Dohodnina in neplačani prispevki

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Dohodnina in neplačani prispevki

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Torej kar nekaj sem že prebrala o dohodnini ampak nikoli ne vem, tako tudi sedaj, kako se priajvi dohodnino, če je podjetje izplačalo neto plača, vendar ne v celoti, na račun zaposlenih ni poslalo obrazcev na DURS ker tudi še ni poravnalo obveznosti do DURS-a. V prilogi IKSa 12, pošiljanje podatkov za odmero dohodnine piše na strani 5, da je o tem potrebno poročati. Vendar lansko leto sem poročala nekemu podjetju o izplačanih plačah pa ni bilo OK. Referentka je zahtevala samo podatke kot je bilo plačanih davkov in sevea kot je imela REkov!??

Ali mi lahko kdo končno za vselej pojasni, pa najlepša hvala!!!!

LP, NINA
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

Tako kot je stvar ni pravilno narejena. Pred leti smo tudi mi imeli tak primer. Če ste izplačali neto plačo, tudi delno, morate za to izplačilo na davčno poslati REK obrazec, ne glede na to, da prispevkov niste poravnali. Potem lahko za dohodnino prijavite zneske po rekih, ne glede na to, da prispevki niso poravnani.

Dokler ne boste plačali prispevkov, bodo seveda tekle zamudne obresti, ampak tako je tudi do delavcev bolj pravilno, saj lahko za lansko leto prijavijo dohodnino, pač kolikor so dobili, če pa letos ne prijaviš nič, potem pa drugo leto dvojne zneske, ali kadar se pač uradno plačajo plače in je to še večja kolobocija.

Pa lep pozdrav!
Odgovori