Pomoč glede zavoda za zaposlovanje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Talika111
Novinec
Novinec
Kraj: Ljubljana

Pomoč glede zavoda za zaposlovanje

Odgovor Napisal/-a Talika111 »

Pozdravljeni.

Sem nova na forumu, imam pa nekaj vprašanj v zvezi z zaposlitvijo.

Z današnjim dnem mi preneha delovno razmerje za nedoločen čas v moji prvi službi (sporazumna prekinitev pogodbe, vem, da mi ne pripada denarno nadomestilo).

Na novo delovno mesto bom nastopila s 1.marcem. Kar pomeni, da bom en mesec brezposelna.

Prosim, če mi lahko svetujete:
1. Ali se moram prijaviti na zavodu za zaposlovanje?
2. Če se ne prijavim, ali si lahko kljub temu plačujem obvezno zdravstveno zavarovanje, pa tudi kaj je s pokojninskimi zadevami? In kje to urejam? V občini, kjer sem stalno prijavljena? Živim namreč v LJ.
3. Glede na to, da tudi če se prijavim na zavodu, mi oni ne plačujejo obveznega zdravstvenega zavarovanja (vsaj tako sem razumela na njihovi strani). Ali je nujno, da mi zavarovanje plačuje občina? Glede na to, da bom brezposelna en mesec, v tem času pa bom dobila še zadnjo plačo od mojega prvega delodajalca, bi si raje prispevke plačala sama.

Prosim za nasvete, ker sem čisto zmedena.

Najlepša hvala.

Talika111
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Predlagam, da se oglasite na vašem zavodu za zaposlovanje in jim predstavite svojo dilemo. Vem, da si lahko obvezno zdravstveno zavarovanje plačate sami in ni potrebno, da vam ga plačuje občina ( samo v primeru, da imate dohodkov, kar pa boste vi imeli, ker boste dobili plačo za nazaj )
Glede pokojninskega vam ga ni potrebno plačati. Za tisti mesec ko ne boste imeli zaposlitve vam pač ne bo tekla delovna doba. Če pa želite prostovoljno plačati pokojninsko dobo se obrnite na SPIZ .

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori