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov določa, da Vlada Republike Slovenije na predlog Ekonomsko socialnega sveta z uredbo določi kvoto za zaposlovanje invalidov. Kvota je lahko različna glede na dejavnost delodajalcev, vendar ne more biti nižja od 2% in ne višja od 6% od skupnega števila zaposlenih delavcev. Uredba določa zavezance za izpolnjevanje kvote, višino kvote po dejavnostih delodajalcev, postopek in dokazila o izpolnjevanju kvote.

Zavezanec za izpolnjevanje kvote je vsak delodajalec, ki je pravna ali fizična oseba ali oseba javnega prava, ki zaposluje najmanj 20 delavcev, razen tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, invalidskih podjetij in zaposlitvenih centrov. Povezane gospodarske družbe po zakonu o gospodarskih družbah so zavezanke za izpolnjevanje kvote od skupnega števila zaposlenih delavcev v vseh povezanih gospodarskih družbah, kadar skupaj zaposlujejo najmanj 20 zaposlenih delavcev. Za vsako povezano gospodarsko družbo se kvota izračuna posebej glede na dejavnost, ki jo opravlja, invalidsko podjetje pa se pri izpolnjevanje kvote ne šteje kot povezana gospodarska družba.

Uredba določa različne višine kvot po dejavnostih iz Uredbe o uvedbi in uporabi standardne klasifikacije dejavnosti. Višina kvote je bila izračunana na podlagi podatkov o dejanskem številu zaposlenih invalidov po posameznih dejavnostih na dan 30. 6. 2005. Najnižja je 2-odstotna kvota in je predpisana za javno upravo in dejavnosti negospodarstva, najvišja 6-odstotna kvota pa je predpisana za industrijske panoge, ki imajo že sedaj največ zaposlenih invalidov.

Uredba določa tudi, kateri invalidi se štejejo v kvoto ter možnost izpolnitve kvote s sklenitvijo pogodbe o poslovnem sodelovanju z zaposlitvenim centrom ali invalidskim podjetjem, ki jo morajo zavezanci posredovati Skladu RS za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov. Sklad mesečno preverja izpolnjevanje kvote. Uredba določa tudi nagrado za delodajalce, ki zaposlujejo invalide nad predpisano kvoto.
Predlog uredbe so obravnavali socialni partnerji in predlagane rešitve soglasno podprli.

Kar pa se REK obrazca tiče, se jaz ne bi pretirano obremenjevala in bi izpolnila starega, potem bodo pa že z DURSa klicali, če jim ne bo ustrezal. :ssirok:
LP :)
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Jaz sem jih včeraj klicala - ker tudi mi pademo v to zadevo.

In je gospa rekla da se bo plačalo prvič pri plači januar izplačani v februarju. Da bo do takrat novi REK in da bo do 15.1 še več objavljeno na njihovi spletni strani (ministrstvo za delo). So kar prijazni in ko bom obračunavala je rekla naj kar pokličem. Plačalo se bo pa tja kot prispevke.
Angelina
Računovodja
Računovodja

PA ŠE TOLE SEM NAŠLA:

Za primere, ko bodo delodajalci zaposlovali več invalidov kot je določeno s kvotami, so predvidene posebne vzpodbude. Ta delodajalec bo oproščen plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za tiste invalide, ki jih bo zaposloval nad kvoto in njihova invalidnost ni posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri tem delodajalcu. O tej pravici bo odločal sklad. Ravno tako bo tak delodajalec upravičen do nagrade za preseganje kvote in sicer šest mesecev v višini 20% minimalne plače za vsakega zaposlenega invalida nad predpisano kvoto. Tudi v tem primeru pa ne sme biti invalidnost posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri delodajalcu, ki bo uveljavljal to spodbudo.
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Res veliko informacij. Hvala.
Evida
marjanaroksa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a marjanaroksa »

Mi imamo kvoto preseženo za 6 invalidov. (vseh skupaj 12)
Ali so mogoče kakšni kriteriji, od katerih plač invalidov se ne plačujejo prispevki.
Razmišljam, da najbrž po datumih nastanka invalidnosti.
Mi lahko kdo pomaga

Marjana
Angelina
Računovodja
Računovodja

Mislim, da je najbolje da pokličete gospo Marušo Erbežnik na ta sklad (SKLAD REPUBLIKE SLOVENIJE za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov, Zemljemerska 12,1000 Ljubljana).
Številko sem nekam založila - ni jih v imeniku spadajo pa pod Ministrstvo za delo.

Gospa je zelooo prijazna. Meni je vse povedala kar je vedla. Točno bo pa znano vse in na netu po 15.1. - mi je rekla
marjanaroksa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a marjanaroksa »

Angelina
najlepša hvala

Marjana
Odgovori