knjiženje prihodka

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Lado
Novinec
Novinec

knjiženje prihodka

Odgovor Napisal/-a Lado »

Prosim vas, če mi lahko kdo pojasni, kako se knjiži (ENOSTAVNO KNJIGOVODSTVO) dnevni prihodek s.p. (storitvena dejavnost): Ali se tako kot nekdaj vpisuje dnevno v KNJIGO PROMETA na osnovi računov, potem pa se 14 dnevno prenaša na osnovi TEMELJNICE v knjigo PRIHODKOV IN ODHODKOV. Kateri obrazec knjige prihodkov in odhodkov je najpogostejši? Hvala in lep pozdrav.
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a valerym »

Pozdravljen!

Ni mi ravno jasno na kakšen načib bi ti 14-dnevno prenašal v knjigo prihodkov in odhodkov. Verjetno si še v času prometnega davka, ker knjige prometa ni več, če se ne motim jo je nadomestila knjiga izdanih računov ko smo prešli na DDV.
Tudi jaz delam enostavno knjigovodstvo in vsak posamezni račun knjižim na prihodek in v knjigo prihodkov in odhodkov hkrati pa mi ga vrže še v knjigo izdanih računov.

Upam, da sem kaj pomagala!

lp, valerija
Lado
Novinec
Novinec

Valerija, hvala lepa za tvoj trud. :)

Mislil sem namreč, da zaradi dnevno tudi do 15 izdanih računov in s tem prejemkov gotovine ne bi kar knjižil v glavno knjigo-preveč pisarije. Če je treba je pač treba.
Ali mogoče veš, ali je knjiga izdanih računov obvezna za s.p.?

Še enkrat hvala in lep dan! :wink:
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Knjiga izdanih računo v obvezna za vse, ki so v sistemu DDV - zavezacni za DDV, ne glede na obliko družbe (ali d.o.o. ali s.p. ali društvo,..)

Lep dan :)
Lado
Novinec
Novinec

Kaj pa če nisi zavezanec za DDV-ali je v tem primeru knjiga izdanih računov tudi obvezna?

Hvala in lep pzdrav. :?:
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Če nisi DDV zavezanec ne rabiš voditi knjige izdanih računov!

Oprosti, da sem tako pozna.

lp
:shock:
Lado
Novinec
Novinec

Valerija, zelo si mi pomagala in se ti prisrčno zahvaljujem. :lol:

Torej, če povzamem: Za statusno obliko s.p. - storitvena dejavnost (nisem zavezanec za DDV) za vodenje evidenc po sistemu enostavnega knjigovodstva vodim:

- knjigo prihodkov in odhodkov (lahko oblikujem excelovo tabelo) v katero direktno vpisujem tudi zneske mojih izdanih računov.

- register opredmetenih osnovnih sredstev

- prosim,popravi me, če mogoče še kaj?

Še enkrat hvala za tvojo pomoč, pozdrav Lado. :spomezik:
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Moraš še voditi knjigo ostalih terjatev in obveznosti (če ti odkrito povem je tudi moja bolj površno izpolnjena)
Voditi pa moraš tudi terjatve do kupcev in obveznosti do dobaviteljev.

lep dan :D
Lado
Novinec
Novinec

Valerija, prosim te, povej mi še, ali se knjiga ostalih terjatev in obveznosti, ter knjiga
terjatev do kupcev in obveznosti do dobaviteljev dobi v knjigarnah, ali jih lahko sam oblikuješ s predpisanimi kolonami?

(Kljub temu, da je danes 13. in še petek za povrh, sem zaradi tvoje prijaznosti izvedel že veliko, hvala.)
:spomezik: 8)
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Knjiga ostalega se verjetno dobi v knjigarni, terjatve do kupcev pa so neplačani prihodki, obveznosti do dobavutekhev pa neplačani odhodki, ki jih moraš narediti na 31.12. tako, da to lahko oblikuješ sam.

Kaj konkretno pa se dobi v knjigarnah pa nimam pojma, ker imam računalniški program. Ti si verjetno s.p., ki boš računovodstvo delal sam. Jaz ti predlagam, da si omisliš kakšen program, ker je lažje, pa še v stroške ti gre.

lp :lol:
Odgovori