Sem mali s.p.- nisem zavezanec za DDV.
Že leta (sp od 1995) vem da plačujem državi več kot bi moral.
Prosim vas, katere stroške lahko vključim kot stroške dela !!??
Namreč Gsm sem naročnik kot fizična oseba, ogromno ga pa uporabljam
za svojo dejavnost. (pomorski transport)
Dnevno se večkrat peljem z os.avtomobilom (privatna last) v Luko Koper
kjer opravljam pogodbene obveznosti do strank na ladjah. Kako si lahko
obračunam potne stroške. (ali lahko kumulativno-mesečno ali si moram vsak dan obračunavati kilometrino ????)
Pisarno imam reg.na domačem naslovu (lastnik hiše je pa žena)
Ali lahko vključim kakšne dodatne stroške ?????
Hvala za vse morebitne nasvete!!!!
STROŠKI S.P.
Moderator: Mirko Zbačnik
Seveda lahko plačate precej manj, samo malo več dela je.
Za GSM lahko sprejmete sklep, pa se del nanaša na s.p. (npr. 70% gre na s.p. in potem s temeljnico vsak mesec poknjižite).
Potni stroški - 62 sit za km, lahko naredite mesečni obračun + vse cestnine, če jih imate
Poslovni prostori - sklenite najemno pogodbo z ženo in ji plačajte najemnimo (najbolje je, da napišete, da najemnina vklučuje vse stroške). Tukaj je treba malo preračunat, ker gre potem ženi najemnina v dohodnino, v kot s.p. pa ji plačate tudi akontacijo dohodnine - kaj se vama bolj splača.
Obračunate si lahko še malico -1300 SIT na dan, stroške pisarniškega materiala, računalnik (amortizacija....).....
Lp,
Meta
Za GSM lahko sprejmete sklep, pa se del nanaša na s.p. (npr. 70% gre na s.p. in potem s temeljnico vsak mesec poknjižite).
Potni stroški - 62 sit za km, lahko naredite mesečni obračun + vse cestnine, če jih imate
Poslovni prostori - sklenite najemno pogodbo z ženo in ji plačajte najemnimo (najbolje je, da napišete, da najemnina vklučuje vse stroške). Tukaj je treba malo preračunat, ker gre potem ženi najemnina v dohodnino, v kot s.p. pa ji plačate tudi akontacijo dohodnine - kaj se vama bolj splača.
Obračunate si lahko še malico -1300 SIT na dan, stroške pisarniškega materiala, računalnik (amortizacija....).....
Lp,
Meta
Od teh stroškov ne smete odbijati DDV-ja to drži. Stroške iz gospodinjstva kjer imate tudi sedež podjetja pa lahko z sklepom razmejite in poknjižite v stroške. Morate pa imeti za vsako tako razmejitev argument oziroma čimbolj verjeten izračun in ga morate v primeru obiska davčnega inšpektorja tudi argumentirati.
Pozdrav vsem,
MG
Pozdrav vsem,
MG
Živjo,
sicer malce pozno dodajam še eno vprašanje na isto temo: sem zaposlena, imam popoldanski s.p.
Veljajo ista navodila za "prijavo" čimveč stroškov?
Kako je s sledečim: vozim službeni avto, tudi v privat namene, doma pa imam še privat avto-družinski. Ali lahko pišem potne naloge na privat avto-predvidevam, da moram pazit na ure potovanj - izven mojega delovnega časa iz naslova zaposlitve.
Hvala vam za pomoč pri šparanju
Binca
sicer malce pozno dodajam še eno vprašanje na isto temo: sem zaposlena, imam popoldanski s.p.
Veljajo ista navodila za "prijavo" čimveč stroškov?
Kako je s sledečim: vozim službeni avto, tudi v privat namene, doma pa imam še privat avto-družinski. Ali lahko pišem potne naloge na privat avto-predvidevam, da moram pazit na ure potovanj - izven mojega delovnega časa iz naslova zaposlitve.
Hvala vam za pomoč pri šparanju
Binca