Davčni odtegljaj od vrednost. papirja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lijana
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Davčni odtegljaj od vrednost. papirja

Odgovor Napisal/-a lijana »

Pozdravljeni!
Moje vprašanje se nanaša na "slavne" lastninske certifikate, katere smo dobili pred leti. Vložla sem v družno Nika, potem pa so jih prekladali gor in dol, pa iz ene v drugo družbo. Prejšna je nehala obstajati in so ustanovili novo družbo, ki ima eno delnico vredno 1.ooo.ooo SIT. Ker mi posledično ne pripada niti ena delnica (daleč od tega), mi bojo denar izplačali.
Tu pa nastane problem. Kolikor imam v glavi, naj se ti certifikati, ki smo jih dobili iz naslova lastninjenja ne bi davčili, meni pa je na dopisu prikazan davčni odtegljaj v višini 20%.
Zanima me, ali je bila zakonodaja res tako spremenjena, da se ta denar, ki izvira iz prvotnih certifikatov obdavči.
jana
sasiti
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sasiti »

Jst sm tudi dobil enako obvestilo, vendar od AKTIVE INVEST. Ko sem poklical na A banko (za Aktivo izvaja izplačila), mi je rekla, da so na skupščini (bila nekje v avgustu 2005, jaz nisem bil obveščen...) odkupovali svoje delnice po tržni vrednosti, sedaj pa da so se združili z drugimi in kdor nima zadosti delnic, da bi pokril sedanjo nominalno vrednost 1.000.000, se mu izplača njegova vrednsot, vendar z odbitkom 20% davka na kapital. dobiček.

Ker gre za certifikatske delnice menim, da nisem dolžan plačati 20% davka, kar sem jo tudi na Abanki vprašal, če je legalno. Rekla je, da so "oni" (t.j. Aktiva) tako naredili, če je pa legalno se pa moram jst sam pozanimati. A kdo zna svetovati glede tega?

Hvala
lijana
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a lijana »

Gre za isto stvar, tudi jaz sem dobila obvestilo od Abanke in se nanaša na isto družbo.
Sem istega mnenja kot ti, da se ne bi smelo trgati tistih 20%, ker gre za prvo prodajo, edino, če se ni spremenila zakonodaja.
jana
ENOTEKS
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a ENOTEKS »

Malo smo povprašali na Aktivo in so nam povedali, da so to oni obravnavali kot izplačilo dividend in zato obdavčili. ( kar pa ni pravillno, po mojem je to le prodaja deleža ( certifikata ).

Sedaj čakamo na dodatna pojasnlin in navodila kako ukrepati.

lp
BIGI
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a BIGI »

Naj dodam, da to zadnje je pravilo, da obdavčijo kot dividendo. Vendar morajo obdavčiti kot razliko med nominalno vrednostjo (tisto za katero ste zamenjali certifikat) in vrednostjo po kateri so vam sedaj prodali.
Bigi
Odgovori