Nova sluzba in niti minimalna placa?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mono
Nov član
Nov član

Nova sluzba in niti minimalna placa?

Odgovor Napisal/-a mono »

Prijavil sem se na razgovor za delovno mesto,ko sem prisel na naslov sploh ni bil to sedez firme ki zaposluje ampak sedez firme ki se ukvarja z iskanjem delavcev za to podjetje.

Imam koncano poklicno solo 4 stopnja(ce lahko kdo pove kolk je pri tej stopnji minimalna placa).

Nisem bil se nikoli redno zaposlen.

V oglasu je pisalo bruto placa 180.000sit,v tej firmo po 1 urnem pogovoru,sem prisel do mojih vprasanj glede firme,vprasal sem koliko naj bi bilo teh 180.000 sit bruto,neto?
Pa mi pravijo (sam sem pricakoval 130.000sit)100.000sit z vkljucenim prevozom in malico.
Ce sem pravilno seznanjen ti pri bruto placi nekdo sploh nemore steti se malico in prevoz.

No kolkr sem na teli strani prebral in kolkr sem sam malo racunal,ce vzamemo 100.000sit in dostejem minimalno malico 717sit x 22dni =15774sit+prevoz,spet minimalen 230 sit zeton x 2 x 22dni = 10120sit
Skupaj malica in prevoz 25894sit in ce to odstejemo od 100.000sit dobimo = 74106 sit kar pa niti minimalc ni ce upostevamo da je minimalna placa 85.000sit neto.

Zdej me zanima vase mnenje glede tega problema,nevem ce mogoce se ta firma kaksne procente jemle iz tega izracuna ker so posrednik,o kaksni pogodbi preko njih ni bilo govora.

V taki firmi vrjetno potem o kaksnem regresu niti sanjat ne rabis.

Zato me pa zanima kolk je minimalc za 4 stopnjo,mogoce obstaja kje cela lestvica).

Zanima me tudi ce je iz moje strani za serviserja 4 stopnje posteno da postavim svojo ponudbo 150.000sit net z vracunanim minimalnem prevozu in minimalno malico,kar znese ce odstejemo malico in prevoz neto 125.000sit place katera naj bi bila kot minimalc.

Hvala ze v naprej za pomoc.
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Pozdravljen.

Kar se tiče minimalne plače naj ti povem, da MANJ kot 122.600,00 sit bruto - kar je 88.282,00 sit neto delodajalec sploh ne more obračunati plače. Tudi, če bi bil v bolniški je potrebno upoštevati bruto plačo 122.600,00 in od te osnove plačati prispevke.
Prehrana in prevoz na delo pa se k tej neto plači samo prištejeta, saj od teh nadomestil ni potrebno plačati nobenega prispevka in dohodnine, če je v zakonsko določenih mejah (prehrana 717,00 do 1.300,00 sit/delavnik, prevoz na delo pa 31,00 sit, ali mesečna vozovnica ali žeton, odvisno kako se zmeniš z delodajalcem. :)

Upam, da boš uspel s pogajanjem. :lol:

LP :scool:
mono
Nov član
Nov član

Potem je tisti sef malo cez les,nevem kako bi on meni nudil redno delo,kaj bi na pogodbo napisal?
Ali mi pa hoce ta posredniska firma kaksne velike % odzirat.
Vem da pri leku si se zaposlil za par let prek APELA ta ti je pa se 20% poziral.
Tudi na tej firmi so rekl priblizno 180ksit place,potem vprasm kolk je to neto pa pravijo okoli 100ksit neto.
Zdej ali ne znajo racunat ali me pa hocejo obrati do kosti.
roki
Računovodja
Računovodja

Če bi vedela, koliko bi vam povrnili prevoznih stroškov, bi lahko izračunala neto plačo, da bi skupaj dobil 180.000,00 sit plače, ker to je verjetno z nadomestilom za prehrano in prevoz. :?: :?

LP :)
mono
Nov član
Nov član

Tole sedaj cist nisem razumu,nekak sem prebral da imajo prov da mi vseskupaj stejejo za 180ksit bruto,da je vredu da je se malca notr obracunana in prevoz.Sam zgornji post isto pravi da to nemore biti in da malica in prevoz sploh nista bruto racunana.

Prevoz so rekl pri tej posredniski firmi da je vredu ker sem blizu okol 1km stran,mogoce pa so racunal da mi sploh nebodo placali prevoza pa mi niso hoteli tega rect.Ceprav so nekaj jamrali o avtobusnem prometu.

Za prevoz in malico sploh ne vem kako so mi obracunali,sam sem sel po najcenejsi lestvici,malica 717sit in prevo 2 zetona na dan.Skupaj pride 25000sit in ce jih odstejemo od neto 100ksit po njihovo,potem to pride manj kot 85ksit kar pa je manj kot minimalna placa.
Razn ce mi oni lahko za malico se manj racunajo,sam zdej mi pa sploh ni vec nic jasno.Razn ce je te firma malo pogoljufala in malice in prevoza sploh ni,pa so zato recimo rekl kot da je ze vsteta v teh 180ksit bruto.
roki
Računovodja
Računovodja

Očitno se nisva dobro razumela.

V bruto plači prehrana in prevoz nista všteta.

Če bi bila bruto plača 180.000,00, bi bila neto plača 125.843,00 sit.
Prevoz - če ga bodo plačali - in prehrana - ki pa ti vsekakor pripada - pa se k temu znesku 125.843,00 sit prištejeta. :o

LP :)
mono
Nov član
Nov član

Potem imam prav da me hocejo opehariti?
Tudi ce mi niso prevoza dolzni placati je to od celotnega zneska 150ksit neto z prevozom in minimalno placano malico se vedno 140ksit neto.
Ker prevoz pride samo 10ksit.

Sam nevem od kje jim taka ideja,sej potem ko bi bil preko pogodbe bi morali ta znesek notri napisat pa bi se ze videlo da nekaj ne stima.

Ta firma posredniska pa tudi nevem ali pozira % od mene ali ne.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Zakaj pa niste prosili za primerek pogodbe in znesek, ki bi bil notri vpisan?
mono
Nov član
Nov član

Zato ker je bil to samo informativni pogovor in do pogodbe se ni prislo,ker bi moral prvo poskusno dobo dat cez.Tukaj nastane problem,malo skoda casa 2 meseca se mi zdi da bi delal za tak denar,ko bi prislo pa do resne pogodbe bi pa mogoce dobil 10ksit vec,pa bi bil glih minimalc.
Tam sem vprasal kaksna je to neto placa ce je 180ksit in oni so mi rekl da je to okoli 100ksit.Ce bi firma bila pripravljena tak znesek dat samo za poskusno dobo bi vrjetn to povedali,ker jest sem lepo vprasal kaksna bi bila placa in dobil tak odgovor,kar pa meni pomeni samo to da bi imel placo manj kot je minimalc.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Prav je, da se borite za svoje pravice, prav pa bi tudi bilo, da bi delodajalcu najprej dokazali svoje sposobnosti in se nato pogajali o višini plače. Razumeti morate, da delodajalca zavezuje cela vrsta zakonov in predpisov, ki se jih mora držati, v nasprotnem primeru lahko plača precejšne kazni. In pogodbeno zavezati se o višini bruto plače je tudi za delodajalca, ki vas ne pozna, tveganje. Delavci so kljub temu, da vlada včasih drugačno prepričanje, še vedno precej zaščiteni (gl.ZDR) in nezaupanje enih in drugih pripelje do konfliktov.
Večina, ki jih poznam, na začetku dobi komaj malo več od minimalne plače in se nato počasi, a vztrajno pomika k višjim številkam, ko dokaže svoje sposobnosti. Verjetno je res težko najti zaposlitev, kjer ti že v startu, ko se še niti ne dokažeš, ponudijo tisto, kar misliš, da ti pripada ali kolikor misliš da potrebuješ.
Dva meseca ni veliko. Hitro mineta. In v tem času lahko delodajalcu dokažete, koliko veljate, razen če nimate več žezel v ognju in lahko izbirate.
mono
Nov član
Nov član

Tocno tako kot ste povedali.
Problem je v tem da sam ne dobim minimalne place ker ce bi jo bi bil vesel.
Dobim 100ksit neto,v tem znesku je vsteta vrjetno malica + prevoz.V tem je problem.

Ce bi mi ta posredniska agencija rekla da po poskusni dobi ce bi bili z mano zadovoljni,da mi bodo dali minimalca,kar pomeni 125ksit neto +malca+prevoz,bi bilo super.
Problem je pa v tem ker se nekako slisi kot da je to placa in nasvidenje.Sele potem ko sem se malo postavil zase so mi rekli da se na dan pogodbe potem sam zmenim z delodajalcem o visini place,samo dvomim da jo bo povecal za 50ksit neto,kar je vse skupaj minimalna placa in prevoz in malica.

Mogoce bom sel pa vseeno probat za kasen mesec,kajti sedaj mi res ni jasno ali me testirajo ali dajo pa res tako slabe place.

Samo to je velika bedarija,nemorejo se vsi z delavcem igrat,ali naj ponudijo kolkr mislijo dati ali pa nic,ker vrjamem da se pri 7 stopnji vsedes z sefom in se pogovarjas po poskusni dobi o visini place,z 4.stopnjo pa to glih ne vrjamem.

Prvo me ta agencija cisto zmede potem pa se sef.
Agencija mi je se "zaupala"da nocejo prevelike place obljubljati ker se naj bi potem prijavljali samo zaradi denarja.
To je vsakomur jasno,itak pa tiste zaslisevanja o vsem mogocem vrjetno niso zastonj in se lahko vidi ali je clovek na temu podrocju ali ne.
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

V vsakem primeru bi vam morali izročiti predlog pogodbe o zaposlitvi, kjer so opredeljene vaše obveznosti in pravice. V pogodbi mora biti v tem primeru tudi opredeljena poskusna doba 2 meseca.
Delodajalec mora imenovati odgovorno osebo ali komisijo, ki spremlja poskusno delo delavca in pred potekom poskusne dobe podati pisno oceno.
V kolikor ugotovi, da poskusnega dela niste uspešno opravili vam lahko izredno odpove pogodbo o zaposlitvi (4 odstavek 125. člen ZDR), v primeru uspešno opravljenega poskusnega dela pa veljajo določila podpisane pogodbe.

Res je službo težko dobiti, vendar se morate svojih pravic zavedati in se ne puščati izkoriščati (2 meseca dela na črno???)

Lp
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
Odgovori