Pozdravljeni!
Imam vprašanje za davčni obračun za s.p.
Lansko leto smo izpolnjevali obrazec NAPOVED ZA ODMERO DAVKA IZ DOHODKOV IZ DEJAVNOSTI ZA OBDOBJE... letos pa nevemo ali je še vedno isti obrazec ali pa se je ta spremenil v DAVČNI OBRAČUN AKONTACIJE DOHODNINE OD DOHODKA DOSEŽENEGA Z OPRAVLJANJEM DEJAVNOSTI ZA OBDOBJE...????? Ta zadnji obrazec ima priloge in med njimi so tudi davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka doseženega z opravljanjem dejavnosti ter metodologijo za izpolnjevanje obrazca.... Zanima me kaj je sploh to ali gre za zamenjavo lasnkega obrazca za napoved davka ali je to drug obrazec???
Glede na to da se napoved dohodnine oddaja do 31.03. v ta obračun nemoremo pisati do 28.02. kakšna je naša odmera dohodnineoz. koliko jo bomo po 31.03. plačali? Ali si moramo letos to uzračunati prej sami???
Mogoče malo zmedeno napisano vendar je tole vse skupaj ena zmešnjava če ima kdo kake informacije bi lepo prosil za odgovore!!!
Robi
DAVČNI OBRAČUN
Moderator: Mirko Zbačnik
Kolikor jaz vem , je letos potrebno oddati :
Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti (priloga 1)
s še dodatnimi 13 prilogami. Obrazce sem stiskala iz UL 123/2005.
Zanima pa me, ali se bodo zaključni računi za s.p. in d.o.o. lahko oddajali preko e-davkov?
Lep pozdrav.
Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti (priloga 1)
s še dodatnimi 13 prilogami. Obrazce sem stiskala iz UL 123/2005.
Zanima pa me, ali se bodo zaključni računi za s.p. in d.o.o. lahko oddajali preko e-davkov?
Lep pozdrav.
S 01.01.2005 je stopila v veljavo nova zakonodaja... Zakon o dohodnini, Zakon o davku na dohodke pravnih oseb, Zakon o davčnem postopku,...
Vse to je povod tudi za nove obrazce, kar ste ugotovili pravilno.
Do 31.03.2006 oddate DAVČNI OBRAČUN AKONTACIJE.......ga mirno izpolnete do konca v skladu z priloženimi navodili. Istočasno oddate do 31.03.06 tudi NAPOVED ZA ODMERO DOHODNINE 2005 kot fizična oseba, kjer zgolj vpišete znesek odmerjenih (ne samo plačanih) akontacij za leto 2005. DURS vam bo izdal najprej odločbo za s.p. in kasneje še za fizično osebo.
Ko pa si računate koliko dohodnine boste plačali kot fizična oseba morate v oznako 2100 vpisati dobiček iz DAVČNEGA OBRAČUNA.... s.p. in znesek odmerjenih akontacij dohodnine. Le tako dobite pravilen izračun dohodnine.
LP
A
Vse to je povod tudi za nove obrazce, kar ste ugotovili pravilno.
Do 31.03.2006 oddate DAVČNI OBRAČUN AKONTACIJE.......ga mirno izpolnete do konca v skladu z priloženimi navodili. Istočasno oddate do 31.03.06 tudi NAPOVED ZA ODMERO DOHODNINE 2005 kot fizična oseba, kjer zgolj vpišete znesek odmerjenih (ne samo plačanih) akontacij za leto 2005. DURS vam bo izdal najprej odločbo za s.p. in kasneje še za fizično osebo.
Ko pa si računate koliko dohodnine boste plačali kot fizična oseba morate v oznako 2100 vpisati dobiček iz DAVČNEGA OBRAČUNA.... s.p. in znesek odmerjenih akontacij dohodnine. Le tako dobite pravilen izračun dohodnine.
LP
A
po novem morate obračunati tudi akontacijo davka za leto 2006 - velja enak princip kot za gospodarske družbe.
Ne pozabite opozoriti s.p., da mora lanskoletne akontacije v enakem znesku in enakih obrokih plačevati tudi letos - do oddaje novega obračuna, s katerim si tudi izračunate novo obveznost za akontacije, prva plačila za leto 2006 pa poračunate.
Razliko med obračunanim davkom iz novega obrazca in obračunanimi akontacijami je potrebno doplačati v roku 30 dni od oddaje obračuna.
Če ugotovimo preplačila, pa ni navodil - mogoče zahtevek za vračilo?
LP
Ne pozabite opozoriti s.p., da mora lanskoletne akontacije v enakem znesku in enakih obrokih plačevati tudi letos - do oddaje novega obračuna, s katerim si tudi izračunate novo obveznost za akontacije, prva plačila za leto 2006 pa poračunate.
Razliko med obračunanim davkom iz novega obrazca in obračunanimi akontacijami je potrebno doplačati v roku 30 dni od oddaje obračuna.
Če ugotovimo preplačila, pa ni navodil - mogoče zahtevek za vračilo?
LP
mami