Osebno dopolnilno delo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Tin
Začetnik
Začetnik

Osebno dopolnilno delo

Odgovor Napisal/-a Tin »

Zanima me, ali se šteje kot osebno dopolnilno delo čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih hiš? Kaj pa opravljanje dela zastopnika lastnikov večstanovanjskih hiš?

Ali je običajna praksa da potem tisti, ki to delo opravlja in tudi izda račun, oblikuje bruto ceno, v kateri je akontacija dohodnine že vključena? Predvidevam, da je tako.

Lp
TARTAN
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a TARTAN »

Tin
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Tin »

Sem že pregledala podatke na internetu, pa mi tole še vseen ni jasno. Čiščenje bi spadalo sem noter, za zastopnika pa nisem čist ziher.
mega
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mega »

Moje mnenje je, da niti čiščenje bloka ne spada sem noter, ker dejansko gre za redno čiščenje(no vsaj predvidevam), osebno dopolnilno delo pa je namenjeno občasni pomoči in čiščenju v gospodinjstvih,(hiša, stanovanje,...) kjer pogodba o opravljanju storitev ni potrebna. Poanta je v besedi občasno.Koliko mi je znano si tako nekako tolmači tudi inšpekcija. Kar pa se tiče cene, pa si jo morate oblikovati sami in sicer tako, da bodo v ceno zajeti vsi stroški, ker drugače bo na koncu minus: torej, če je urna postavka 1000 sit je to za naročnika neto za vas pa bruto, ker morate iz te cene pokriti strošek benzina, materiala, upoštevati, da boste na koncu leta morali plačati davek,.... nekaj pa mora ostati tudi vam kot vaš zaslužek. Vse to je treba upoštevati ko se oblikuje cena za storitev, zato dobro preračunajte vse možne stroške. Kar de tiče dela zastopnika, bi mogoče bilo bolj smiselno narediti kako podjemno pogodbo, če je pravno izvedljivo, mislim da kot osebno dopolnilno delo ne pride v poštev saj ni navedeno v pravilniku.
lp mega
Odgovori